Belföld

Az egészségügyi államtitkár epehányásról, Magyar Péter kapcsán bolsitempóról beszél

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Klasszikus balos szlogenek, amelyek mögött nincs igazságtartalom – Takács Péter egészségügyi államtitkár így nevezte azokat a vádakat, miszerint romokban van, hamarosan összeomlik az egészségügy. A politikus úgy látja, hogy az egészségügy jobb állapotban van, mint amit gondolunk róla.

Takács így fogalmozott:

A koronavírus-járvány időszakában is mindenki hányta az epét,

ám egyértelműen kiderült, valójában mennyire szervezettek vagyunk”. Szerinte a régióban messze Magyarország teljesített a legjobban, itt volt a legrugalmasabb az ellátás szervezése, így azok is hozzájutottak a kezelésekhez, akik nem a vírus miatt betegedtek meg. Közölte azt is, hogy háromszázezer négyzetméternyi kórházat újítottak fel csaknem százmilliárd forintból Budapesten.

Beszélt arról is, hogy az Eurostat szerint nagyjából a GDP 7,4 százaléka megy egészségügyre, ami elmarad az uniós átlagtól, de ez az arányszám valójában 9 százalék körül van, mert a közalapítványi modellben lévő egyetemi kórházak és az egyházak is működtetnek kórházakat. Pozitívnak látja az egészségügyi (a gyógyszerek és az orvosi eszközök) és a műszaki üzemeltetési beszerzések központosítását is, mert szerinte így spórolnak, az alapvető kórházi gyógyszerek esetében országosan 8 milliárd forintot.

A felvetésre, hogy a Magyar Orvosi Kamara szerint 1000 milliárd forint hiányzik az egészségügyből, Takács azt mondta, hogy ebben benne van az orvosi és szakdolgozói béremelés fedezetéül szolgáló 540 milliárd forint is, amit azóta „beépítettek”.

Kifejtette, hogy az előző két évben a kumulált egészségügyi infláció jócskán meghaladta a lakossági szintet: 56 százalékos volt. Ez is rávilágított arra, hogy át kell tekinteni az Egészségbiztosítási Alaptól érkező kórházi térítési díjakat.

Mindezek nyomán mondhatjuk, hogy az eladósodás kódolva van a rendszerben.

– jelentette ki, megjegyezve, hogy tervezéskor mindig van forráshiány a magyar egészségügyben, ám ezt paradox módon épp a kormány, illetve az adott fenntartó szokta év végén rendezni, vagyis kifizetni az intézmények adósságát, kipótolni a gyógyszerkasszát, megemelni az egészségbiztosító kereteit ott, ahol szükséges. – Tehát a cech a végén mindig ki lett fizetve – jelentette ki.

Takács szerint a forráshiányt önmagában a több pénz nem orvosolná, a hatékonyságot is növelni kell.

Az utóbbi időben bezárt osztályok, szülészetek kapcsán közölte, hogy

a rendszert 10,5 millió emberre tervezték, s évi 140-150 ezer születésre. Mindkét szám jelentősen csökkent.

Hozzátette, a legbonyolultabb beavatkozásokat lehetőség szerint a nagyobb intézményekbe érdemes centralizálni, ahol a legjobb orvosok és a legmodernebb eszközök állnak rendelkezésre.

Kitért arra is, hogy  várólistás műtétekből évente 225 ezret végeznek, ehhez mérten kell értékelni a várakozók számát. Közölte azt is, hogy a szuperkórházat most nem tartja gazdasági realitásnak.

Magyar Péter kórházjárása kapcsán azt mondta, hogy „a légtechnikával kapcsolatos hibákat” el tudják hárítani, csak erre félretettek 1,5 milliárd forintot. Hozzátette azt is, hogy 2019-ben klímaberendezésekre, illetve hálózatbővítésre 40 milliárd forintot szántak, és tizennégy kórházban kicserélték a klímát. – A munka nem állt le – nyilatkozta.

Szerinte nonszensz, amit a Tisza Párt elnöke művel, bolsitempó. Beszélt arról is, hogy Magyar Péter nem akarta, hogy a nagymamáját
a területileg illetékes János-kórházba vigyék, és neki is írt sms-t ami megvan a telefonjában, hogy vigyék a Honvédkórházba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik