Élő Belföld

A Lánchídhoz vonult ezer ember, hogy az oktatásért tüntessenek

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Pénteken ismét országos munkabeszüntetést tartottak az óvodákban és iskolákban, az Egységes Diákfront pedig országos élőláncot, majd tüntetést hirdetett. Kövesse élőben az eseményeket a 24.hu-n.

Üzenet Zsámbékról

A Zsámbéki Premontrei Technikum Szakképző Iskola és Gimnázium tanárai azt üzenték, hogy:

Vecsésen 21 diák maradt az iskolában

A Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola 20 pedagógusa (a sztrájkjoggal rendelkező kollégák 80 százaléka) ismét részt vesz az országos munkabeszüntetésben – tájékoztatta a 24.hu-t a helyi sztrájkbizottság megbízott képviselője. Elmondása szerint a szülők ezúttal is támogatásukról biztosították őket, így a 425-ből mindössze 21 diák maradt az iskolában a sztrájk időtartama alatt.

Ki fog holnap tanítani? – kérdezik a tanárok Ajkán

Az ajkai Bánki iskola aulájából kaptuk az alábbi képet. A tiltakozó tanárok életkoruk szerint állnak sorba.

Ajkán 16 órától tartanak élőláncot, a pedagógusok az alábbi molinóval készülnek az eseményre.

Nyilatkozatot adtak ki a Váci Tankerületi Központ iskolái

A Vácrátóti Petőfi Sándor Általános Iskola 10 tanára sztrájkol ma – tudtuk meg olvasónktól, aki egy képet is küldött a demonstráló pedagógusokról.

A tanárok plakátokkal, kockás ingekkel dekorálták ki a kerítést. A Váci Tankerületi Központ iskolái kiadtak egy nyilatkozatot is, melyben nyomatékosították, hogy

mind a közoktatásban dolgozók bérrendezése, mind a közoktatás szakmai fejlesztése a hivatalban lévő magyar kormány kizárólagos felelőssége.

Nyíregyházán is volt élőlánc

Nyíregyházán a Zrínyi Ilona Gimnázium diákjainak kezdeményezésére többségében diákok, tanárok és néhány civil támogató élőláncot alkotva fejezte ki az oktatási rendszerrel való elégedetlenségét – számolt be a 24.hu-nak a demonstráció egyik résztvevője. Elmondása szerint több helyi intézmény képviseltette magát, és a sor mintegy 1000 méteres volt.

A legkisebbek is képviseltetik magukat az élőláncon

A megmozduláson egészen kicsik is vannak szép számmal, kisiskolás csoportok is például, de volt, aki babakocsival állt be az élőláncba. A budai oldalon a Rudas Gyógyfürdő után van egy nagyobb „folt”, de aztán a Várkert Bazár alatt újra folyamatossá válik a tömeg. Egy Mol-kamion is dudálással fejezi ki szimpátiáját. A szervezők köszönik a részvételt, kilenc óra után bejelentik az élőlánc végét. A tömeg lassan, komótosan elindul haza, vagy az iskolába.

Adrián Zoltán / 24.hu

Lassan vége

A Margit híd déli oldala szinte dugig volt diákokkal, de most kezdenek visszatérni az iskolájukba. Azt ígérik, hogy délután folytatják a Március 15. téren, ahova újabb tüntetést szerveztek.

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Gazdálkodj okosan pedagógusbérből!

A Szabadság híd előtt fordul be a tömeg és a Gellérthegy is szinte folyamatosan állnak egészen az Erzsébet hídig. A Szent Gellért téren az egyik résztvevő a legendás társasjátékot aktualizálta:

Gazdálkodj okosan pedagógusbérből!

Szajki Bálint / 24.hu

Adjátok vissza a tanárainkat!

Kölcseys diákok követelték hangosan a rakparton a parlamenttel szemben. Öt tanárukat rúgta ki októberben a tankerület, amiért polgári engedetlenségi akciót folytattak a közoktatás lezüllesztése miatt. Úgy tűnik, szinte minden autós dudál a rakparton.

Tömött sorban állnaka Kálvintól a Szent Gellért térig

Tömött sorban állnak a Kiskörúton a Kálvin tértől a Szent Gellért térig, végig a Szabadság hídon.

Aki dudál, velünk van

– hangzik fel a rigmus, amikor egy kocsi rádudál a tömegre. Az élőláncban állók tábláin rendszeresen visszatérnek a rossz oktatási körülmények:

Tudta, nálunk leszakadt a plafon?

A résztvevők döntő többsége ezúttal is diák.

Szajki Bálint / 24.hu

Van azért tömeg is a városban

Ez már tömeg: az Astoriától végigállnak a Kálvin térig rádadásul tömött sorokban.

Lyobb oktatási rendszert

– követeli egy önirónikus felirat az ELTE BTK Múzemum körüti épületegyüttese előtt. A Nemzeti Múzem kerítésére az SZFE-tüntetések szimbólumábal, a piros fehér szalaggal „írják fel”, hogy sztrájk. Folyamatos skandálás:

Nincs tanár, nincs jövő!

 

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

„Mi egy kisvárosi iskola vagyunk, de ugyanúgy érezzük az országos helyzet súlyosságát”

A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola 17 pedagógusa is sztrájkba lépett, a többségük egész napra – derül ki Bárdosi Katalin sztrájkbizottsági tag 24.hu-nak küldött leveléből. Nyilatkozatukban arról írnak, hogy:

Mi egy kisvárosi iskola vagyunk, de ugyanúgy érezzük az országos helyzet súlyosságát. Hisszük, hogy országos összefogással célt érhetünk, és tudatában vagyunk annak, hogy ehhez nekünk is tenni kell. Nem hallgathatunk, nem gondolhatjuk azt, hogy majd helyettünk megoldanak mindent mások. Elkötelezettek vagyunk az ügy mellett, nem kérdés, hogy ki kell állnunk. Január óta együtt van a csapatunk, erősítjük, lelkileg támogatjuk egymást.

Elegünk van!

Hangosan skandálnak a diákok a Báthori utcánál, a Parlamenthez közel, ahol igazi lánc alakult ki.

Galéria
Adrián Zoltán / 24.hu

Hogy lesz ebből egybefüggő tömeg?

Egyelőre nem látni helyszíni tudósítóink szerint, hogyan lesz ebből egybefüggő tömeg: nagyjából kétszáz métert lehet sétálni Budapest központjában, a Deák és az Astoria közt úgy, hogy nincs ember a tervezett élőláncba.

Kiskörút

A kiskörúton foltokban vannak csak emberek. Az Arany János utcai metróállomásnál van egy nagyobb csoportosulás, megafonnal kiabálják, “hogy nincs tanár, nincs jövő!”

Itt hallottuk az első dudaszót, utána elég sok autós dudált szolidaritásképpen.

Lassú gyülekezés

A Madách téren felhangoznak az első dudaszók, amit a résztvevők tapssal viszonoznak, jelentette tudósítónk a helyszínről. Lassan gyülekeznek az élőláncot alkotók, 20 perccel ezelőtt még csak pár tucat embert lehetett látni élőláncra várva a Kálvin tér és a Deák tér közt.

Szajki Bálint / 24.hu

Deák tér

A Deák tér egyelőre teljesen kihalt, úgy tűnik késnek a diákok.

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Ülősztrájkot tartanak egy miskolci gimnáziumban

A Földes Ferenc Gimnázium tanulói ülősztrájkot tartanak az iskola folyosóján. A 24.hu-nak eljuttatott levelükben a többi között azt írják, hogy

a jelenlegi oktatási rendszer rohad, kétségtelen. Ez országszerte egyre nyilvánvalóbbá válik, ha ezt egyesek nem is akarják bevallani maguknak.

Néhány példát is írtak az iskolájukból, ezeket idézzük:

  • Matektanárunk, aki 18 évi középiskolai tanítás után lépett le idén, tavasszal még olimpikonokat nevelt, most pályakezdő informatikusként lényegesen többet keres, nem beszélve a munkahelye felszereltségéről.
  • Magyartanárunk most, tanév közben hagyta el a közoktatást.
  • Nyugdíjból hívnak vissza tanárokat.
  • Több tanárunk különböző szakmákat tanul, hogy a fizetését ki tudja egészíteni (Asztalosnak tanuló tanárunkból nem is egy van, de villanyszerelőről is tudunk.)

Mint írják, a Földesben 18-án nem lesz tanítás, „akkor sem, ha még mindig vannak olyan tanárok, akik nem mernek, nem akarnak sztrájkolni”. 2022. november 18-án

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik