Belföld

Megáll az ész: mégis verhető a Fidesz

A Medián után egy nappal a Publicus Intézet is közzétette kutatását.

A Vasárnapi Hírek megbízásából készített reprezentatív kutatás vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését. A két héttel ezelőtti kutatáshoz képest

Fidesz támogatottsága két százalékpontot csökkent, 25 százalék. A biztos szavazóknál 45 százalék, de a párt szavazóinak aktivitásában enyhe elbizonytalanodás tapasztalható.

Az MSZP támogatottsága egy százalékpontot nőtt, 13 százalék. A biztos szavazóknál támogatottsága 19 százalék. A párt támogatónak aktivitása meglehetősen magas.

Jobbik támogatottsága két százalékpontos növekedés után 14 százalék. A biztos szavazók körében 20 százalék. A többi párt szavazóihoz képest a jobbikosok aktivitása alacsonyabb.

 

 

Az LMP tábora egy százalékpontot csökkent, 5 százalék, a biztos szavazóknál 7 százalék.

DK támogatottsága szintén egy százalékpontot csökkent, 3 százalék, a biztos szavazóknál 5 százalék.

A Kétfarkú és az Együtt támogatottsága nem érte el az 1 százalékot, míg a Momentum 1 százalékpontot nőtt, most 1 százalékon áll, a biztos szavazóknál pedig 2 százalék.

A bizonytalanok aránya egy százalékpontot növekedett, így 37 százalék, de az elmúlt két hétben a titkolózók aránya 9 százalékpontot növekedett, így 44 százalékos.

A Publicus Intézet a választás előtti utolsó méréséhez a listás eredményekre szakértői becslést adott ki.

Az ellenzék tárgyalásai a visszalépésekről nagyban befolyásolhatják az aktív bizonytalanok választási részvételét, de egy 65-70 százalékos részvételnél (amit az intézet a legvalószínűbbnek tart) ezek a pártok juthatnak be a parlamentbe

Fidesz 41% (+/-2%)

MSZP 18% (+/-2%)

Jobbik 21% (+/-2%)

LMP 7% (+/-2%)

DK 6% (+/-2%.)

A többi pártnak nincs érdemi esélye listán a parlamentbe jutásra, de az Együtt szerezhet egyéni mandátumot, az MSZP-P pedig több egyéni mandátumával csökkentheti a Jobbikhoz képesti listás különbségét.

A Fidesz kétharmados többségére akkor van esély, ha a részvétel 65%-nál alacsonyabb. Ha az 70%-nál magasabb, akkor olyan helyzet is kialakulhat, amikor egyik pártnak sincs elég mandátuma a kormányalakításhoz, de ekkor ellenzéki többség is elképzelhető. Ebben az esetben valós az esélye, hogy a DK és az LMP listán nem jut be a parlamentbe, a kormányváltó szavazatok elvesztésével újra előnyhöz juttatva a Fideszt. Ekkor több mandátuma lesz Fidesznek, bár mindkét pártnak juthatnak be egyéni képviselői.

Az utolsó percben döntők kezében a választás!

Még az utolsó percben sem késő az ellenzéknek valamiféle együttműködést kötnie helyben vagy országosan, mert mintegy 400 ezer ember az utolsó napok benyomása alapján dönt.

A Publicus Intézet szerint a bizonytalanok körében egyre nő a kormányváltási kedv.

A pártpreferenciával nem rendelkező, vagy titkoló mintegy 3 milliós tömegből célszerű megkülönböztetni a mintegy 2 millió passzív, illetve a 0,9 millió aktív bizonytalant. Utóbbiak dönthetik el, ki nyeri a választást. Ebben a körben majdnem 90 százalék akar voksolni, ennek tudható be, hogy a részvételi hajlandóság 74 százalékra ugrott.

Ez nagyjából 6 millió ember jelent, ha csak a biztos pártválasztók küzdenék el magukat az urnáig, akkor 5,1 milliós részvétellel lehetne számolni. Az aktív bizonytalanok 45 százaléka még most sem tudja, ki mellé teszi az X-et és majdnem ugyanennyien (az aktívak 44 százaléka) tudja, csak nem árulja el.

A Publicus Intézet most először azt mérte, hogy a biztos pártválasztók között a Fideszt megelőzte az ellenzék összesített eredménye.

Az MSZP Párbeszéd és a Jobbik gyakorlatilag fej-fej mellett fut: előbbit a biztos pártválasztók 20 százaléka, utóbbit 19 százaléka szereti. Az LMP e körben 7 százalékot tud, a DK-é a biztos szavazók 5 százaléka.

A négy nagyobb párt összesen 51 százalékot tud a biztos pártválasztók körében – a Fidesz pedig 45-öt. De azt egyben, így a matematikai többség nem konvertálható át együttműködés hiányában választási többséggé.

A választók 51 százaléka, több mint 4,1 millió ember érdemben örülne, ha más kormányozna, és nem az Orbán-kabinet újrázna. A leginkább az MSZP-Párbeszéd és az LMP táborának van elege: mindkét formáció híveinek 100 százaléka kormányváltást akar. Ez azt jelenti, hogy az együttműködést kitartóan mellőző LMP-vezérkar azzal szembesülhet, hogy a „Lehet Más a Politika” szavazóit nem a párthűség irányítja ott, ahol az LMP-s jelöltek esélytelenek – írta az intézet.

70 százaléka elégedetlen a kormánnyal az aktív bizonytalanoknak, míg a választásukat titkolók 59 százaléka akar kormányváltást (ez 234 ezer ember). Azoknál, akik a kampány alatt döntik el, kire szavaznak ez az arány 46 százalék (azaz mintegy 186 ezer ember), és az aktív bizonytalanok között is sokan vannak, akik még nem tudják, vagy nem mondják, merre mozdulnak.

Erős kétharmadot jósol a Fidesznek a Medián
A mozgósítás különösen a falvakban volt hatásos, ez pedig a Fidesz esélyeit javította.
Hann Endre: tényleg csak a Fidesz kétharmada a kérdés
A Medián kutatóit is meglepte az eredmény, de nem tévedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik