Belföld

Reggel 6-kor volt házkutatás az egyik leggazdagabb magyar apjánál, azonnal meg is gyanúsították

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
A Jellinek Dániel milliárdos üzletember érdekeltségében álló Indotek Csoport két vállalata is fiktív számlákat fogadott be az elmúlt évek egyik legnagyobb számlagyárától, ami a gyanú szerint 19 milliárd forint áfáját tüntette el néhány év alatt. Az Indotek Csoport érintett cégeinek egyikét Jellinek 72 éves apja vezette, aki gyanúsított lett.

2022. november 10-én reggel 6 órakor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csöngettek az egyik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel édesapjának ajtaján. A 72 éves férfit az utóbbi évek egyik legnagyobb számlagyár-botrányával összefüggésben keresték zuglói otthonában. A 24.hu értesülése szerint a nyomozók a Jellinek Dániel érdekeltségébe tartozó, ám öt éven át apja ügyvezetése alatt működő Mall Management Kft. könyvelési iratait keresték. A cég ugyanis a gyanú szerint több mint 53 millió forint fiktív számlát fogadott be egy olyan társaságtól, amely része volt a BKV és a CBA volt informatikai vezetője, Fuzik Zsolt nevével összeforrt számlagyárnak.

Habár Jellinek apja jelezte, nincs tudomása a könyvelési dokumentumok hollétéről, a NAV-osok átkutatták a zuglói lakást, annak padlását és tárolóját, átvizsgáltak egy számítógépet és egy telefont, valamint két gépjárművet. A kutatás során bizonyítási eszköz nem került elő. Ugyanakkor néhány órával később

Jellinek apját gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt.

Az említett Mall Management Kft.-t 2021 októbere óta személyesen Jellinek Dániel vezeti, aki Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor kormányfő vejével kötött üzleteiről is ismert, sőt a G7 nyárközepi cikke szerint egyik cégének szinte teljes – 27 milliárd forintnyi – osztaléka egy Tiborcz üzleti köréhez tartozó vállalkozóhoz vándorolt.

A milliárdos üzletember nevében megkeresésünkre az Indotek Csoport válaszolt, melynek vezérigazgatója és többségi tulajdonosa is Jellinek Dániel. Azt írták, hogy a hatósági eljárásban a cégcsoport két cége, a Mall Management Kft. és az In-Management Kft. is érintett. Mindkét társaság egy-egy szoftverbeszerzéssel kapcsolatos szerződése miatt került képbe. Úgy tudjuk, Jellinek apja mellett az utóbbi társaság ügyvezetője is gyanúsított lett, a két cég együtt több mint százmillió forint értékben fogadott be fiktív számlákat a Wind-Ip 21 Kft.-től.

Az Indotek Csoport közölte, hogy a szoftverbeszerzéssel kapcsolatos anomáliákat egy belső vizsgálat eredményeként már hónapokkal a Wind-Ip 21 Kft.-vel kapcsolatos hírek megjelenése, illetve a NAV megkeresése előtt észlelték.

A vizsgálat nyomán a Wind-Ip 21 Kft. által kiállított számlákat a könyvelési rendszerünkből töröltük, a kapcsolódó, levont adókat kamataival megfizettük, így sem az államot, sem a költségvetést nem érte kár

– írták.

Megjegyezték azt is, hogy a vállalatcsoport több ezer főt foglalkoztat, évente pedig több tízezer szerződést, bizonylatot és számlát dolgoznak fel a rendszerükben. Az egyes cégek ügyvezetői nem ismerhetnek minden operatív kérdést, ügyet teljes mélységében, így Jellinek Tibornak (a milliárdos vállalkozó apjának) sem volt a Wind-Ip 21 Kft.-vel kapcsolatos ügyletről közvetlen tudomása. Hozzátették, hogy bár az ügyvezető gyanúsított az eljárásban, tekintettel arra, hogy az adót annak kamataival együtt az eljárás megkezdése előtt önellenőrzéssel megfizették, bíznak az eljárás megszüntetésében.

A számlagyárra – amelynek része volt az említett Wind-Ip 21 Kft. is – 2021 nyarán csaptak le a nyolcvan helyszínen rajta ütő hatóságok. A gyanú szerint a több mint harminc cégből álló számlagyár 19 milliárd forint áfát tüntetett el takarításról és informatikai szolgáltatásról kiállított fiktív számlákkal. A nagyszabású akcióban a költségvetést ért kár megtérülésére a NAV összesen 3,2 milliárd forint értékben zárolt bankszámlákat, ingatlanokat, továbbá nagy értékű gépkocsikat, részvényeket és készpénzt is lefoglalt. A számlagyár tagja volt az a társaság is, amelyikről megírtuk, hogy azután kapott 288 millió forint vissza nem térítendő támogatást a Szijjártó Péter vezette külügyminisztériumtól, hogy 165 embert elbocsátott. A történteket a külügy azóta sem tisztázta.

NAV / Facebook

A hatóságok vizsgálata érintette többek között a T-Systems Magyarország Zrt., a Vodafone-t megvásárló kormányközeli 4iG Nyrt., az Antenna Hungária Zrt. és a BKV informatikai szolgáltatójaként elhíresült Sys IT Services Kft. központját is. A számlagyáros ügyben központi szerepe volt a Sys IT Services Kft.-nek, az előzetes letartóztatásban tartott gyanúsítottak többsége e cég körül mozgott. Itt kapcsolódott az ügyhöz a börtönviselt Fuzik Zsolt is, aki korábban az Axel Springernél, majd a BKV-nál, végül a tettek elkövetése idején a CBA-nál volt informatikai vezető.

A bűnügynek politikai vetületei is bőven akadnak, amelyekről a 444.hu írt több cikkben, a számlagyár nyomozati iratai alapján. Kiderült, hogy Pintér Sándor belügyminiszter köréig is elvezetnek a szálak, ugyanis egy nappal azelőtt, hogy a hatóságok lecsaptak a számlagyár tagjaira, Pintér bizalmasa, Tasnádi László cége lett a tulajdonosa annak a vállalkozásnak, amelyik a BKV informatikai rendszerét működteti. A nyomozók mégis inkább a baloldali szereplőkkel foglalkoztak, azokkal is elsősorban a 2022-es országgyűlési választási kampányban. Fuzik ugyanis vádalku keretében több MSZP-s politikust is feldobott, akiket állítása szerint különféle üzletek kapcsán kent meg. Fürcht Pál Zsolt, a főügyészség vezetője megerősítette, hogy Fuzik kitálalt, és átment a hazugságvizsgálaton is. Vallomását hitelesnek tartja.

Fuzik vallomása alapján gyanúsították meg az MSZP-s zuglói polgármestert, Horváth Csabát, valamint Tóth Csaba volt zuglói szocialista országgyűlési képviselőt, aki a gyanú szerint 280 millió forint kenőpénzt vett át. Mindkettőjüket a számlagyártól független – de azzal személyi és céges átfedéseket mutató – zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaélések miatt hallgatták ki. Hírbe hozták az üggyel Baja Ferenc MSZP-s poltikust és a szocialisták pártigazgatóját, Molnár Zsoltot is, akik a kormánysajtó szerint szintén több tízmilliós kenőpénzeket vettek át. Molnár tagadta a vádakat, és azt közölte, magánvádas büntetőeljárást kezdeményez rágalmazás miatt Fuzik ellen, egyúttal a legfőbb ügyésztől kéri, hogy indítványozza mentelmi jogának felfüggesztését. A korábban a parlament nemzetbiztonsági bizottságát vezető MSZP-s képviselőt azonban – mint azt lapunknak most elmondta – a másfél évvel ezelőtt megjelent cikkek óta nem keresték a hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik