Élet-Stílus

A Netsky vírus vezeti a toplistákat

Sven Jaschan, az elítélt német tinédzser vírusa ismét megőrizte vezető helyét a Sophos biztonsági cég augusztusi vírus toplistáján. A rangsor a vállalati hálózatokon való elterjedés szerint készült.

A jelentés a Sophos megfigyelő állomásainak hálózatából érkezett adatok alapján készült el. A felmérés eredményéből kiderül, hogy a Zotob annak ellenére nincs a listán, hogy a sajtó hetekig visszhangos volt az általa okozott károktól. A Netsky-P elterjedése kis mértékben emelkedett csak, 13,9%-ról 14,7%-ra, ám a Mytob vírus különböző változatai jelentik még mindig a legnagyobb fenyegetést, az összes bejelentés mintegy 54%-ért voltak ezek a károkozók a felelősek augusztusban. A kutatás is azt sugallja, hogy a Zotob víruscsalád is közvetlenül kapcsolatba hozható a Mytobbal – olvasható a cég sajtóközleményében.

“Talán a Mytob és a Zotob máshogy terjed, ám a forráskódjuk sokban hasonlít” – mondta Carole Theriault, a Sophos biztonsági tanácsadója. “Sőt, a Zotob alkotójának beceneve, a Diabl0 több mint húsz Mytob variánsban tűnik fel. Ez mindenképpen arra utaló jel, hogy ugyanaz a személy alkotta mindkét vírust. Egy azonban biztos, a Mytob még mindig káoszt okoz azoknál a cégeknél, amelyek nem frissítették vírusvédelmüket vagy az egyes alkalmazások biztonsági réseit nem foltozták be” – olvasható a nyilatkozat a TechSpot oldalán.

Az augusztusi jelentésben szereplő kártevőknek kisebb volt a hatásuk és kevesebben is estek áldozatukul, mint az előző hónapban. A kutatás rámutatott arra, hogy a kör e-maileknek csak mintegy 2%-a fertőzött, ez jelentős csökkenést mutat a májusi 2,6 %-kal szemben. “Ez azonban semmiképp nem jelenti azt hogy a vírusírók belefáradtak volna a számítógépek megfertőzésébe, sokkal inkább betudható annak, hogy augusztust sokak választják nyaralásuk időpontjául” – mondta Theriault. “Míg az felhasználók a napfényt, a tengert, és a homokot élvezik, sok számítógép kikapcsolva pihen, így biztos a védelmük” – tette hozzá a biztonsági szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik