Gazdaság

Navracsics: Az Európai Unió az egyértelmű győztes

Az Európai Uniót tartja az költségvetési tárgyalások egyértelmű győztesének Navracsics Tibor. Az Európai Bizottság korábbi tagja erről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapján írt kedden.

Azzal, hogy megszületett a döntés az Unió jövőbeni finanszírozásáról és a bajba jutott tagállamok megsegítéséről, az Európai Uniónak sikerült elkerülnie a legrosszabbat, ami egy ilyen összetett és többnemzetű politikai rendszert fenyegeti: a tartós döntésképtelenséget. Az ésszerű határidőn belül megalkotott egyezség ugyanakkor az Európai Unió hitelességét is növeli, hiszen megmutatja, hogy a tagállamok, minden széthúzó nemzeti érdekük ellenére is képesek racionális kompromisszumokra. Azaz, ismét bebizonyosodott, hogy a közösségi érdek nem feltétlenül ellentétes a nemzeti érdekkel.

A fideszes politikus megjegyzi, hogy a többoldalú megállapodások „jobban megengedik az úgynevezett pozitív végösszegű megegyezést. Ekkor mindenki kap valamit, de senki sem kap meg mindent. Azaz mindenki elégedetten állhat fel az asztaltól, de senki sem lehet maradéktalanul elégedett”. Éppen ezért Navracsics szerint a tagállamok közül nem lehet kijelölni sem abszolút győztest, sem abszolút vesztest.

Franciaország és Németország sikeresen tárgyalt ugyan, de a gazdasági újjáépítési csomag belső szerkezete nem olyan lett, mint amilyet ők javasoltak. Ez siker a takarékos négyek, illetve Finnország számára, de azt nem tudták elérni, hogy csökkentsék az újjáépítési csomag összegét.

Charles Michel: Európa erős és egységes
Az európai vezetők elégedettek az uniós költségvetéssel.

A déli országok azért tekinthetők győztesnek, véli Navracsics, mert elkerülték a segítség hiányát. Bár a csomag belső szerkezete számukra kedvezőtlenül változott, megszerezték a francia-német kettős támogatását és ötletük, az eurokötvény is megvalósult.

A győztesek közé sorolhatók a közép-európai országok, közöttük Magyarország is. Hazánk az eredetileg tervezettnél 3 milliárd euróval több pénzt kap, és ami a legfontosabb politikai célkitűzése volt a magyar delegációnak, azt is sikerült elérni,

tette hozzá Navracsics Tibor, kiegészítve azzal, hogy a jogállamisági feltételrendszer enyhébb megfogalmazással került be a megállapodásba, Magyarország pedig ígéretet kapott a hetes cikk szerinti eljárás lezárására december 31-ig.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik