Élő Belföld

A Lánchídhoz vonult ezer ember, hogy az oktatásért tüntessenek

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Pénteken ismét országos munkabeszüntetést tartottak az óvodákban és iskolákban, az Egységes Diákfront pedig országos élőláncot, majd tüntetést hirdetett. Kövesse élőben az eseményeket a 24.hu-n.

A diákok hat követelését olvassa be az egyik szervező

  • Megoldást a tanárhiányra
  • Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákban
  • Figyelmet az oktatásra
  • A sztrájkjog azonnali visszaállítását
  • Az iskolai szegregáció azonnali felszámolását
Farkas Norbert / 24.hu

Egy perces hallgatással a közmédia hallgatásáról

Ultimátumot adtak a közmédiának, hogy hívják be őket legalább öt percre, élő adásba, hogy beszélhessenek a tüntetésekről. Ezt nem tették meg. Ezért arra kérnek mindenkit, hogy egy perces néma csenddel mutassák meg, hogyan hallgat a közmédia is.

Farkas Norbert / 24.hu

Békéscsabán egy órán át skandáltak a tüntetők

A békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium előtt több százan álltak sorfalat, alkottak élőláncot az oktatás jövőjéért. Beszédében Dohányos Máté főszervező felolvasta a diákok 9 pontos követelését, melyet – az épületbe is jól behallatszó – egyórás, szüntelen skandálás követett. A demonstrációt autók, buszok, és még egy MVM-teherautó dudaszója is támogatta a szervezők szerint. Egy kisebb élőlánc a Lencsési Általános Iskolánál is volt.

Kezdődnek a beszédek

Hétfőn mindenki menjen be az iskolájába, szerezzen maga mellé még néhány embert, és hangosítsa fel a saját iskolájának problémáit. Csak így lehet, mert ha minden iskola fellázad, akkor a rendszer összeomlik, és a hatalom meghátrál.

– mondja a diákmozgalom egyik szószólója a színpadon, aki szerint a kormány magukra hagyta őket.

Megérkeztek

“Budavárból, Budavárból gyertek le – skandálja a tömeg a Várkert Bazár elé érve. Ezzel megjelentek a világító telefonok, amelyeket a magasba emelnek.

Farkas Norbert / 24.hu

Nem sokkal ezután megérkezett a menet eleje a Clark Ádam térre, ahol egy kisebb színpadot állítottak fel.

Elindult a Mi vagyunk a grund című dal, nagyjából ezer ember tüntet.

Farkas Norbert / 24.hu

Azt ígérték, hogy az alagút fölötti teraszról lelógatnak egy hatalmas kockás molinót.

Veszprémben fáklyás felvonulást tartottak csütörtökön

Veszprémben csütörtök este nagyjából 6-700 ember tartott tiltakozó, fáklyás felvonulást, a városban október eleje óta ez volt a harmadik nagyszabású demonstráció – közölték a 24.hu-val a szervezők. A felvonulók között voltak diákok, tanárok, szülők, nagyszülők, egyetemi hallgatók és oktatók is. A megmozdulásra e-mailben meghívót küldtek Ovádi Péter országgyűlési képviselőnek, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatójának, Szauer Istvánnak és a Veszprémi Szakképzési Centrum vezetőinek, Kavalecz Gábor főigazgatónak és Pap Máté kancellárnak is. A petíciót hétfőn átadták Porga Gyula polgármesternek is, aki éppen akkor közmeghallgatást tartott.

Átért Budára a menet eleje

Ezzel egyidőben megszólalt az esti harangszó.

Palya Tamás: Mintha száműztek volna valahonnan

Palya Tamással, a Kölcsey egyik kirúgott tanárával futottunk össze a tüntetésen.

Mintha száműztek volna valahonnan – válaszolta arra a kérdésre milyen most az élete a kirúgása után.

Azt mondta, két félállásban van, két napot tud tanítani, de mint fogalmaz, a másik állása is az oktatáshoz kapcsolódik.

A Kölcseyben a múlt héten búcsúztatták a kirúgott tanárokat: mind az öten ott voltak. A végén már jó volt a hangulat – érzékeltette

az esemény jellegét.

Most azt latom, hogy enyhül a lelkesedés, a mai élőláncon is kevesebben voltak – tette hozzá.

Szerinte az egyetlen megoldás az lenne, ha az országban minden iskola bezárna, akkor lehetne elérni valamit. A hatalom viszont úgy döntött, nem reagál, és megvárja, míg a végén mindenki hazamegy.

Megindult a menet

A szokasos jelszavak pörögnek: Szabad ország, szabad oktatás, fizessétek ki a tanárainkat! – skandálják. Feltűnően sok a megafon.

Lassan indul be a demonstráció

A Március 15. téren néhány száz fős tömeg gyülekezik, főleg középiskolások. A tüntetésnek nem kedvez az esős, nyirkos időjárás sem, a reggeli élőlánccal pedig sokan valószínűleg már kipipálták a mai napra eső tiltakozásukat. A szervezők a résztvevőket próbaljak a tér közepe felé terelni, mondván, hogy hamarosan elindul a menet.

Farkas Norbert / 24.hu

Tüntetést szervezett az Egységes Diákfront

Elég a lenézésből címmel szervezett felvonulásos tüntetést a pénteki sztrájknapra az Egységes Diákfront. A budapesti akció délután ötkor kezdődik, a séta tervezett útvonala: Március 15. tér – Erzsébet híd – Lánchíd utca – Clark Ádám tér.

A szervezők szerint továbbra sem történt változás az oktatásügy terén, a november 7-én tartott sztrájktárgyaláson pedig a kormány még mindig nem tudott érdemi ajánlattal előállni a szakszervezetek követeléseire.

A másik probléma szerintük, hogy a közmédia hallgat az országban zajló demonstrációkról, és nem tájékoztat az oktatás valódi állapotáról. Az Egységes Diákfront emiatt még november 9-én ultimátumot adott a magyar köztévének.

Farkas Norbert / 24.hu

Felhívásukban az MTVA-t arról szeretnék meggyőzni, hogy mint diákok elmondhassák a közmédia nyilvánosságának, egyáltalán miért is állnak ki sorozatosan, hónapok óta különféle akciókkal a tanáraik mellett. A diákok e tekintetben négy dolgot kérnek. Azt, hogy a

•         a tájékoztatás az M1-en történjen,

•         hétköznap, főműsoridőben,

•         legalább öt percig,

•         élő adásban.

A pénteki tüntetés célja tulajdonképpen ennek elérése lenne az esemény felhívása szerint, illetve az, hogy megmutassák, nem fogyott el a lelkesedés.

Farkas Norbert / 24.hu

Orbán Viktornak, Maruzsa Zoltánnak és Pintér Sándornak is nyílt levelet küldtek Fótról

Bár egy fóti általános iskolában korábban minden meghirdetett nap csatlakoztak a sztrájkokhoz, az októberi fizetésüket kézhez kapva többen nem tudták most vállalni a sztrájkot, ezért az országos élőlánchoz csatlakoztak a pedagógusok – értesítette a lapunkat az egyik résztvevő. Az iskola igazgatója ezzel együtt egy nyílt levelet is írt, amelynek címzette Orbán Viktor, Maruzsa Zoltán, Pintér Sándor és Hajnal Gabriella, de megszólítják benne Bencsik Andrást is, aki korábban olyan szavakkal illette a tiltakozó tanárokat, mint söpredék, nagypofájú vagy szörny. Szebeni Boglárka intézményvezető kikérte magának ezt a stílust, levele, amelyet az iskola teljes vezetése aláírt, itt olvasható teljes egészében.

olvasónk

Többszázan tiltakoztak Szolnokon

Egy szolnoki tanár beszámolója szerint Szolnokon ma reggel körülbelül 600 fő vett részt a diákok által a belvárosba szervezett élőláncban. A Szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumból 7 fő sztrájkolt, 22 pedig polgári engedetlenkedett. Ez a pedagógus tájékoztatása szerint nagyjából a tantestület kétharmada. Megfogalmaztak egy nyilatkozatot is, melyben bejelentették, hogy szolidaritási akciókkal támogatjuk a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai által kezdeményezett, egy héten át tartó munkabeszüntetést. A város másik két gimnáziumában is, illetve több általános iskolában is hasonló volt a sztrájkoló és polgári engedetlenségben résztvevő tanárok létszáma – írta beszámolójában a 24.hu-nak a szolnoki pedagógus.

Egy fehérvári általános iskolában a gyerekek 71 százaléka maradt otthon

A székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola 39 pedagógusa közül 25-en sztrájkolnak a pénteki napon. A 24.hu-nak küldött tájékoztatójuk szerint a tanulók 71 százalékát nem vitték ma iskolába a szülők. Délután 5 órakor a Püspöki Palotánál élőlánccal folytatják a tiltakozásukat.

Négy vidéki piacról is bejelentkeztek az M1 tudósítói az országos élőlánc közben

Miközben a tanárok és az értük kiálló diákok országos élőláncot tartottak, addig az M1-en 8:20-kor élőben kapcsolták az egri, a püspökladányi, a szegedi és a nyíregyházi piacot, ahol a szezonális zöldségekről volt szó, még pontosabban arról, hogy kapható alma illetve krumpli a piacokon – szúrta ki a zeroz2ro.tumblr.com.

https://zeroz2ro.tumblr.com/post/701252857803014145/m%C3%A9g-ennyi-%C3%A9v-ut%C3%A1n-k%C3%A9pes-az-mtva-meglepni-mik%C3%B6zben

A Híradóban sem számoltak be erről az országos eseményről, pedig van olyan iskola, ahol a diákok ülősztrájkba kezdtek, máshol pedig 425-ből mindössze 21 diák maradt az iskolában a demonstráció miatt.

Videón a miskolci ülősztrájk

A 444.hu videóján az látszik, hogy az ülősztrájkoló diákok ovációval fogadták tanáraikat a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban.

Olvasói sztorik