Belföld

A Kúria Orbán javára fordította az ítéletet Spar-ügyben

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Hiába veszített első és másod fokon is a miniszterelnök, a Kúria a javára döntött: az újságnak kellene bizonyítania, hogy a Spar-vezérigazgató igazat mondott.

Orbán Viktor számára kedvező módon megsemmisítette az első és másodfokú bíróság ítéletét a Kúria annak a sajtópernek a felülvizsgálati tárgyalásán, amelyet a miniszterelnök indított a Pécsi Stop ellen, amiért a lap szemlézte a Spar vezérigazgatójának egy osztrák lapban megjelent nyilatkozatát – írja a Média1.

A miniszterelnök keresetét előbb a Pécsi Törvényszék, majd másodfokon a Pécsi Ítélőtábla is elutasította, és a miniszterelnököt kötelezte a perköltség megfizetésére. Szerdán azonban a Kúria helyt adott a kormányfő felülvizsgálati kérelemének, és kimondta, hogy a Pécsi Stop köteles helyreigazítást közölni a Spar vezérigazgatójának szavai miatt.

A Kúria arra az álláspontra helyezkedett, hogy az átvétellel a Pécsi Stop is felelőssé vált Hans Reisch szavaiért és mivel az elhangzottak tényállítások, nem minősülnek véleménynek, ezért az újságnak kellett volna bizonyítani azok valóságtartalmát.

Litresits András, a Pécsi Stop jogi képviseletét ellátó ügyvédi iroda vezetője a Media1-nek elmondta: az Alkotmánybírósághoz fordulnak, mivel úgy vélik, a sajtószabadság intézményét sérti a Kúria ítélete. Litresits szerint ha a Kúria ítéletéből indulunk ki, akkor a magyar sajtó egésze ellehetetlenül, információkat kell elhallgatnia. Ezért, ha az AB is Orbán Viktornak ad igazat az ügyben, akkor a Pécsi Stop a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságra viszi az ügyet, amiért Magyarország nem biztosítja a szólásszabadsághoz, illetve a sajtószabadsághoz fűződő jogokat.

Májusban első fokon a 24.hu is pert nyert a kormányfővel szemben, aki – több más orgánumhoz hasonlóan – azért perelte be lapunkat, mert szemléztük Hans Reisch Spar-vezérigazgató interjúját, amelyben arról beszélt: a kisajátítástól való félelem miatt vagyont von ki Magyarországról a Spar csoport. Az egy ausztriai élelmiszeripari szaklapban megjelent, az Economx által szemlézett cikk szerint a Spar vezetője úgy fogalmazott: Orbán különadókkal és árbefagyasztással „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat, amire a Spar úgy reagált, hogy feljelentést tett az Európai Bizottságnál, másrészt átszervezte a magyarországi működését, hogy így védjék a céget „Orbán karmaitól”. A beszámoló szerint a miniszterelnök azt kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg egy rokonának, hogy befektessen a magyar leányvállalatba.

A lapunk ügyében a Fővárosi Törvényszéken született ítélet lényege az volt, hogy az a közügyek és a kormány gazdaságpolitikájának megvitatása körébe sorolta a szóban forgó nyilatkozat közlését, amit ráadásul lapunk csak idézett, nem kommentált. Ezt az ítéletet azonban október elején hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla, mondván, hogy egy át nem vett idézéssel kapcsolatos permegszüntető végzést csak az ítéletben és nem előtte bírált el a törvényszék. Erre az eljárási hibára hivatkozva a táblabíróság új eljárásra kötelezte a törvényszéket – vagyis a per elölről kezdődik.

Orbán Viktor több lappal, köztük a szemlét elsőként közlő Economxszal szemben már másodfokon is pert vesztett, de várható, hogy ezekben az eljárásokban is a Kúriához fordul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik