Belföld

Kiss Ambrus: A BKV-dolgozók jutalma veszélyeztetné a bérmegállapodást

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A főpolgármester-helyettes szerint az idén átlagosan 16 százalékkal emelték a béreket a budapesti cégeknél. Ezen felüli extra jutalmat a dolgozóknak nem tudnak adni, a cégvezetők pedig azért kaphattak mégis, mert a prémiumuk az éves üzleti terv része volt. A szakszervezeti vezetők nem elégedettek a válasszal, és azt is felróják a fővárosi vezetésnek, hogy az „alamizsna béremelésért” cserébe többlet munkát írtak elő a BKV dolgozóinak.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes válaszolt Bezeczki Ernő és Bajzik Tamás korábbi levelére, melyben a szakszervezti vezetők a fővárosi cégek dolgozóinak anyagi elismerését kérték. A Nemzeti Szakszervezet által lapunkhoz eljuttatott levélben Kiss Ambrus azt írja, hogy a Fővárosi Önkormányzat és a szakszervezetek között 2021-ben létrejött bérpolitikai megállapodás alapján

az idei évben átlagosan 16 százalékkal emelkedtek a bérek a Budapest-család dolgozói körében.

A főpolgármester-helyettes szerint a főváros vezetése „nem kíván olyan eszközzel élni, mint a kormány, amely a személyi juttatások csökkentését írta elő az állami vállalatok számára,” mivel egy ilyen lépés veszélyeztetné a bérpolitikai megállapodás betartását. Kiss ezzel Lázár János július végén bejelentett döntésére utal, amely alapján az építési és közlekedési miniszter több mint 33 ezer MÁV-dolgozónak ítélt meg nettó 200 ezer forint bónuszt az extrém melegben való helytállásukért. Nem sokkal ezután a kormány valóban bejelentette: az állami cégeknek spórolniuk kell a személyi jellegű ráfordításokon az év hátralévő részében, ám az említett két döntést a kormánykommunikáció nem kötötte össze.

Arról is tájékoztatom önöket, hogy a cégek vezetőinek kifizetett prémium az éves üzleti terv részét képezte, arra többletforrást nem adott a Fővárosi Önkormányzat. A prémium célkitűzések kapcsán hozott tulajdonosi döntések a korábbi éveknek megfelelően történtek

– magyarázta levelében Kiss Ambrus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a cégeknél születtek eseti megállapodások, a Budapesti Közművek esetében a fizikai munkakörben dolgozók napi teljesítményösztönzőt és jutalmat is kapnak, mely éves szinten 1,7 milliárd forint kifizetését jelenti, a BKV esetében pedig az alapbéren kívül összesen 3,2 milliárd forintot fizetnek ki a dolgozóknak az idén a szakszervezetekkel kötött bérmegállapodás alapján.

Az ügy előzménye, hogy július végén nyílt levelet írt Bezeczki Ernő, a Független Egységes Szakszervezetek Szövetségének elnöke és Bajzik Tamás, a Nemzeti Szakszervezet elnöke Karácsony Gergelynek. Ebben gratuláltak a főpolgármesternek a választáson elért eredményéhez, ugyanakkor jelezték, bíznak benne, hogy nemcsak a budapesti közszolgáltató cégek vezetői kapnak anyagi elismerést, hanem a dolgozók is. A levél apropója az volt, hogy a fővárosi közszolgáltató cégek összesen 23 vezérigazgatója, vezérigazgató-helyettese, ügyvezetője, gazdasági igazgatója kapott  fejenként 2,2–11,7 millió forint közötti prémiumot. „Várjuk mielőbbi válaszát a dolgozók anyagi elismerésének időpontjáról és mértékéről” – írták akkor.

Bezeczki Ernő és Bajzik Tamás most a Kiss Ambrusnak írt viszontválaszukban úgy fogalmaznak: a fővárosi „top menedzserek” bére és jutalma a város vezetőinek felelőssége. „Még akkor is, ha ez a jutalom, ez a prémium – mint írja – előre tervezett, vagyis bérjellegű kifizetés. Sajnos ön járandóságként értelmezi a vezetők jutalmazását, »mert része a szerződésüknek«, miközben lejjebb úgy érvel: napi ösztönzőket kapnak a közműcégek fizikai dolgozói, vagyis az is a bérük része, miképp a top menedzserek jutalma.”

Farkas Norbert / 24.hu

A szakszervezeti vezetők a levelükben kiemelik: „jól működő cégek jól működő vezetőinek prémiuma jól működő munkásokkal lehetséges”, ami pedig a munka világában jutalmat érdemelhet. Bezeczki és Bajzik szerint a közlekedési dolgozók nem tudják értelmezni az érdekképviseletek egy szegmensével való megállapodásra való hivatkozást, mert az az idei évben lejárt.

A két érdekvédő azt is írja, hogy a BKV idei büdzséjét hiánnyal tervezték. Szerintük a dolgozók számára

alamizsna béremelés mellett

többlet munkát írtak elő (mivel növelték az elsőajtós járatok számát), ezzel pedig az az utasokkal való konfliktust és annak kezelését „áthárították azokra, akiknek ez nem lenne feladatuk.”

Levelüket azzal zárják, hogy kérik a városvezetést, fontolja meg a javaslatukat és iktassa be a „már ezek szerint jól bevált”, előre tervezett jutalmat a munkavállalóknak.

Már az is lendíthetne a helyzeten, ha a városvezetés kiállna a sajtó és a város polgárai elé, és harsányan köszönetet mondanának azoknak, akik ezt a várost valóban mozgásban tartják, tisztán tartják, életben tartják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik