Belföld

Navracsicsnak a Fidesz már túl jobboldali, de Orbánnak még hisz

Szerinte a kormányfővel jóban vannak, de nem tudja, miért nem maradhatott uniós biztos.

Navracsics Tibor a Népszavának azt mondja, továbbra sem lát olyan fejleményt, ami arra utalna, hogy a magyar demokrácia veszélyben lenne. A volt uniós biztos az EU-val ellentétben úgy véli, aggodalomra sincs ok.

A sajtószabadságot nem tiszte értékelni, nem is tesz, az Index  ügyéről sem árulja el véleményét. Azt mondja, már egykedvűen hallgatja, amikor Orbán Viktor brüsszeli „libernyákokról” beszél. Szerinte a kormányfővel jóban vannak, de nem tudja, miért nem maradhatott uniós biztos.

Ezt Orbán Viktortól kell megkérdezni, én semmilyen indoklást nem kaptam.

Párttag, a Fidesz hatalmi centrumától sem ő távolodott el, a párt tolódott tőle jelentősen jobbra.

A Fideszben sokáig arra kellett ügyelni, hogy a jobboldalon lévők ne forduljanak a párt ellen. Most már inkább az a veszély, hogy a jobbközép szavazók elpártolnak a Fidesztől. Jeleznie kéne a párt immunrendszerének – s ez jelölhetné ki a határt is – , hogy középen szavazókat veszít, ezért gesztusokat kell tenni. Ezek a gesztusok most hiányoznak.

Szerinte ez sokan, parlamenti és önkormányzati képviselők, polgármesterek is érzik.

Orbán Viktorral egy hete beszélt. Politikáról is. Napi pártpolitikai dolgokról nem ugyanazt gondolják, de mindketten egy

társadalmilag összetartó, öngondoskodásra képes, versenyképes országot

Párttag. Márpedig

Orbán Viktor éppen az Európai Parlamentben mondta, hogy soha nem vetemedne arra, hogy elhallgattassa azokat, akik másképp gondolkodnak, mint ő… (…) A miniszterelnök ezt mondta. S nekem, mint a párt tagjának, nincs okom megkérdőjelezni.

Szerinte a társadalmi paranoiák abból adódnak, hogy mindenki azt hangsúlyozza, ami elválaszt minket, nem azt, ami összeköt.

Az a baj, hogy nálunk nagy hagyománya van annak, hogy hatalomba kerülve megtoroljuk a korábbi sérelmeinket, sőt még egy kicsit nagyobbat is ütünk, mint amekkorát ellenzékben kaptunk.

Arra a kérdésre, jelzi-e a kormányfőn kívül a helyettesének, Semjén Zsoltnak esetleg Gulyás Gergelynek a kifogásait, azt mondja, ha kérdezik. Orbán és Gulyás Gergely meg szokta kérdezni.

Semjén Zsolt soha.

Navracsics: Az Európai Unió az egyértelmű győztes
A tagországok győztek is, meg nem is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik