Belföld

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete szerint nem tiltani kellene könyveket, hanem beszélni róluk

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Állásfoglalást adott ki a Magyar Könyvtárosok Egyesülete a tavaly megjelent gyermekvédelminek nevezett törvényről, mely megtiltja a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás „népszerűsítését” és megjelenítését iskolákban, televízióban, hirdetésekben, illetve korlátozhat vagy kizárhat egyes civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból és más iskolai programokból.

A törvény érinti a könyvtárakat is, a hvgu.hu ezért év elején megkeresett négy nagy könyvtáros szakmai szervezetet is, de választ sehonnan nem kaptak. A Magyar Könytárosok Egyesülete viszont egy közleményt adott ki a homofób pedofiltörvénnyel kapcsolatban.

Az MKE-állásfoglalása szerint kifogásolható, hogy törvény gyermeknek minősíti az összes 18 év alatti fiatalt, akik számára a törvényben felsorolt tartalmakat tilossá, el nem érhetővé kívánják tenni. Mint írják, ez mind pedagógiailag, mind a gyűjtemények kialakítása szempontjából nehezen megoldható helyzetet eredményez.

A kamaszkorba lépő fiatalok, különösen a középiskolások már nem a gyermekkönyvtárba járnak, nem a gyermekgyűjteményeket használják, felnőtteknek szánt tudományos és ismeretterjesztő alkotásokat, irodalmi műveket tartalmaz a tananyaguk: a felnőtt gyűjteményekben pedig még annyira sem lehet elkülöníteni a törvény által nevesített tartalmakat, mint azt esetleg a gyermekkönyvtárban meg lehet szervezni.

Arról is írnak, hogy „pedagógiai szempontból tekintve nem a tiltás, hanem a problémák őszinte, sok szempontú megismerése, megbeszélése lenne a megfelelő felkészítés számukra”. Ráadásul szerintük „szubjektív megítélés kérdése, hogy az erőszak, a szexualitás vagy a homoszexualitás megjelenítése milyen mértékű, illetve, hogy mennyire öncélú. A törvény akkor is büntetni rendeli a pornográfnak minősített felvételek készítését, ha nincsen valóságos sértettje, csak nem létező személyek valósághű ábrázolásáról van szó.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik