Élet-Stílus

Kiiktatja a vírusvédelmet az új vírus

Hatástalaníthatják a fertőzött gépen futó biztonságtechnikai megoldásokat a Brepibot féreg újabb variánsai. Néhány óra alatt több millió fertőzött e-mailt szórtak szét a világhálón a
az új trójai fejlesztői.

„A múlt héten megjelent féreg újabb variánsai idáig még nem okoztak jelentősebb problémát, azonban azok közepes fertőzőképessége és azon tulajdonsága miatt, miszerint megpróbál számos vírusvédelmi megoldást hatástalanítani, és újabb károkozókat letölteni, a felhasználóknak fokozottabban kell figyelniük az e-mailben érkező tömörítvények megnyitásakor – figyelmeztet Szappanos Gábor, a VírusBuster vezető vírusszakértője.

Az új vírus „Campus Life” tárgyú levelek mellékleteként érkezik, és többnyire egy Zip tömörítvénybe van csomagolva. A leggyakrabban e-mail üzenetekben terjedő Brepibot féregnek idáig 20 különböző variánsát azonosították. A most megjelent változat (alias Backdoor.Naninf.E, BKDR_BREPBOT.A) többnyire a „Campus Life” tárgyú és egy 12 800 bájt hosszúságú tömörített csatolmányban érkezik, és annak megnyitására buzdít.

A Zip tömörítvényt kicsomagolva a trójai bemásolja magát egy könyvtárba, és automatikusan elindul, majd az aktiválást követően megpróbál leállítani több – a számítógépen futó – szoftvert, többek között számos biztonságtechnikai megoldást is. A támadás következő fázisában a listáján szereplő IRC-szerverekhez csatlakozik, és onnan további károkozókat tölthet és futtathat le a már megfertőzött gépre.

A féreg eltávolítása a VirusBuster antivírus-termékeivel, a már futó folyamat leállításával, az állomány törlésével, valamint a regisztrációs bejegyzés törlésével lehetséges – javasolja a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik