Élő Belföld

A vízügy szerint az árvíz kedden elhagyja Magyarországot

Karácsony Gergely / Facebook
2024.09.22. Tetőzés utáni árvízi helyzet Budapesten.
Karácsony Gergely / Facebook
2024.09.22. Tetőzés utáni árvízi helyzet Budapesten.
  • Karácsony Gergely szerint a vízművek szakembereinek sok munkát ad a levonuló áradás idején az ivóvízellátás zavartalan biztosítása.

Az árvízzel kapcsolatos vasárnapi híreket itt olvashatja.

Vízügy: kedden az árvíz elhagyja az országot

A Duna tetőzését keddre Mohácsnál várják a szakemberek és az árvíz ezt követően napközben elhagyja az országot – jelentette ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában, amit az MTI szemlézett.

Hétfőn Bajánál tetőzik a Duna, de az árvízi helyzet harmadfokú készültség mellett ugyan komoly, de sehol nem kritikus

– közölte Siklós Gabriella, hozzátéve, hogy a felsőbb szakaszokon látványosan húzódik vissza a Duna és a Lajta is apad. Mint elmondta: az alsóbb szakaszokon nem történt rendkívüli esemény, a szokásos módon nyári gátakkal tehermentesítik a területet, ahol pedig kellett, például Baján a Petőfi szigeten háromezer méter hosszan homokzsákokkal védekeznek. Továbbá például Bátán és Dunaszekcsőn kellett ideiglenes védműveket kiépíteni homokzsákokkal. Ugyanakkor a vízügyes szakemberek továbbra is 24 órás figyelőszolgálatot látnak el a gátakon – fűzte hozzá. Arról is szólt, hogy az ár levonulása után el kell bontani a homokzsákkal kiépített ideiglenes védműveket. Azokat a homokzsákokat, amelyeket nem ért a víz újra fel lehet használni, viszont azok, amelyek érintkezésbe kerültek a folyóval, hulladéknak számítanak.

Képeken, ahogy elönti a házakat az árvíz a bajai üdülőövezetben

Az árhullám jelenleg Bajánál tart, ahol III. fokú készültség van érvényben. A településen a hullámtéri nyári gátak szintjét meghaladta az árhullám, ezért az árvízvédelmi töltésen belül elhelyezkedő üdülőterületek, szántók, erdők víz alá kerültek. Az elöntött területek kiürítése időben megtörtént.

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Újraindul a villamosközlekedés a budai rakparton

Kedden a 19-es villamos már a teljes vonalán, vagyis a Bécsi út–Vörösvári út és Kelenföld vasútállomás között közlekedik. Ugyanez az igaz a 41-es villamosra is, amely újfent a megszokott útvonalán, a Bécsi út–Vörösvári úttól a Batthyány téren át a Kamaraerdei Ifjúsági Parkig közlekedik majd – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ hétfőn délután.

A H5-ös HÉV várhatóan szerdától szintén újra a Batthyány térig közlekedik, ezt követően pedig – a jelenlegi tervek szerint pénteken, üzemkezdettől – a pesti oldalon közlekedő 2-es villamos közlekedése is helyreállhat – írták.

Mindez egyértelmű jele annak, hogy a Duna fővárosi szakaszán az árhullám levonulóban van.

Hivatalos: Magyarország is kaphat támogatást az árvízkárok enyhítésére

Magyarország is pályázhat támogatásra abból a 10 milliárd euróból az árvízkárok enyhítésére, amelyet az Európai Bizottság tesz elérhetővé – erősítette meg az hvg.hu kérdésére Stefan de Keersmaecker szóvivő.

Hogy mekkora összegre lehet jogosult Magyarország, szerinte arról viszont túl korai beszélni, hiszen eddig semmilyen igény sem érkezett be Budapestről. Erre – mint mondta – még bőven van idő. Keersmaecker azt is kijelentette, a mostani esetben egyszerűsítik a forrás kifizetésével kapcsolatos eljárást, ennek része, hogy például nemzeti önrészre sincs szükség. Sőt, Magyarországnak azzal sem kell foglalkoznia, hogy egyébként a kohéziós források egy részétől a korrupciós kockázatok miatt továbbra is el van zárva.

A lap azt írta, a hétvégén félreértésre adott okot, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az árvízkárok kapcsán öt országot említett, amelyek közül hiányzott Magyarország.

Az EU Szolidaritási Alapja fedezheti a kár egy részét, és segít Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Románia közösségeinek a helyreállításban

– írta az elnök az X-en. A szóvivő úgy fogalmazott, hogy ezeket az országokat példaként említette az elnök, ahonnan már érkeztek be előzetes adatok, a források azonban bármely érintett tagállam előtt nyitva állnak. Ez viszont nem jelent új támogatást, az Európai Bizottság az uniós kohéziós alapokban jelenleg hozzáférhető és mobilizálható összegek felhasználásának egyszerűsítésére tett javaslatot.

Orbán Viktor miniszterelnök szombat reggel azt mondta:

Nem javaslom, hogy valami nyomorult koldus testtartásával kalapozzunk, komoly ország vagyunk, elvégeztük a munkát.

Az uniós támogatáshoz való hozzájutáshoz, a károkat igazolni kell.

Bajánál tetőzik a Duna

Budapesten a szombati tetőzéshez képest már több, mint 1 métert apadt a Duna, ám az árhullám hétfőn Bajánál tetőzik kevéssel 920 centiméter felett – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn az MTI-t.

Ez azt jelenti, hogy amíg a Duna felső szakaszait az ütemes apadás jellemzi, addig az alsó szakaszon még nem pihenhetnek szakemberek, továbbra is a védekezésé a főszerep. A Lajtán folyamatos az apadás, így a megnyitott szükségtározó leürülését követően várhatóan a napokban megszüntethetik a rendkívüli készültségi fokozatot és ezzel egyidejűleg megkezdődhet a helyreállítási feladatok felmérése. Ugyanakkor

intenzív apadás figyelhető meg a Duna teljes Budapest fölötti szakaszán.

A figyelőszolgálatot ennek ellenére továbbra is 24 órában fenntartják a vízügy szakemberei, azonban az átvezényelt kollégák lassan visszatérhetnek saját szolgálati helyükre. A felső szakaszokon, mind az állami védvonalokon szolgálatot teljesítő átvezényelt kollégák, mind az önkormányzati védekezést segítő vízügyes műszaki irányítók, lassan befejezik a munkát a rájuk bízott védvonalakon és átadják a további feladatokat az adott területeken illetékes vízügyes szakembereknek, illetve az önkormányzatoknak. Ezeken a szakaszokon az árhullám levonultával, a vízzel nem érintkezett homokzsákok ürítése és elszállítása is megkezdődhetett már. A szennyeződött, vízzel átitatott homokzsákok bontása azonban csak a II. fokú készültség megszűnése után lehetséges.

Vasárnap Pakson 806 centiméteren tetőzött a Duna,

az árhullám jelenleg Bajánál tart, III. fokú készültség mellett.

A térségben a hullámtéri nyári gátak szintjét meghaladta az árhullám, ezért az árvízvédelmi töltésen belül elhelyezkedő üdülőterületek, szántók, erdők víz alá kerültek. Az elöntött területek kiürítése időben megtörtént. Homokzsákürítő önkéntesekre a bontási munkálatok során is szükség lehet, a segítség aktuális módjairól az önkormányzatok tudnak felvilágosítást adni – olvasható a főigazgatóság közleményében.

Elkezdődött az áramszolgáltatás újraindítása az árvíz sújtotta területeken

Megkezdte az árvíz miatt kikapcsolt ügyfeleknél az áramszolgáltatás visszaállítását az E.ON Hungária csoport, közölték hétfőn az MTI-vel. A Dunántúl, Pest vármegye és Budapest áramhálózatának üzemeltetésért felelős vállalatnak több mint 220 helyen kellett biztonsági okokból kikacsolnia az áramszolgáltatást, ami több mint 2200 ügyfélt érintett. Az árvíz által veszélyeztetett települések szinte mindegyikén be kellett avatkozniuk, egyebek mellett Esztergomban, Kisorosziban, Nagymaroson, Pilismaróton, Szentendrén, Budakalászon és Budapest több kerületében is.

Az energiacég szakemberei folyamatosan figyelik a Duna apadását, és ha a vízállás lehetővé teszi az elektromos berendezések biztonságos beindítását, azonnal visszaállítják az áramszolgáltatást. A visszakapcsolás a legtöbb esetben automatikusan történik.

Az E.ON ugyanakkor arra kéri az érintett ügyfeleket, ellenőrizzék ingatlanjainkban, hogy az árvíz miatt víz alá került-e a villanyórájuk vagy más elektronikai berendezések, például konnektorok, csatlakozók.

Ha az óra vagy az ingatlan belső áramhálózata elázott, akkor az ügyfélnek először regisztrált villanyszerelőt kell hívnia, aki ellenőrzi a mérőórát, illetve azt is, hogy biztonságosan visszaállítható-e a szolgáltatás. Ezután az ügyfélnek kell kérnie a visszakapcsolást az E.ON ügyfélszolgálatától, amit a legegyszerűbben telefonon tehet meg.

A visszakapcsolás egyeztetett időpontjában az ingatlanban kell tartózkodnia az ügyfélnek, mert csak így állítható vissza az áramszolgáltatás.

Orbán Baján folytatta védelmi ellenőrzési körútját

Bajánál tetőzik a dunai árhullám, ezért hétfőn ott folytatta védelmi ellenőrzési körútját Orbán Viktor miniszterelnök, Zsigó Róberttel, a térség országgyűlési képviselőjével és Kámánné Bari Bernadett megválasztott polgármesterrel közösen, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kormányfő meghallgatta a vízügyi szakemberek jelentését, eszerint a Petőfi-szigeten 2800 méter hosszan kell védekezni. A védvonal egy részét a 2013-as árvíz után nem bontották el, így most kevesebb mint a felét kellett megépíteni. Tűzoltók, önkormányzati dolgozók és sok önkéntes munkájának köszönhetően péntek estére megépült a hiányzó töltésszakasz, és az egész védmű fóliázása és homokzsákokkal való megerősítése is megtörtént.

A sziget különböző pontjain elhelyezték a további védekezéshez szükséges homokzsákokat, a munkagépek is a szigeten vannak, és készenlétben áll 130 tűzoltó is. Folyamatos figyelőszolgálat 24 órában ellenőrzi a védművet. Készen állunk a következő órák védekezésére, állapította meg a helyszíni ellenőrzésen Orbán Viktor.

A miniszterelnök megállapodott az új polgármesterrel, hogy másfajta ideiglenes védművek helyett a jövőben mobilgátak védik Baja városát az árvizektől – közölte Havasi Bertalan.

Dunabogdányban senki ne igyon csapvizet!

Dunabogdányban ne fogyasszák a vezetékes vizet! – figyelmeztetett a Főváros Vízművek, Facebook-oldalán. Mint írták: a vízminőségi szakemberek minden előzetesen megtett óvintézkedés ellenére is jelentős változásokat észleltek az ivóvíz összetételében a Dunabogdányban vett minták elemzésekor.

A vezetékes víz sem ivásra, sem főzésre, még forralva sem használható

– jelezték. Hozzátették: a településen lajtos kocsiból áll a helyiek rendelkezésére ivóvíz. „A víz higiéniai és háztartási célokra felhasználható. Mosogatást követően, újabb használat előtt, javasoljuk, hogy az edényeket alaposan szárítsák meg”, közölték.

Orbán: Baján ma várható a tetőzés

Orbán Viktor hétfő reggel is tartott tájékoztatót az árvízhelyzet jelenlegi állásáról, a miniszterelnök többek közt elmondta: Baján ma, várhatóan 915–921 centiméterrel, Mohácsnál pedig holnap várható a Duna tetőzése. A teljes nyilatkozatot itt olvashatják.

Lassú lesz a dunai árhullám levonulása

Azokat a homokzsákokat, amelyeket nem ért el a víz, lehet bontani, a többit még nem – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hétfőn. Siklós Gabriella felhívta a figyelmet, hogy azokat a homokzsákokat, amelyek akár csak víz közelében voltak, nem szabad elmozdítani.

A szóvivő közölte, hogy a „2013-asnál kisebb, de nagyon nagy árvíz” lassan Bajára ér. Siklós Gabriella elmondta, hogy a Duna déli szakaszán a víz nem érte el az állami töltésvonalak tetejét, azokon a településeken kellett ideiglenes védműveket építeni, ahol épületek vannak a hullámtérben.

Hangsúlyozta, az árvíz 50 centiméterrel alacsonyabban tetőzött, mint a 2013-as, de még mindig figyelni kell a teljes magyarországi szakaszt, hiszen buzgárok, fakadó vizek, csurgások és szivárgások bárhol előfordulhatnak. Hozzátette: a dunai árhullám levonulása lassú lesz.

Egy átlagos nagyságú árhullám 8–9 nap alatt elhagyja Magyarországot, a mostani áradás viszont már 11. napja tart

– tette hozzá. Siklós Gabriella nyomatékosan kérte, hogy senki ne menjen az átázott töltésekre, mert az szivárgást idézhet elő.

A szóvivő az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy Baján, ahol most 919 centiméteres a vízállás, 923 centiméter körül várják a tetőzést. Holnap Mohácsnál tetőzik a víz, majd az árhullám elhagyja az országot.

(MTI)

Karácsony: Sok munkát ad a levonuló áradás idején az ivóvízellátás zavartalan biztosítása

Megóvtuk Budapestet az árvíztől, most rendbe rakjuk a várost – írta hétfő hajnali bejegyezésében Karácsony Gergely a Facebook-on. A főpolgármester szerint a védekezés nem ért véget, a kollégák továbbra is 24 órában ellenőrzik a védműveket, de

a vízművek szakembereinek is sok munkát ad a levonuló áradás idején az ivóvízellátás zavartalan biztosítása.

Már készülnek az elöntött területek helyreállítására, a jelenlegi előrejelzések alapján kedden nekiállhatnak a takarításnak. – Nem lesz egyszerű, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a hét második felére visszaadhassuk a budapestieknek az utakat és a köztereket– közölte a politikus.

A metróközlekedés már helyreállt a Batthyány téren, az árvíz miatt nem közlekedő villamosok újraindításához kell még pár nap.

Olvasói sztorik