Belföld

Tizenöt év börtönre enyhítették az inárcsi családsegítő gyilkosának a büntetését

Tizenöt év börtönre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen azt a volt rendőrt, aki kivégezte az inárcsi családsegítőben dolgozó nőt, mert az nem tudott neki segíteni. A táblabíróság arról tájékoztatta lapunkat, hogy a férfi a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható leghamarabb szabadon feltételesen.

A nyugdíjazása után biztonsági őrként dolgozó Cs. Attila kálváriája több mint másfél évtizede kezdődött. Házat szeretett volna építeni a feleségével, ezért devizaalapú kölcsönt vettek fel. Mivel a megemelkedett törlesztőrészletet nem tudták fizetni, 2010-ben Sopronba költöztek és megpróbáltak megállapodni a bankkal a ház eladásáról és az elszámolásról, de ez nem sikerült.

Egy idő után megromlott a kapcsolatuk. Cs. Attila megverte a feleségét és az egyik gyereküket is, ezért az asszony a szüleihez költözött. A közös gyerekek és a kényszer azonban négy év múlva ismét összehozta őket. A komoly anyagi nehézségekkel küzdő asszony visszaköltözött az inárcsi házba, ahova később a férfi is utánament. Ám a kapcsoltuk a férfi féltékenysége és egyre gyakoribbá váló alkoholfogyasztása miatt nem jött rendbe.  59 millió forint adósságot halmoztak fel, és 19 millióért elárverezték a házukat.

Cs. Attila felesége korábban azt mondta, azért akart külön élni a férjétől, mert elege lett az örökös féltékenykedéséből és úgy érezte, hogy bármit is csinál, nem tud neki megfelelni. Úgy érezte, hogy a férje nem engedné el korrekt módon, és őt is megölné, ha elhagyná. A szörnyűség előtti este közölte vele, hogy másnap elköltözik. A férfi másnap bement a családsegítőbe, és megölte az intézmény egyik leglelkiismeretesebb dolgozóját.

A férfi azzal védekezett, hogy nem a családsegítőbe, hanem magába akarta szúrni a kést, de amikor ezt V. Andrea meglátta, ráugrott. Állítása szerint dulakodni kezdtek, és amikor egymásra estek, véletlen az ügyintéző nyakába állt a kés. Az igazságügyi szakértők azonban teljesen kizárták ezt a verziót. Két, hét centiméteres szúrt sebet találtak ugyanis az áldozaton.

Az ügyész a perbeszédében elmondta, egyértelműen megállapítható, hogy nem véletlen baleset történt. Súlyosító körülményként értékelte, hogy a férfi egy olyan embert ölt meg, aki segíteni akart neki. Enyhítő körülményként, hogy a vádlott büntetlen előéletű és kiskorú gyerekről gondoskodik. Ezt azonban árnyalja, hogy a feleségével és a gyerekével is erőszakosan viselkedett. Középmértéket meghaladó fegyházat kért Cs. Attilára közfeladatot ellátó személy elleni emberölés és lőfegyverrel való visszaélés miatt.

„Féltem, hogy engem is megöl” – mondta az inárcsi gyilkos felesége
Megbocsátott férjének a családsegítő gyilkosának felesége. És bocsánatot kért a történtek miatt. „Inkább engem ölt volna meg, mint Andreát" – mondta az áldozat hozzátartozóinak.

Az elkövető ügyvédje szerint viszont nem szándékos emberölés történt. Azt mondta, hogy a védence nem megölni, csak megsebesíteni akarta az áldozatát. Ezért azt kérte, hogy halált okozó testi sértésben mondják ki bűnösnek ügyfelét. Álláspontja szerint a bűncselekmény gyökerét a sok család életét tönkretevő hitelválságban kell keresni. Mint mondta, a vádlott maga is áldozat, még ha ez nem menti is fel a bűncselekmény alól.

A Budapest Környéki Törvényszék első fokon életfogytig tartó fegyházra ítélte a férfit előre kitervelt emberölés és lőfegyverrel való visszaélés miatt, azzal, hogy 25 év múlva bocsátható leghamarabb szabadon feltételesen.

A Fővárosi Ítélőtábla azonban 15 év börtönre enyhítette az inárcsi gyilkos büntetését. A férfi a büntetés kétharmadának letöltése után szabadulhat feltételesen leghamarabb.

Hrabovszki Zoltán tanácselnök szóbeli indokolása szerint a büntetés enyhítését a jogi minősítés megváltoztatása és a büntetéskiszabási körülmények eltérő értékelése tette szükségessé. Az ítélőtábla nem látta megállapíthatónak az emberölés előre kiterveltségét, mivel a férfi mindig magánál tartotta az elkövetéshez használt kést és semmi nem utalt arra, hogy már előre elhatározta volna a családsegítő vagy más személyek megölését.

A táblabíróság szerint ezt támasztja alá az is, hogy a férfi megvárta a rendőrök kiérkezését a történtek után és önként feladta magát. Az előre kiterveltség azt feltételezi, hogy az elkövető egyenes szándékkal cselekszik, azonban az egyenes szándékból nem feltétlenül következik, hogy a cselekményét előre ki is tervelte. Ez utóbbihoz az szükséges, hogy az ölési cselekmény véghezvitelének helyét, idejét és módját átgondolja, a végrehajtást akadályozó vagy segítő tényezőket felmérje és a lényeges előkészületi, elkövetési és az elkövetés utáni mozzanatokat figyelembe vegye.

Ez pedig a fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint is hiányzott az elkövető esetében. Azaz a férfi bűncselekménye kizárólag hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölésnek minősül. Ennek azért van fontos jelentősége a táblabíróság szerint, mert csak azokban az emberölési ügyekben indokolt határozott tartamú szabadságvesztés kiszabása életfogytiglan helyet, ahol a cselekmény nem több, hanem csak egy minősítő körülmény (jelen esetben a hivatalos személy sérelmére elkövetés) folytán minősül minősített emberölésnek.

A másodfokú bíróság a büntetés kiszabásakor nyomatékos enyhítő körülményként értékelte a férfi büntetlen előéletét, idős korát, és azt, hogy az elkövetés után a helyszínen nyomban feladta magát, a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomását, a rendkívül elnehezült élethelyzetét és az eljárás során tanúsított őszinte megbánását. A végrehajtási fokozatot az ítélőtábla a férfi idős korára tekintettel börtönben határozta meg.

„Magamba akartam szúrni a kést, nem a családsegítőbe”
Az inárcsi gyilkosságot tárgyaló bíró azt mondta, amit a felvételeken látott, inkább hasonlít egy disznóöléshez, mint egy hirtelen felindulásból elkövetett emberöléshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik