Élő Belföld

Orbán Viktor: Közel vagyunk ahhoz, hogy tényleges hadviselő féllé váljunk

MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Benko Vivien Cher
MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Benko Vivien Cher

Orbán Viktor az orosz-ukrán háborúról, a szankciókról és a baloldal külföldi kampánytámogatásáról is beszélt a közrádióban, viszont a pedagógusok országszerte zajló munkabeszüntetéséről ezúttal sem esett szó.

Az interjú legfontosabb kijelentései:

  • Orbán szerint a lengyel rakétabecsapódás egyértelművé tette, ha háború van a szomszédodban, te sem érezheted magad biztonságban. A kormányfő ugyanakkor nyugalomra intett: a donyecki front messze van Magyarországtól, ráadásul a lengyel-ukrán határ hosszú határ, a magyar-ukrán pedig rövid, nem beszélve arról, hogy Kárpátalja szinte az egyetlen olyan terület, ahová komoly katonai csapást idáig nem mértek az oroszok.
  • Orbán szerint közel vagyunk ahhoz, hogy tényleges hadviselő féllé váljon Európa: úgy látja, hogy a szankciós politika egy lépés a háború felé. Az EU sorban szegte meg az ígéreteit, Ukrajna támogatásával veszélyes dolgot művel.
  • Orbán elmondta, hogy Magyarország sosem támogatta a szankciókat, minden egyes esetben kivételekért harcoltunk. Megszavazni is csak azért szavaztuk meg őket, mert nem lehet mindig vétózni. A kilencedik szankciós csomag esetén is erre törekszünk: az atomenergia kérdésében mentességet fogunk elérni.
  • Szóba kerültek az árstopok, melyet Orbán szerint nem lehet minden termékre alkalmazni, hiszen azzal visszatérnénk a kommunizmusba. Ennek ellenére az ársapkák is az inflációval szembeni akcióterv részei, amely a rossz uniós politika hatásait próbálja mérsékelni.
  • Orbán szerint az a cél, hogy Magyarország ne essen recesszióba, miközben a legfőbb nemzetstratégiai intézkedéseiket se adják fel. Ezekről decemberben lesz értelme tárgyalni.
  • Az új kormány felállításánál még nem voltak érvényben a szankciók, ezért kisebb súlyt kapott az energetika. Mára Orbán belátta, hogy a legfontosabb gazdasági és politikai kérdés ma az energia, amit a kormányszerkezetnek is le kell kellett követnie: ezért alakult meg az új energiaügyi tárca. A második legfontosabb kérdés a hadiipar fejlesztése, aminek a vezetésére Orbán a kormányból távozó Palkovics Lászlót kérte fel. A volt miniszter ezt el is fogadta.
  • Az új energetikai tárca vezetésére készülő Lantos Csaba fő feladata a saját erőből előállított energia mennyiségének növelése lesz.
  • Orbán szerint törvénytelen volt az ellenzék külföldi kampányfinanszírozása, ráadásul erkölcsileg is helytelen, átverése a magyar választóknak. Szerinte ezt a futballban már megoldották: ránézek a csapat mezére és látom a szponzorokat, látom, hogy kik támogatják az adott klubot. Orbán szerint ugyanezt a hazai baloldalnak még nem sikerült megugrania.

Vége az interjúnak

A dollárbaloldal és a mezszponzorok közti párhuzammal ér véget az interjú, köszönjük a figyelmet!

Orbán szerint a hazai baloldalnak nem sikerült megugrania azt, amit a fociban már megoldottak

Jó okunk van arra, hogy megdöbbenjünk. Nem szabad misztifikálni vagy túlbonyolítani. A magyarok bizalmát kérő politikai pártok egy részét, a baloldali pártokat külföldről fizették, talán fizetik is. Nem is mogyorónyi összegekkel. Dollármilliókról van szó. Itt egy egyszerű kérdést kell feltenni. Van a jogszerűség kérdése. Ez szerintem törvénytelen, de ezt majd a jogászok eldöntik. Politikai vezető. Aki az ország vezetője akar lenni, az mit ígért cserébe? Pénzt nem adnak ajándékba.

– mondja Orbán az ellenzék külföldi kampányfinanszírozásáról.

Ez nem csak erkölcsileg helytelen, de átverése is a magyar választóknak

– teszi hozzá. Szerinte ezt a futballban ezt már megoldották: ránézek a csapat mezére és látom a szponzorokat, látom, hogy kik támogatják az adott klubot. Ezt a hazai baloldalnak még nem sikerült megugrania.

Gazdaság, energiaválság, recesszió

Orbán szerint az a cél, hogy Magyarország ne essen recesszióba, miközben a legfőbb nemzetstratégiai intézkedéseiket se adják fel. Ezekről decemberben lesz értelme beszélni. Hozzáteszi: nem szabad, hogy elhatalmasodjon egy olyan hangulat, hogy a bajok miatt feladjuk a nagy nemzetpolitikai céljainkat.

Nem csak a transzformátor állás kilövése és a Magyarországra érkező szállítmányok leállása miatt volt szükség újragondolni a magyar energiapolitikát.

Amikor a kormányt megalakítottam nem voltak szankciók. Ezért az akkori helyzetnek megfelelően alakítottunk kormányt. Később kiderült, hogy a magas energiaárak hosszú ideig velünk maradnak, amihez a kormánynak is alkalmazkodni kell

– mondja Orbán az új energiaügyi minisztérium felállításáról, amire elmondása szerint nem készült.

Orbán: Válság esetén cselekedni kell

Ez egy szankciós infláció. Ez nem egy gazdasági folyamat állítja elő. Ezt az inflációt politikai döntések idéztek elő. Ennek a következménye a magas infláció, az energiaválság

– érvel Orbán.

Szerinte nem lehet érintetlen sziget a rossz uniós politika hatásai alól Magyarország, de ezeket a hatásokat mérsékelni igyekeznek. Az ársapkák is ezt a célt szolgálják, de minden termékre ezt nem lehet kivetni, ugyanis az visszatérés volna a kommunizmusba. Ezekkel az intézkedésekkel lehet segíteni az embereken.

Orbán szerint Magyarország a rezsicsökkentés politikáját követve sikeresen leszorítja az energiaárakat, az orosz gáz nélkül pedig nem működne a gazdaság.

Én azt tanultam meg, miután három nagy válságot kezeltem le, a Gyurcsány után megörökölt pénzügyi válságot, a menekültválságot és a Covid válságot. Igaz, hogy a bajok kívülről jönnek, de cselekedni kell

– mondja Orbán.

Orbán: Magyarország sosem támogatta a szankciókat

Magyarország sosem támogatta a szankciókat, nem is szavazta meg őket. Minden egyes esetben kivételekért harcoltunk.

– mondja Orbán, hozzátéve, hogy nem vétózhatnak meg minden döntést, néha „elengedhetnek dolgokat”.

A konzultáció is ezért fontos. Ezek nem kényelmes szituációk, amikor egyedül kell harcolni mindenki ellen.

– teszi hozzá a kormányfő, aki úgy látja, a hírek szerint atomenergiát is érintő kilencedik szankciós csomag alól is mentességet kell kapni.

Orbán: Még nem lőnek ránk, de közel vagyunk ahhoz, hogy tényleges hadviselő féllé váljunk

A szankciós politika egy lépés a háború felé

– jelenti ki Orbán. Szerinte látható, hogy az idő múlásával egyre több olyan intézkedést hoztak, amivel maguk is részévé váltak a háborúnak. A korábbi ígéreteit az unió sorra megszegte: lettek fegyverszállítások, majd halálos fegyvereket is szállítottak és az energiára is kiszabott szankciókat az Európai Unió, lassan pedig Ukrajna finanszírozását is magukra vállalják.

Még nem lőnek ránk, de közel vagyunk ahhoz, hogy tényleges hadviselő féllé váljunk. Nagyon veszélyes, amit az unió csinál

– mondja Orbán, aki szerint a holnapnál nem tudnak tovább tekinteni az unió vezetői, a békepárti álláspontjukkal pedig egyedül maradtak.

Lengyel rakétabecsapódással kezdődik az interjú

A szabály az, hogyha háború van a szomszédodban te sem érezheted magad biztonságban. Mégis csak két lengyel ember halt meg, akinek semmi köze nem volt ehhez a háborúhoz.

– hozzáteszi, hogy a gazdaságunk sérülékenységét is jelzi a Barátság kőolajvezetéket ért találat, és annak leállása.

Ennek ellenére nyugalomra int: a donyecki front messze van Magyarországtól, ráadásul a lengyel-ukrán határ hosszú határ, a magyar-ukrán pedig rövid, nem beszélve arról, hogy Kárpátalja az egyetlen olyan terület, ahová komoly katonai csapást nem mértek az oroszok.

Perceken belül kezdődik az interjú

Várhatóan az orosz-ukrán háború lesz majd terítéken. A héten a Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök összehívta  a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba, majd később a kormányfő kijelentette, hogy a szomszédunkban dúló háború miatt fizikailag sem vagyunk biztonságban.

Olvasói sztorik