Belföld

Szexuális zaklatás a pszichiátrián: 17 év után felmentették Józsi nővért

Felmentették azt a Józsi nővér néven elhíresült férfit, akit azzal vádoltak, hogy az Erzsébet Kórház Krízis Központjának segédápolójaként rendszeresen zaklatott szexuálisan egy gyógyszeres kezelés alatt lévő beteget.

Annak idején Sz. Zsuzsanna és férje tett feljelentést a történtek után. 17 évvel ezelőtt vádat is emeltek a Józsi nővér ellen, a férfi azonban külföldre szökött a felelősségre vonás előtt.

J. Józsefet nemzetközi elfogatóparancs után két évvel ezelőtt találták meg a spanyolországi Sevillában. Az első 2017 tavaszán tartották. A bántalmazott nő elmondta, hogy mindig hányingere és rosszullétei voltak az azt követő napokon, amikor Józsi nővér volt az ügyeletes. Állítása szerint annyira le volt gyengülve ilyenkor, hogy képtelen volt a védekezésre. J. József eleinte tagadta az ellene felhozott vádakat, de miután nyomokat találtak a ruháján, elismerte, hogy valami köze mégiscsak volt az asszonyhoz. Az erőszakot azonban továbbra is tagadta. Azt állította, hogy kölcsönös szimpátia után simogatták egymást a nővel.

Sz. Zsuzsanna ellenben azt állította, hogy hónapok teltek el a történtek után mire – a fokozatosan csökkent gyógyszerezésének köszönhetően – kitisztult a tudata annyira, hogy  felfogta, mi is történt vele.

J. József a korábbi tárgyaláson azt mondta lapunknak, hogy meghurcolták és bemocskolták a nevét, ezért arra számít, hogy felmentik majd az ellene felhozott vádak alól. 17 évvel a történtek után kedden megszületett az elsőfokú határozat.

A Fővárosi Törvényszék bírója arra a megállapításra jutott, hogy a bizonyítási eljárás során meghallgatott közvetett tanúk nem tudtak olyan információkkal szolgálni, amelyek megalapozták volna a férfi bűnösségét.

A szakértői vélemények megállapították, hogy nem merült fel arra utaló orvosi adat és nem volt rekonstruálható olyan beszűkült tudatállapot sem, amely alapján feltételezhető lenne, hogy a nő védekezésre képtelen állapotban lett volna a cselekmény bekövetkezésekor. A szakértői vélemények rámutattak arra is, hogy az asszony kezelése során alkalmazott gyógyszereknek nem volt olyan hatásuk, amelyek a nő cselekvőképtelenségét előidézték volna.

A bíróság ítéletében megállapította, hogy a pótmagánvádló nem tudta bizonyítani az indítványában szereplő cselekmények megtörténtét, ezért a bíróság – bűncselekmény hiányában – felmentette a Józsi nővért a gondozása, gyógykezelése alatt álló személy sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszak bűntette miatt emelt vád alól.

Az ítélet nem jogerős, mivel a pótmagánvádló és jogi képviselője fellebbezést jelentettek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik