Belföld

Videóra vették a kaposvári gyermekotthon egyik lakójának megverését

A felvétel nemrég készülhetett, úgy tudjuk, a SZGYF munkatársai jelenleg is a Zita Gyermekotthonban próbálják kideríteni, mi történt.

A kaposvári Zita Speciális Gyermekotthonban készült az a felvétel, melyen látható, ahogy egy fiú többször megütötte és megrúgta az egyik bentlakó társát, miközben a szobában tartózkodó harmadik gyerek a telefonjával felvette a verést. A 24.hu információi szerint a felvétel nemrég készülhetett, úgy tudjuk, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság munkatársai jelenleg is a Zita Speciális Gyermekotthonban próbálják kideríteni, mi történt.

Az alábbi felvételen látszik, hogy a videó utolsó másodpercében valaki belépett az ajtón, a verésnek és a videónak is ekkor lett vége.

A történtekkel kapcsolatban a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének vezetőjétől és a Zita Speciális Gyermekotthon igazgatójától is azt kérdeztük írásban, hogy

  • pontosan mikor készült ez a felvétel,
  • tudják-e, hogyan kerülhetett nyilvánosságra a felvétel,
  • a videó végén egy nevelő lépett-e be a szobába,
  • illetve voltak/lesznek-e következményei a felvételen látható történéseknek?

Amint a válaszok megérkeznek, frissítjük cikkünket. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság gyors válaszából viszont annyit már megtudtunk, hogy

a Kaposvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt indított büntetőeljárást.

Annyit még megjegyeztek, hogy a nyomozás érdekeire történő hivatkozással egyelőre bővebb tájékoztatást nem áll módjukban adni.

Személyi szabadság jogsértő korlátozása, pszichológusi létszámhiány, terror a gyerekek között, vetélés, drog, szexuális erőszak – a többi között ezek derültek ki az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által a kaposvári Zita Speciális Gyermekotthonban történt ellenőrzése során 2016-ban.

A jelentés akkor azt írta, hogy bár az intézmény nem zárt, a gyerekek jelentős részét a beköltözés után egy hónapig nem engedik ki, és a szüleikkel sem találkozhatnak. Az intézményben akkor egyetlen pszichológus volt, a nevelők folyamatos képzése, a kiégésmegelőzés és a stresszkezelés sem volt megoldott.

Frissítünk! 14:56

A nyomozók kihallgatták a megvert fiatalt és a gyermekotthonban további tanúkat hallgattak meg. A két feltételezett fiatalkorú egyikét gyanúsítottként hallgatták ki. A videón látható társa megpróbált kereket oldani a bűncselekmény elkövetése után, ezért körözést adtak ki ellene. Úgy tudjuk, hogy a brutális fiatalt már el is fogták, az előállítása ezekben a percekben is tart.

Azonnali vizsgálatot rendelt el az EMMI a kaposvári gyermekotthonban történt bántalmazás miatt
Megpróbált megszökni a társát brutálisan összeverő fiatal, de elkapták.
Terror a kaposvári gyermekotthonban
Nemrég egy fiú megerőszakolt egy másikat, gyakoriak a verések, verekedések és az intézmény szabályaival is gondokat talált az ombudsman.
Olvasói sztorik