Belföld

Nyomozást rendelt el az ügyészség Pegasus-ügyben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség több feljelentés nyomán jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Pegasus-ügyben – áll az ügyészség csürtörtök délután kiadott szűkszavú sajtóközleményében.

A nyomozás feladata a tényállás és annak megállapítása, hogy történt-e, és ha igen, milyen bűncselekmény

– fogalmaz az ügyészségi közlemény.

A Pegasus-ügy vasárnap vált ismertté, amikor megjelent a Direkt36 cikke, amely egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként készült. Ez beszámolt arról, hogy több országban megfigyeltek célszemélyeket az izraeli NSO kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramjának segítségével.

A gyártó a szoftvert állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátotta rendelkezésére, és csak terroristák vagy bűnözők leleplezésére felhasználható. A jelek szerint viszont számos országban, köztük hazánkban is, nemcsak az eredeti célnak megfelelően használták fel a Pegasus kémprogramot, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat is megfigyelhettek vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról háromszáz telefonszámot talált a célszemélyek listáján. Közöttük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket. A kormány arról nem hajlandó nyilatkozni, hogy a magyar titkosszolgálatok használják-e a Pegasust, csupán azt hangsúlyozzák, hogy betartják a jogszabályokat.

Franciaországban már két nappal ezelőtt hivatalosan vizsgálni kezdték az ügyet. A párizsi ügyészség két újságíró panasza nyomán indított nyomozást, ők azt állították, hogy a telefonjukat megfigyelték a Pegasus izraeli fejlesztésű kémszoftverrel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik