Belföld

Milliárdokat tüntetett el egy számlagyárat működtető bűnszervezet

NAV / Facebook
NAV / Facebook

Nem mindennapi áfacsaló bűnszervezetet számolt fel a NAV. A több mint 30 cégből álló számlagyár összesen 19 milliárd forint áfáját tüntette el takarításról és informatikai szolgáltatásról kiállított fiktív számlákkal. Az adóhivatal munkatársai 35 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük nyolcat őrizetbe vettek. A bűnszervezet három vezetőjét letartóztatta a bíróság.

A bűnszervezet egy többszintű, takarítási és informatikai szolgáltatásokat nyújtó céghálózatot és számlagyárat működtetett. Az Online Számla rendszer adataiból kiderült, a kibocsátott fiktív számlákkal megrendelőik jogosulatlanul csökkentették fizetendő áfájukat, összesen 4 milliárd forint kárt okozva a költségvetésnek.

A számlakibocsátó cégek valós tevékenységet egyáltalán nem végeztek, élükön strómanok – többségében nehéz anyagi körülmények között élő személyek – ültek, akik pénzért vállalták a névleges vezetői szerepet. A társaságokhoz papíron bejelentett alkalmazottak valójában a megrendelőknél dolgoztak, kizárólag azért jelentették át őket a fiktív céghálóba, hogy a megrendelők csökkenthessék adójukat a valótlan számlák befogadása után.

A számlagyár felszámolására szervezett akcióban a nyugat-dunántúli nyomozók munkáját járőrök, revizorok, informatikusok, a MERKUR bevetési egység és a Terrorelhárítási Központ is segítette. Az akcióban részt vevő mintegy 250 fő 80 helyszínen kutatott bizonyítékok után. A költségvetést ért kár megtérülésére a NAV összesen 3,2 milliárd forint értékben zárolt bankszámlákat és ingatlanokat, továbbá nagy értékű gépkocsikat, részvényeket és készpénzt is foglalt.

A NAV üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz, a bűnszervezet irányítói akár húszéves szabadságvesztésre is számíthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik