Belföld

Ötven vádlottja van a 30 cégből álló milliárdokat termelő számlagyárnak

NAV / Facebook
NAV / Facebook

Ötven ember ellen emelt vádat a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség a 30 cégből álló milliárdokat termelő számlagyár ügyében.

Ihász Tamás, a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság sajtóreferense a lapunknak küldött közleményében azt írta, hogy a bűnszervezet egy többszintű, takarítási és informatikai szolgáltatásokat nyújtó céghálózatot és számlagyárat működtetett.

Az Online Számla rendszer adataiból kiderült,hogy  a kibocsátott fiktív számlákkal megrendelőik jogosulatlanul csökkentették fizetendő áfájukat, s ezzel közel 4 és fél milliárd forintos kárt okozva a költségvetésnek. A számlakibocsátó cégek egyáltalán nem végeztek valós tevékenységet.

NAV

Az élükön általában sanyarú sorsú strómanok voltak, akik pénzért vállaltak a névleges vezetői szerepet. A társaságokhoz papíron bejelentett alkalmazottak valójában a megrendelőknél dolgoztak, és kizárólag azért jelentették át őket a fiktív céghálóba, hogy a megrendelők csökkenthessék adójukat a valótlan számlák befogadása után.

A számlagyár két évvel ezelőtti felszámolásában a nyugat-dunántúli nyomozók munkáját járőrök, revizorok, informatikusok, a MERKUR bevetési egység és a Terrorelhárítási Központ is segítette.

Kapcsolódó
Milliárdokat tüntetett el egy számlagyárat működtető bűnszervezet
A TEK-esekkel közös akcióban 250 ember vett részt. Videóval.

Az akcióban részt vevő mintegy 250 fő 80 helyszínen kutatott bizonyítékok után. A költségvetést ért kár megtérülésére a NAV összesen 4,2 milliárd forint értékben zárolt bankszámlákat és ingatlanokat, továbbá nagy értékű gépkocsikat, részvényeket és készpénzt is lefoglalt. Az elkövetők által önkéntes befizetésként további 632 millió forint térült meg.

NAV

Az eljáró nyomozók az eredményes lezárást követően 110 dossziéba rendezve küldték meg a mindösszesen 58 ezer 122 oldalból álló nyomozati iratanyagot az eljáró ügyészség részére. A főügyészség több tucat emberre kért letöltendő börtönt az ötven vádlott közül.

Kapcsolódó
Reggel 6-kor volt házkutatás az egyik leggazdagabb magyar apjánál, azonnal meg is gyanúsították
A Jellinek Dániel milliárdos üzletember érdekeltségében álló Indotek Csoport két vállalata is fiktív számlákat fogadott be a Fuzik Zsolt-féle számlagyártól. Az egyik céget Jellinek 72 éves apja vezette, aki gyanúsított lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik