Nagyvilág

A párizsi ügyészség már vizsgálódik a Pegasus-kémprogram miatt

Vizsgálatot indított kedden a párizsi ügyészség a Mediapart francia oknyomozó portál két újságírójának panasza nyomán, akik azt állítják, hogy a telefonjukat megfigyelték a Pegasus izraeli fejlesztésű kémszoftverrel – számolt be az MTI.

A Mediapart portál a Twitteren azt állította, hogy a marokkói titkosszolgálat használta a Pegasus szoftvert arra, hogy megfigyelje két újságírójának telefonos adatait. A marokkói kormány hivatalos közleményben utasította vissza a vádat, amelyet „alaptalan és hamis állításnak” minősített. Az egyik marokkói újságíróról itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Rejtett kamerás szexvideó, börtön, gyilkosság – a megfigyelési botrány külföldi célpontjai
Azerbajdzsáni, mexikói és marokkói újságírók telefonjára is feltelepítették azt a Pegasus nevű kémprogramot, amellyel magyar újságírókat is megfigyeltek. A célba vett külföldi médiamunkásoknak nem újdonság az üldöztetés, vannak, akik már a börtönt is megjárták azért, mert a munkájukat végezték, mások pedig bele is haltak. 

Az MTI szerint a párizsi ügyészség közleményében nem említette Marokkót, csak annyit közölt, hogy a kiberkémkedéshez köthető számos potenciális bűncselekmény gyanújával kezd vizsgálódni. A Mediapart beadványához hasonló panaszt fog tenni várhatóan a Le Canard Enchainé című szatirikus hetilap egy volt újságírója is, aki állítása szerint ugyancsak a Pegasus kémprogram egyik célpontja volt, és emiatt maga is az igazságszolgáltatáshoz fog fordulni.

Vasárnap hozta nyilvánosságra 17 médiaszervezet közösen egy oknyomozó projekt eredményeit, amelyek szerint az NSO izraeli cég által kifejlesztett kémszoftverrel világszerte legalább 180 újságíró, 600 politikus és 85 emberi jogi aktivista, valamint 65 vállalatvezető okostelefonját törték fel. Magyarországon a célszemélyek között újságírók, ügyvédek, Gödöllő polgármestere, valamint a 24.hu-t kiadó Central Médiacsoport tulajdonosa is ott volt. A szoftverfejlesztő egy volt munkatársa azt mondta a Washington Postnak, hogy a magyar kormány is vett Pegasust.

Kapcsolódó
Szabadságon van Péterfalvi Attila, ezért egyelőre nem vizsgálja a Pegasus-ügyet
Ha indul is vizsgálat, lehet, hogy csak a 2022-es választás után tudjuk meg az eredményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik