Élő Belföld

Megvan a kétharmad a Fidesznek

Ezért érkeztek rendőrkonvojok Budapest felé

Több helyen is arról számoltak be a választás délutánján, hogy az M3-ason és az M7-esen meglepően sok rendőrségi furgon tartott Budapest felé, vélhetően készenléti rendőrökkel.

Rákérdeztünk az ORFK-nál az okra, válaszul ezt kaptuk:

Rendőrségi gépjárművek közlekedése az ország közútjain – például az M3-as autópályán – ma már nem szokatlan. Ahogy szinte mindennapos a négy-hét furgonból álló konvoj, mint közlekedési forma. Közismert: a Készenléti Rendőrség (KR) diszlokáltan látja el feladatait országos hatáskörű szervként. A KR közlekedésben résztvevő gépjárműveinek száma a vidéki városokból a fővárosba, a fővárosból vidéki városokba vagy éppen vidéki városok között, közel azonos.

Az Együttnek jót tehetett a magas részvétel

Juhász Péter az Együtt elnöke rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Szigetvári Viktorral. Előbbi arról beszélt, hogy a rekord részvétel, „jó hír a kormányváltást akaróknak”, mert a Fidesz csak a bázisát tudta aktivizálni.

Meggyőződése, hogy bent lesznek a parlamentben, két egyéni győzelmet várnak (Szabó Szabolcstól és Vajda Zoltántól), de hogy frakciót is tudnak-e majd alakítani, az csak 10-11 magasságában derül ki.

Szigetvári pedig arról beszélt, hogy a választási rendszer továbbra sem hibamentes, ők szerettek volna ezen változtatni, de a Fidesz ebben nem volt partner, hogy sokan még órákig sorban állhatnak, hogy leadhassák a voksukat

az a Fidesz hibája.

Arról is beszélt, hogy több szavazókerületben nem voltak kihúzva a lapról a már visszalépett jelöltek.

Az ellenzéki pártok mindegyike meredekebb hegyre mászott fel, mint a Fidesz

– nyilatkozta

Kérdésünkre, hogy nekik jót tett-e nekik a magas részvételi arány, Szigetvári Viktor elmondta, sok olyan visszajelzést kaptak, hogy vidéki városokban sok fiatal ment el szavazni, ami nekik kedvezhet.

Abban biztos vagyok, hogy a nekünk jósolt eredménynél jobbat értünk el

– tette hozzá.

Egyébként mindenkit várnak az eredményvárójukra a Király utcába.

Ha van kedved velem Együtt várni az eredményt, gyere a Spriccbe. Én már itt vagyok.Király u. 8-10.

Közzétette: Juhász Péter – 2018. április 8.

Ózd nem jól teljesített: nagyon alacsony részvétel a jobbikos városban

Ózd nem osztozott a “demokratikus boldogságban”: a borsodi körzetben mindössze 56,61 százalékos volt a részvétel a 18.30-as adatok szerint. Sőt a város néhány szavazókörében extrémn alacsony, 40 százalék körüli volt a részvétel. Ehhez képest több a körzethez tartozó faluban is kiemelkedő, 70 százalék fölötti volt az aktivitás. A viszonylagos ózdi érdektelenség azért meglepő, mert a Jobbik éppen ezekben a kelet-magyarországi körzetekben számolhatott áttöréssel, ráadásul a körzet központját jobbikos polgármester, Janiczak Dávid vezeti. Érdekesség, hogy a megye egyik körzetében sem csúszott 70 százalék felé a részvétel.

Nem úgy Budapesten, ahol elképesztő számokkal találkozni. A II. kerületben majd 78 % ikszelt, de a III., a XII., a XVI. és a XXII. kerületben is 75 százalék fölötti volt a részvétel. A baloldal a fővárosban kalkulálhat egyéni mandátumokkal, négy éve majd minden körzetben szoros meccsek voltak, ezek a számok azt jelzik, az idén mindkét oldal mozgósította szavazóit.

Kiemelkedő volt a részvétel Budakeszin is, ahol Szél Bernadett, az LMP társelnöke egyedüli baloldali jelöltként próbálja legyőzni fideszes riválisát. Itt 77 százalék volt a részvétel.

A megyék közül az alapvetően fideszes fellegvárnak számító Vas megye teljesített nagyon jól: 70 százalék felett volt a részvétel.

Elítéli a Jobbik az újságírók bántalmazását

Z. Kárpát folytatta: rengeteg csalásról szereztek tudomást, fideszes szavazóköri delegáltak részéről is. A rendszer viszont magában hordozza a visszaélési lehetőségeket. A következő napokban tucatjával eshetnek ki a szekrényből a csontvázak, ami a választás legitimitását is megkérdőjelezheti. Orbán Viktor is kijelentette, hogy elfogadja az eredményt majd. Később kiderült, naiv lélek Z. Kárpát ezt ő mondta magáról, mert bízik az esetleges csalások következményeiben. Ha minden oké, akkor persze el kell fogadni az eredményt.

A fizikai agresszió minden formáját elítélte Z. Kárpát a 24.hu kérdésére, ami munkatársaink mai megtámadására vonatkozott. Hozzátette, ő neki sose jutott eszébe erőszak alkalmazása. Szerinte a sajtó részéről is előfordulhatnak túlkapások. Reméli, hogy enyhülnek majd a feszültségek. Összegezve azt mondta, nem tartja elfogadhatónak a sajtó elleni inzultust. Felhozta az óbudai képviselőjük ügyét, akinek két fogát kiverték, ezért nem tudta a kórházból hazahozni újszülött babáját. “Erős a gyanúm, hogy a kormányza kódolja az erőszakot a rendszerben”, ez leszivárog legalulra. A 2010 előtti hangulatot sem sírja vissza a külföldi kiszolgáltatottság miatt. Olyan kormányt akar, ami nem akarja zaklatni az embereket, felhozva Vona Gábor esetét a drónnal.

Érdekesség, hogy jó egészséget kívánva köszönt el  politikus, hozzátéve, hogy feszültséggel terhes órák állnak előttünk.

Niedermüller Péter is Oláh Lajost választotta

Az már biztos, hogy a budapesti 4. választókörzetben induló Niedermüller Péter nem magára szavazott. Facebookján ugyanis azt írta, hogy a Budapest 5. választókerület legesélyesebb jelöltjének, Oláh Lajosnak szavazott bizalmat.

Ma reggel én is leadtam a voksomat. Természetesen a körzet legesélyesebb jelöltjére, Dr Oláh Lajosra, és a 3-as listára, a Demokratikus Koalícióra szavaztam.

Közzétette: Niedermüller Péter – 2018. április 8.

Az Ankert egyébként még mindig csendes, a legutolsó információk szerint fél 9-kor várható Gyurcsány Ferenc érkezése.

A Kétfarkúak elnöke örül a magas részvételnek

A gulyásleveses stand mellett állva kérdeztem Kovács Gergelyt, az MKKP pártelnökét, mit szól a rekordmagas részvételhez. Alapvetően örül neki, mert szerinte ez is pártja kirobbanó népszerűségét mutatja. Rövidebb unszolás után bevallotta, hogy kicsit izgul az eredmény miatt: “5 százalék fölött király, 1 százalék fölött is jó, azalatt meg nem tudom, asszem elmenekülünk az országból” – mondta. Mint korábban írtuk, a kétfarkúak 14. kerületi bulijában ingyen csapolják a sört, és egy ponton megérkezett a Mikulás is.

Z. Kárpát: Erőszakolt a Fidesz

Kérdések következtek a Jobbik alelnökéhez. A Bocskai úton várakozóknak azt üzente, várakozzanak, ne adják fel. Szerinte tudatosan gátolja a Fidesz azoknak a szavazatának leadását, akik nem értenek velük egyet. A Bocskain nagy volt ma a káosz, tízezer embert kényszerítettek átjelentkezőként egy általános iskolába szavazni. Z. Kárpát Dániel szerint az lett volna  Fidesz részéről az elegáns, ha engedték volna a szavazást. A Fidesz viszont “megerőszakolta a választási rendszert”, focis hasonlattal is élt, hogy mennyire nehezített pálya volt. “A Jobbik világától távol áll minden hasonló manipulatív eszköz” – tette hozzá. Szerinte az e-szavazás bevezetése lenne a megoldás.

Hosszú éjszakára számítanak a Momentumnál

A párt a Deák Ferenc téri Remény központban várja az eredményeket, és urnazárás után néhány perccel Soproni Tamás köszöntötte a résztvevőket a Momentum részéről. A politikus felsorolta, mi mindenre büszkék, így Hajnal Miklós köztévés szereplésére, a Fidesz zsebéből milliókat kihúzó jogi csapatukra, a külföldi választóknak segítő kint lakó aktivistáikra, és leginkább arra, hogy aktivizálni tudták a fiatal szavazóréteget. Soproni azért elmondta, hogy két legfőbb céljuk az, hogy a jelenlegi kormány megbukjon, a Momentum pedig a parlamentben folytathassa tovább a politizálást.

A Momentum szóvivője, Hajnal Miklós előtte elmondta, hogy elsősorban a nagyobb városok és kiemelten Budapest eredményeit figyelik majd, ám ezek mindig később érkeznek, ezért még órákig nem számítanak részeredményekre.

Z. Kárpát Dániel nyitja az estét

Történelmi jelentősgű szavazásról beszélt a jobbikos politikus, aki megköszönte a magyar embereknek, hogy a Fidesz által keltett “sokszor gyomorforgató légkör ellenére” ilyen nagy számban részt vettek a szavazáson. Azoknak is megköszönte a késve kezdődő tájékoztatón, akik nem a Jobbikra szavaztak. Szerinte a választók nagyon erős kritikával illette a rendszert a magas részvétellel. “Magyarország lakossága nem kér abból a visszataszító hangulatból”, ami eluralkodott az országgal. Bezzeg a Jobbik építő jellegű ötletekkel kampányolt.

Sajnálja Z. Kárpát, hogy kevés értelmes vita volt a kampány során. Megköszöni a politikai közösségüknek, hogy nem ültek fel a provokációknak, a Fidesz milliós károkat okozó rongálásaiba se álltak bele. Ezzel szemben a jobbikosok “méltóságteljesen vettek részt ebben a folyamatban”, és megcselekedték, mit megkövetelt a haza. Z. Kárpát ilyen szimpátiaáradatot nem látott még karrierje során: sok bizonytalan szavazó is szóba állt velük, sőt még a baloldaliak is. Sikerült velük közös pontokat is találni. Ők nem akarják kitakarítani a házmesterig az apparátusból az embereket, felül kell majd emelkedni.

Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu

Z. Kárpát folytatta a hálálkodást, majd igaz dolgot szólt: eltűnhet a nyomás az emberekről a kampány végén. A Jobbik szellemi muníciót akar biztosítani a következő kormányzáshoz. Megismételte, történelmi jelentőségű a mai nap.

A Bocskai úton elvileg már nem lehez szavazni, gyakorlatilag viszont igen

A helyszínről Mázsár Tamás azt mondja, hogy az iszonyatosan hosszú sor végén ugyan osztogattak cetliket, hogy megakadályozzák, hogy valaki hét után is beálljon, de a sor elején és közepén nem. Ráadásul szalagból sincs elég, ezért nem mindenhova feszítették ki. Így a gyakorlatban az áll be a sorba szavazni, akit beengednek.

Nem engedik be a kormánysajtót a Jobbik eredményvárójára

A Pesti Srácok azt írta délután, hogy munkatársuk a Jobbik eredményvárójára próbált regisztrálni, amire a párt sajtóosztálya azt válaszolta:

Kedves prostisrácok! A Jobbik a sajtó részére tart rendezvényt, ezért ez önöket nem érinti.

A Mandinernek annyit válaszoltak, hogy „A rendezvény a mandinert nem érinti”. A Pesti Srácok szerint ugyanígy járt a Magyar Idők, az Echo TV stábját pedig még a parkolóból is elküldték.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Fidesz eredményvárójára a Magyar Narancs nem mehet, a párt helyhiányra hivatkozott.

Miért ezüstérem?

A cikk főcímében per pillanat az virít, hogy Eldőlhet, szépen csillog-e az ezüst Vona nyakában. Ugyanis a közvélemény-kutatók az utóbbi napokban rendre azt mondták (na jó, utóbbi hetekben, hónapokban), hogy a Jobbik az MSZP-Párbeszéd házasságot megelőzve be fog futni a második helyre, mondjuk jócskán lemaradva a Fidesz-KDNP mögött. A Publicus, a Republikon és a kormányoldali Nézőpont is jobbikos második helyet jósolt. Azonban nem mindegy, hány százalékos második hely lesz ez, illetve elhoz-e a párt egyéni mandátumokat, esetleg egész Heves megyét.

Az LMP-t érintő visszalépések

Az LMP az elmúlt hetekben több egyéni választókerületben is visszalépett az esélyesebb ellenzéki pártok javára, ezeket a helyeket soroljuk:

  • A budapesti 10. választókerületben az Együtt és az LMP jelöltje lépett vissza az MSZP-Párbeszéd javára.
  • Szintén a fővárosban, a 15. választókerületben az LMP és a Momentum lépett vissza az MSZP-P javára.
  • A budapesti 17. választókerületben az MSZP-P, az LMP és a Momentum jelöltjei léptek vissza az Együtt javára.
  • A balatonfüredi választókerületben az LMP a Jobbik javára léptette vissza jelöltjét.
  • A Miskolc 2. választókerületben az Együtt, a Momentum és az LMP is visszalépett az MSZP-P javára.
  • Pest megye ötös számú választókerületében, Dunakeszin pedig az LMP és az Együtt lépett vissza a DK javára.

Ezeken a helyeken pedig az LMP javára léptek vissza:

  • A Budapest 1. választókerületben, a Belvárosban hosszas huzavona után az MSZ-P, a Momentum és az Együtt léptette vissza jelöltjét az LMP-vel szemben. Az LMP-s jelölt a körzetben Csárdi Antal.
  • A Pest megye 2. választókerületben, Budakeszin az Együtt, a DK és a Momentum is visszalépett az LMP javára, itt a párt miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett indul.
  • Vácon, Pest megye 4. választókerületben a DK lépett vissza, itt Matkovich Ilona az LMP-s jelölt.
  • Tolna 1. választókerületben, Szekszárdon az utolsó pillanatban született döntés a visszalépésekről, itt a Momentum, az Együtt és az MSZP-P lépett vissza az LMP javára. A párt színeiben itt Hadházy Ákos indul.

Gulyás kijött és semmit, de semmit nem mondott

Az érdeklődés óriási, az új parlament legitimációja nagy lesz, az is előfordulhat, hogy ez lesz a szabad választások történetének legmagasabb részvételt produkáló voksolása, többet egyelőre nem tudunk, várjuk az eredményeket.

Kábé ennyit sikerült összehoznia az ultrarapid sajttájt tartó Gulyás Gergelynek, mielőtt visszavonult övéi közé. Ja, és azt is említette, akadtak szabálytalanságok, még a Fidesz is kénytelen volt néhány esetben panaszt tenni az illetékes fórumokon.

Útban az üvegfal mögé újságírógyűrűbe futott, és meghallgathattuk a kampány közhelyeit, egyebek mellett azt, hogy a Fidesz célja egyedül alakítani kormányt, értsd, legyen meg 100 mandátum a 199-ből.

Fotó: Bielik István/24.hu

A magas részvételre olyan mélyenszántót mondott a frakcióvezető, hogy az emberek éltek a jogukkal, s újságírói kérdésre sem látott összefüggést a hódmezővásárhelyi eredmény és a mostani aktivitás között.

Nézzük tovább a Dunát.

Gyurcsány Ferenc lazán lángosozott a Kossuth téren

Csak este 9 körül fognak megérkezni az eredményváróra a DK vezetői, előtte ugyanis több képviselőjelölt saját eseményére is ellátogatnak. Gyurcsány Ferenc azonban délután részt vett egy laza lángosozáson is a Kossuth téren, amelyet a Nem vacol a skinchanger nevű oldal szervezett. A DK elnöke már délután megígérte, hogy ellátogat oda és a jelek szerint ezt az ígéretet be is váltotta.

https://www.facebook.com/gyurcsanyf/posts/1942586699107116

Eljárás indult választási csalás miatt Terézvárosban

Oláh Lajos, a DK teréz- és erzsébetvárosi képviselőjelöltje azt írja Facebook-oldalán, hogy rendőrségi eljárás vette kezdetét, miután bejelentést tettek választási csalás ügyében. Szerinte valakik pénzt ígértek szavazatokért cserébe azoknak a választóknak, akik lefotózták és telefonjukon bemutatták a „helyesen” kitöltött szavazólapot.

A politikus közölte, van hangfelvételük és szemtanújuk, az érintettek kihallgatása elkezdődött. Bár nem konkretizálja, hogy melyik párt javára történhetett visszaélés, a bejegyzést azzal zárja, hogy „a Fidesz és jelöltje bármire képes”.

A terézvárosi 25. szavazókörhöz kapcsolódó választási csalás ügyében bejelentésünkre rendőrségi eljárás vette kezdetét…

Közzétette: Dr. Oláh Lajos – 2018. április 8.

Szél: Azt kell elvenni a Fidesztől, amit csak lehet

Néhány nappal a választások előtt interjút készítettünk az LMP miniszterelnök-jelöltjével, Szél Bernadett ekkor többek között arról beszélt, hogy nincs B-terve, kormányváltásra készül.

Szerinte a Jobbik és a baloldal egyaránt felelős azért, mert nem sikerült összehozni a teljes ellenzéki koordinációt, de visszalépésekkel, és magas részvétellel simán leváltható a Fidesz.

Viszont előre hozott választások kiírásában tudna csak együttműködni az LMP más pártokkal, Szél a koalíciókötést egyik oldallal sem látja reálisnak.

Szél Bernadett ekkor kijelentette:

kétharmadra szerintem nincs reális esély. Az abszolút többség a kérdés. Azt kell elvenni a Fidesztől, amit csak lehet.

Olvasói sztorik