Belföld

Orbán mégis marad, nem lesz kormányváltás

A Medián és a Publicus után a Nézőpont Intézet is előállt a mandátumbecslésével.

 

A kormánypártoknak nem lesz meg a kétharmad, de erős többségük lesz a parlamentben. A Nézőpont Intézet szakértői becslése alapján a Fidesz-KDNP listás választási eredménye 43% lehet, a Jobbikra 22%, az MSZP-Párbeszéd szövetségre 11%, a DK-ra és az LMP-re pedig 8-8% szavazhat. Várhatóan nem szerez listás mandátumot a Momentum (3%), a Kétfarkú Kutya Párt (2%), valamint az Együtt (1%).

Az intézet 65 százalékos választási részvételre számít. 

Mivel a tényleges számokat egyéb szempontok is befolyásolják (a jelölt személye, a helyi részvételt befolyásoló tényező), a végeredményre nézve sávos becslést adtak.

A szakértői becslés szerint a Fidesz-KDNP mandátumszáma 112-123 fő, a Jobbiké 36-42 fő, az MSZP-Párbeszéd szövetségé 19-20 fő, a DK frakciója 11-13 fő, míg az LMP mandátumszáma 6-8 fő között alakulhat. 3 egyéb, baloldal által támogatott képviselője is lehet a parlamentnek és a német nemzetiség képviselője is szerezhet 1 mandátumot.

 

A mandátumkalkuláció alapján a kormánypártok 74-85, a Jobbik 7-13, az MSZP-Párbeszéd 8-10, a DK 3-5, az LMP legfeljebb 1, míg a baloldal által támogatott egyéb jelöltek legfeljebb 3 egyéni mandátumot szerezhetnek. A listás mandátumokat nézve a Fidesz-KDNP 38, a Jobbik 29, az MSZP-Párbeszéd 10-11, a DK 8, az LMP 6-7, míg a német nemzetiség képviselője 1 mandátumra számíthat.

Megáll az ész: mégis verhető a Fidesz
A Medián után egy nappal a Publicus Intézet is közzétette kutatását.
Erős kétharmadot jósol a Fidesznek a Medián
A mozgósítás különösen a falvakban volt hatásos, ez pedig a Fidesz esélyeit javította.
Hann Endre: tényleg csak a Fidesz kétharmada a kérdés
A Medián kutatóit is meglepte az eredmény, de nem tévedtek.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik