Élő Belföld

Frakciót alakíthat a DK

Gyurcsány szerint az európai, polgári, nyitott világ szenvedett vereséget.

Mindenki indul haza

A DK-s keménymag még iszogat, de az emberek nagy része már elhagyta az Ankertet.

Mi is zárjuk a közvetítésünket, köszönjük az egész estés figyelmet!

Gyurcsány: Az európai, polgári, nyitott világ vereséget szenvedett

Leplezetlen csalódással állapítom meg, hogy az a Magyagország, amiben mi hiszünk, egy európai, polgári nyitott világ, vereséget szenvedett,

kezdte sajtótájékoztatóját Gyurcsány Ferenc.

Egyetlenegy kérdés maradt nyitva, hogy amikor megszámolják az összes szavazatot, lesz-e kétharmad. Abban reménykedünk, hogy ez ne történjen meg.

A DK elnöke a vereség magyarázataként azt hozta fel, hogy nem nem találták meg az ellenszerét annak az egyetlen ellenségképre építő politikának, amelyek a Fidesz folytat.

Annak természetesen örülnek, hogy a DK első önálló megmérettetésén a párt megduplázta a mandátumai számát és előreláthatólag kilenc képviselőt juttat a parlamentbe. Ugyanakkor

ennél az egy pártot érintő sikernél lényegesen fontosabb, hogy a teljes demokratikus ellenzék nem osztozhat a sikeren.

Gyurcsány szerint nem maradt más, mint küzdeni az új kormánnyal szemben és ígéretet tett arra, hogy a DK ellenfele marad mindannak, amit a Fidesz képvisel.

Fotó: Neményi Márton/24.hu

Azoknak, akik velünk tartottak a nehéz úton, nagyon szépen köszönöm, öröm volt velük együtt lenni.

A DK elnöke nagyon reméli, hogy van válasz a Fidesz politikájára még akkor is, ha az ellenzék anyagi szempontból és a médiát tekintve is hátrányban van.

Egy fiatal férfi, aki civilként azonosította magát, elcsukló hangon kérdezte a politikust, hogy mit lehet most tenni. Gyurcsány Ferenc erre annyit válaszolt:

Vagy menekülsz, vagy küzdesz,

ő azt tanulta meg kudarcokból, hogy fel kell állni és erősebbnek kell lenni.

Annyi még kiderült, hogy Hajdu László polgármester a parlamentben folytatja a munkáját, így a XV. kerületben időközi választásra lehet számítani.

9 mandátumot szerezhet a DK

A Fidesz-KDNP kétharmad közeli eredménye mellett öröm lehet az ürömben, hogy előreláthatólag 9 mandátuma lesz a DK-nak, így önálló frakciót alakíthat.

Falusi Mariann örül a magas részvételnek

Megérkezett a DK-hoz Falusi Mariann is, akit sikerült elcsípni a sajtó elől elzárt VIP-szekció előtt.  Az énekesnőt megkérdeztük arról, hogy mire számít, de nem akart jóslatokba bocsátkozni. Azt elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy ilyen sokan elmentek szavazni, de napközben nem követte az eseményeket. Örülni fog a DK sikereinek, az pedig sokáig bántani fogja, ha kedvezőtlenek lesznek az eredmények.

Megérdemli a Fidesz a vereséget

A DK elnöke nem finomkodott, szerinte

Minden értelemben megérdemli a Fidesz vereséget.

A cél Orbán Viktor legyőzése, és a sikert abból a szempontból nézi, hogy meg tudják-e akadályozni Orbán Viktorék további károkozását.

Továbbra is abban bízunk, hogy ez a választás az Orbánnal szembenálló sokaság győzelmét hozza el és megakadályozza azt a történelmi drámát, hogy Magyarország az kormány országrombolásának martalékává váljon.

A Fidesz-kormány kreált háborúkba viszi az országot, tette hozzá Gyurcsány Ferenc, a DK azonban olyan országra vágyik, amely mindannyiunk hazája.

Gyurcsány: Ez a választás nem volt tisztességes

Ez a választás nem volt szabad és nem volt tisztességes,

kezdte sajtótájékoztatóját Gyurcsány Ferenc. A politikus szerint egy választás megszervezése mutatja meg, hogy egy kormány hogyan tud megfelelni a valóságos kihívásoknak. Ez most a Fidesznek nem sikerült.

Dacára annak, hogy nem szabad és nem tisztességes, derekasan megküzdöttünk. Itt elsősorban a választókra gondolok.

A DK elnöke azt is elmondta: a számokból azt olvasta ki, hogy az ország nagy részének ez egy fontos szavazás volt.

Molnár Csaba már itt van

A DK kampányfőnöke már befutott, lassan megfordul az újságírók és DK-sok aránya az Ankertben.

Csevegés, várakozás

Jobb híján az újságírókollégákkal latolgatjuk az esélyeket: mikor lesz eredmény, mi lesz az eredmény, meddig tart az éjszaka. Fogy a kávé és az ásványvíz, és hamarosan szendvicsek is érkeznek. De előtte Gyurcsány Ferenc.

Niedermüller Péter is Oláh Lajost választotta

Az már biztos, hogy a budapesti 4. választókörzetben induló Niedermüller Péter nem magára szavazott. Facebookján ugyanis azt írta, hogy a Budapest 5. választókerület legesélyesebb jelöltjének, Oláh Lajosnak szavazott bizalmat.

Ma reggel én is leadtam a voksomat. Természetesen a körzet legesélyesebb jelöltjére, Dr Oláh Lajosra, és a 3-as listára, a Demokratikus Koalícióra szavaztam.

Közzétette: Niedermüller Péter – 2018. április 8.

Az Ankert egyébként még mindig csendes, a legutolsó információk szerint fél 9-kor várható Gyurcsány Ferenc érkezése.

Gyurcsány Ferenc lazán lángosozott a Kossuth téren

Csak este 9 körül fognak megérkezni az eredményváróra a DK vezetői, előtte ugyanis több képviselőjelölt saját eseményére is ellátogatnak. Gyurcsány Ferenc azonban délután részt vett egy laza lángosozáson is a Kossuth téren, amelyet a Nem vacol a skinchanger nevű oldal szervezett. A DK elnöke már délután megígérte, hogy ellátogat oda és a jelek szerint ezt az ígéretet be is váltotta.

https://www.facebook.com/gyurcsanyf/posts/1942586699107116

Sajtótájékoztatóval indul az este a DK-nál

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője a hivatalos urnazáráskor gyorsjelentést adott.

Megmozdult az ország, rendkívül magas volt az arány.

Hozzátette, hogy mivel a 19 órás sem lesz végleges adat és még nagyon sokan várnak, még nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni.

Az emberek bele akarnak szólni a saját sorsuk irányításába, ezt a DK üdvözli

mondta Gréczy.

Ugyanakkor számos aggasztó jel is volt, például többször lefagyott a valasztas.hu.

Ez nem tesz jót a választás átláthatóságának. (…) Azt gondoljuk, hogy a magyar kormány nem készült fel eléggé a szavazás lebonyolítására.

Megjegyezte, hogy több hír is szólt arról, hogy rendőrkonvojok tartanak Budapest felé és sok rendőrautó áll a rakpartokon – ez ugyanúgy aggodalomra ad okot.

Ami ma történt, az a demokrácia szempontjából nagyon fontos, mondta Gréczy. A várható eredményekről pedig annyit mondott

A DK nagyon bízik abban, hogy megtörténik a kormányváltás.

A pártja számára az a legrosszabb, ha elmarad a kormányváltás és így is erős frakciója lesz. A legjobb pedig, ha a dk-nak erős frakciója lesz és megtörténik a kormányváltás is. Mivel a magas szavazati arány nem teszi lehetővé a jósolgatást, Gréczy nem akart konkrét számokról beszélni. Az azonban kiderült, hogy rendkívül optimista és bizakodó a hangulat a pártvezetésben.

Olvasói sztorik