Belföld

Centrális és centrum nélküli ellenzéki erőtér: az új és a régi pártrendszer

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az ellenzéki szereplők gyakran a Tisza mindent elsöprő erejével magyarázzák választási kudarcukat, ám Magyar Péter pártjának megjelenése nélkül egy rendkívül töredezett ellenzéki térfél alakult volna ki, egymással koalícióképtelen és magukban csak kis, közepes támogatottsággal bíró pártokkal (DK, Mi Hazánk, MKKP, Momentum), illetve 5 százalék alatti, még kisebb szereplőkkel – és egy rendkívül erős, a régi ellenzéki pártokkal szembeni protesthangulattal. A Fidesz hiába vesztett volna valamit a támogatottságából a Tisza nélkül is, választási és kutatási adatokon alapuló elemzésünk szerint összességében egy a korábbiaknál is kényelmesebb és biztonságosabb helyzet alakult volna ki számára. Róna Dániel elemzése.

Milyen eredmény születhetett volna június 9-én, ha Magyar Péter nem vesz át egy pártot és indul el az EP-választáson? Még inkább: mi történne most vagy a közeljövőben, ha a Tisza nélkül kellene megmérkőzni az ellenzéki pártoknak és a Fidesznek? Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy Orbán Viktor mennyiben tekinthető nyertesnek vagy vesztesnek a dupla választás után, akkor aligha van jobb viszonyítási alap annál, mint hogy megnézzük, a választás főszereplőjének, a Tiszának a jelenléte mit változtatott meg, és mit nem.

Ezekhez a kérdésekhez kíván támpontot nyújtani ez a kutatási és választási adatok elemzésén alapuló írás, még ha teljes választ nyilvánvalóan nem adhatunk is hipotetikus kérdésekre. Azt természetesen már sose tudjuk meg, miről szólt volna a magyar politika elmúlt néhány hónapja, ha Magyar Péter nem lép ki a nyilvánosság elé. Azt is csak sejthetjük, hogy a választási eredmény milyen módon mozgatta tovább a közvéleményt (alighanem a Tisza pozícióját tovább erősítette). Végül azt végképp nem állíthatjuk biztosan, hogy a jövőben is a múltbeli tendenciákhoz hasonló mozgások lesznek. Ám azt nagyon is tudhatjuk, hogy mi volt a helyzet a Tisza megjelenése előtt, illetve hogy a választás napján hogyan viselkedtek a választók akkor, amikor rá voltak kényszerítve, hogy a Tisza nélküli menüből válasszanak maguknak – Magyar Péterék ugyanis a fővároson kívül egyetlen megyei listát sem tudtak állítani, és egyetlen polgármesteri küzdelemben sem számítottak esélyesnek, a legtöbb nagyvárosban el sem indultak, és nem is támogattak senkit. Emellett a 21 Kutatóközpont közvélemény-kutatásaiból is látható – némi statisztikai bizonytalansággal –, hogy kire szavaztak volna a Tisza Párt hívei, ha a kedvencük nem indult volna.

Az adatok tehát azt mutatják, hogy a Tisza szavazóinak mi lett volna a második választásuk. Közel harmaduk nem akart vagy nem tudott megnevezni másik kedvelt pártot. A Fideszre 4 százalékuk voksolt csak volna, ha a Tisza nem indul. Ez néhány tízezer embert jelent, ennyi jelenlegi fideszest tudott megszólítani Magyar mozgalma.

Ugyanakkor a 2022-ben Fideszre szavazóknak – a 21 Kutatóközpont áprilisi, májusi és júniusi összevont adatai szerint – már 8 százalékát tudta megszólítani a Tisza, több mint kétszázezer választót.

Az is szembeötlő, hogy Tisza indulásának a legnagyobb vesztese a Kétfarkú Kutya Párt: a mérés szerint közel 200 ezer választót is elszívhatott tőle a Tisza. Hasonló számosságú veszteség érte a DK-t és a Momentumot is, azonban az eredmények ismeretében nyilvánvaló, hogy a DK-nak ez kevésbé „fájt”, mint a két, 5 százalék alá csúszott pártnak. A Mi Hazánk tudta még a legjobban átvészelni a politikai vihart, míg arányaiban alighanem Vona Gábor és Márki-Zay Péter pártját érte a legnagyobb veszteség, hiszen utóbbi kettőnek jóval több potenciális szavazója „ragadt bent” a Tiszánál, mint ahányan végül rájuk voksoltak. A Jobbik és az LMP viszont egyáltalán nem foghatja a Tiszára a gyenge szereplését, ugyanis annak megjelenése nélkül sem lett volna érdemben több szavazójuk a kutatás szerint. Ha csak ebből az adatsorból indulnánk ki (azaz a tényleges szavazatszámhoz hozzáadnánk a Tisza-szavazók másodlagos preferenciáit), akkor a Tisza nélküli hipotetikus forgatókönyvben a Mindenki Magyarországa Néppárt és a Második Reformkor 2–3 százalék körüli eredményt érhetett volna el, a Momentum 7–8, a Mi Hazánk és az MKKP 9, a DK pedig 12 százalék körüli eredményre számíthatott volna. Ebben persze nagy a statisztikai bizonytalanság, és azt sem tudjuk, hogy a Tisza nélküli kampány hogyan módosította volna az erőviszonyokat.

Még jobb fogódzót jelentenek a választási eredmények. Az EP-listán ott volt a Tisza, a megyei listákon viszont nem. Ily módon viszonylag jól összehasonlítható a két számsor – ha a megyei EP-eredményekből kivonjuk a megyei jogú városok eredményeit (azokban ugyanis nem lehetett megyei listára voksolni). Ami árnyalja a képet, hogy nemcsak Magyar pártja, hanem rengeteg kis párt is hiányzott a megyei listás szavazólapról az EP-választáshoz viszonyítva, és ezt csak néhány megyében tudta némileg kompenzálni a helyi civilek listája – illetve az is, hogy a szavazók kis részénél ugyan, de mégis számíthatott a „műfaji” különbség is az EP és a megyei listás voksok között. Az alábbi táblázatban azt is feltüntetjük, hogy az adott számok mely megyékre vonatkoznak – hiszen csak a Fidesz, a DK és a Mi Hazánk tudott minden megyében listát állítani.

A Fidesz jelenlegi – nagyvároson kívüli – szavazóinak 6 százaléka (vagy legalábbis a nagy többségük) alighanem a Tiszára és a kispártokra szavazott: ők ugyanis megyei listán a kormánypártot támogatták, de az EP-választáson nem (ez az 52 és a 49 közti különbség, illetve hányados a táblázatban). A Mi Hazánk és a DK esetében ez minden második megyei listás szavazóra igaz, a Momentum és az MKKP esetében pedig már a nagy többségre. Különösen az ellenzéki pártoknál ugyanakkor ez a csökkenés nem csak a Tisza számlájára írható, hiszen az EP-szavazólapon megjelent még öt, országosan egyszázalékos vagy az alatti támogatottságú párt is (melyek a megyék többségében nem tudtak listát állítani). A Momentumnál valószínűleg az elvándorlás egyik célpontja éppen az MKKP volt. Az MKKP miatt érdemes külön megnézni Fejér megyét – az egyetlent, ahol a Kutya Párt listát állított.

Természetesen Fejér megye önmagában nem reprezentatív az egész országra nézve, ám látható, hogy ott a Momentum nem tudott olyan kiemelkedő eredményt elérni, mint a többi megyei listán. Alighanem azért, mert az MKKP és a helyi civilek sok potenciális szavazóját elszívták. A Momentumot tehát nemcsak a Tisza megjelenése sújtotta, hanem a Kétfarkú Kutya Párt előtérbe kerülése és a sok kispárt megjelenése is. Még egy Tisza nélküli világban is csak úgy tudott volna a 2019-eshez hasonlóan jó eredményt elérni a párt, ha lényegesen gyengébb a konkurenciája. Az MKKP viszont a Momentum és a civil szervezet jelenléte ellenére is nagyon jelentős támogatottságot kapott a Székesfehérvár és Dunaújváros nélküli megyében, Kovács Gergely pártja a Momentumot és a DK vezette szövetséget is megelőzte, pedig jóval nagyvároscentrikusabb a tábora, mint a DK-nak. Ez (és részben a másodlagos preferenciákra vonatkozó kutatási adatok) alapján úgy tűnik tehát, hogy

a Tisza megjelenése nélkül az MKKP lehetett volna a június 9-i választás fő meglepetése.

A Mi Hazánk nem valószínű, hogy megelőzte volna a DK-t, hiszen a nagyvárosokban jóval gyengébb nála, ám nem sokkal maradt volna el tőle. Az viszont egyértelműnek tűnik a megyei listás eredmények alapján is, hogy a DK akkor se lett volna domináns ellenzéki erő, ha a Tisza nem indul el. A Mi Hazánk összesítésben jócskán megelőzte a megyei listákon, de ha a megyei listán külön induló MSZP-t leszámítjuk, akkor a Momentum is hasonló eredményt ért el, mint a DK (pedig a Momentum is nagyvároscentrikusabb párt a DK-hoz viszonyítva).

A fenti képet még jobban megerősíti, ha megnézzük a megyei jogú városok és budapesti kerületek közül azokat, ahol érdemi ellenzéki háziverseny volt a polgármester-választáson (az alábbi táblázat ezeket a településeket veszi sorra). Ahol az ellenzék egységes volt, vagy ahol a DK hivatalban lévő polgármestert adott, ott az általuk támogatott polgármester(jelölt) jól szerepelt általában: Budapesten a DK összes polgármestere újrázhat, és Nagykanizsán is győzött a jelöltjük. Ám őket nem a DK-s hátszelük miatt, hanem annak ellenére választották meg – a kampányuk során összellenzékiként tüntették fel saját magukat. Az összefogás brandje még a 2022-es megtépázás ellenére is erősebb, mint az azt alkotó pártok brandje. Tanulságosabb tehát az ellenzéki házirangsor szempontjából azt megnézni, hogy a DK által támogatott jelöltek mire mentek, ha volt ellenzéki konkurenciájuk is.

Noha a DK a 2021-es előválasztáson igencsak versenyképes volt az ellenzéki háziversenyben, 2024-ben már jóval szerényebb eredményeket ért el, még úgy is, hogy a Tisza a fenti gyűjtésbe (egy kivétellel) nem nevezett be, ráadásul a fenti esetek többségében a DK más pártokat is behúzott a jelöltjei mögé (illetve néhány esetben, például Sopronban és Egerben, ő állt be a szövetségesei mögé). A 4-es táblázat eredményeiben nemcsak az a közös, hogy a végső győztestől utcahossznyi távolságra kerültek a DK által támogatott jelöltek, hanem az is, hogy még az ellenzéki szavazóknak is csak a kisebbségét tudták integrálni. Egy helyi civil, MKKP-s vagy akár Momentum által támogatott jelölt kevesebb logóval is legalábbis jelentős problémát jelentett, vagy akár előzött is. Az ellenzéki háziversenyek tanulsága a meglepően erős protesthangulat volt, és ebbe Zuglót még bele sem számítottuk, ami sokkal inkább Horváth Csaba, mintsem az őt támogató DK kudarca volt.

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogyha a Tiszát levennénk a térképről, akkor egy végletekig fragmentálódott ellenzéki mezőny képe tárulna elénk: a kutatási adatok és az azokkal egybehangzó megyei listás és polgármesteri választási eredmények alapján a DK ugyan vezetné az ellenzéki háziversenyt, ám messze lenne a dominanciától, és alighanem 15 százaléknál kisebb támogatottsággal rendelkezne. A Mi Hazánk és különösen az MKKP sokat profitálna a protesthangulatból, 10 százalék körüli vagy minimálisan a fölötti eredmény se lenne elképzelhetetlen az esetükben. A Momentum ugyan biztosan bejutási küszöb felett lehetne, ám a 2019-es 10 százalékos eredményéhez képest kisebb támogatottsággal. Márki-Zay és Vona pártja néhány százalékponttal erősödhetne, de a küszöb alatt lennének az adatok alapján. Ezek a pártok egymással szinte teljesen koalícióképtelenek lennének: a jelentősebb pártok közül egyedül a DK és a Momentum között volt némi kölcsönös hajlandóság az együttműködésre, de hogy ez a jövőben is fennmarad-e, igencsak kétséges. A Fidesz pedig rögtön gazdagodhatna azzal a néhány százaléknyi szavazójával, akik a Tiszához mentek. A valamennyire ebben az esetben is visszaeső kormánypárt tehát olyan helyzetben lenne, ami még a korábbiaknál is biztonságosabb, kiszámíthatóbb és kedvezőbb lenne számára az ellenzéki töredezettség miatt.

A 2010 utáni legkényelmesebb helyzet helyett kapta meg tehát a kormánypárt az utóbbi 14 év legnagyobb kihívását.

 

Róna Dániel politológus, a 21 Kutatóközpont igazgatója

Ajánlott videó

Olvasói sztorik