Élő Belföld

„Nem a kormány nyert, hanem az ellenzék veszített” – Hadházy lemondott

Hadházy lemondott

Szél Bernadett szerint nagy a baj az országban, minden küzdeni akaró emberre szükség van, ezért mindenkit arra kér, hogy ne adják fel a küzdelmet.

Egy dolgot tudunk tenni, hogy még nagyobb türelemmel viseltetünk egymás iránt.

Az LMP társelnöke elmondta, hogy az eredmények arra késztetik, hogy sok mindent újra kell gondolniuk, de a programjuk nincs ezek között.

Hadházy Ákos a feleségének, a gyermekeinek és a szüleinek is megköszönte, hogy kitartottak mellette.

Reggel fel fog kelni a nap és az élet gyönyörű. Akkor is, ha a mai nap kudarca súlyos következményekkel járhat.

Leszögezte, hogy nagyon közel került az ország ahhoz, hogy rövid időn belül kikerül az EU-ból, és szerinte meg fog látszódni a Fidesz politikáján mindaz, ami Hódmezővásárhelyen történt.

Ne hibáztassák azokat, akik a kormánypártra szavaztak.

Mert az emberek 60 százalékát csak a kormánypárti „heccsajtó” éri el.

Hadházy elmondta, ezt a választást nem a kormány nyerte meg, hanem az ellenzék veszítette el, ezért a mai napon lemond a társelnöki tisztségéről.

Szél: Most kétszer olyan keményen kell küzdeni

Hosszas várakozás után fél egy előtt megtartotta sajtótájékoztatóját az LMP elnöksége. Szél Bernadett köszönetet mondott mindenkinek, aki elment szavazni és az ellenzéki pártokra szavazott.

Az LMP társelnöke megköszönte az LMP és az Új Kezdetnek a derekas küzdelmet. Kijelentette, hogy a kormányváltás sikertelensége nem jelentheti azt, hogy feladják a küzdelmet.

Hiába értünk el jobb eredményt, mint négy éve, most kétszer olyan keményen kell küzdeni.

Csárdi: Érdemes összegzést tartanunk

Csárdi Antal az eredmények ismertetése után a 24.hu-nak azt mondta, elégedett az eredménnyel, főleg persze, ha így is marad. Hozzátette, hogy sok feladat áll előtte.

Érdemes összegzést tartanunk, hogy mit kell jobban csinálni, nekünk és az ellenzéknek egyaránt.

Fotó: Vadnai Szabolcs/24.hu

Az LMP-s képviselő közölte, minden erejükkel azon lesznek, hogy megfékezzék ezt a hosszú évek óta tartó folyamatot, mivel ez nem fenntartható az ország számára.

Demeter Márta: Erős társadalmi felhatalmazásunk lesz

Demeter Márta a 24.hu-nak azt mondta, nem szeretne tippelésbe bocsátkozni, inkább megvárná a végleges eredményeket. Azt nagyon fontosnak tartja, és ő is arra számít, hogy az LMP kap egy erős társadalmi felhatalmazást, hogy folytassa azt a munkát, amit eddig is végzett.

Hogy az emberek konkrét ügyeit képviseljük a parlamentben és a valós problémáikra adunk valós megoldást.

Úgy gondolja, hogy ehhez még nagyobb felhatalmazásuk lesz.

A magas részvétellel kapcsolatban úgy véli, hogy a magyar társadalom nincs olyan apátiában, mint ahogy eddig gondoltuk. Viszont hozzátette, hogy azt majd látnunk kell, ebből a magas részvételből mekkora rész a Fidesz mozgósítása, és mekkora az, ami az ellenzék támogatottságát növeli majd. Úgy gondolja, hogy a nagyobbik része az ellenzék támogatottságát növeli majd.

Fotó: Vadnai Szabolcs/24.hu

Az LMP-s politikus kijelentette, hogy országgyűlési képviselőként hétfőn az első dolga az lesz, hogy a külügyminisztériumhoz és az igazságügyi minisztériumhoz fordul, miután látszik, hogy a külképviseleteken kudarcos volt a választások megszervezése, hiszen például Londonban nem is akarták hagyni, hogy az emberek, akik sok órája sorban álltak, és a szavazókör bezárása után kerültek volna sorra, leadhassák a voksaikat.

A párt eredményével kapcsolatban Demeter Márta nem szeretett volna konkrét számot mondani, csak annyit, hogy erős társadalmi felhatalmazásuk lesz ahhoz, hogy még az eddiginél is intenzívebben is képviseljék az emberek ügyeit.

Csárdi Antal: A budapestiek két dologra mondtak nemet

Az Index nemrég arról írt, hogy Csárdi Antal tíz körzetből kilencet is megnyert, ezzel kapcsolatban az LMP Budapest 1. választókerületi jelöltje a 24.hu-nak azt mondta, nem tudja, honnan jönnek ezek az eredmények, szerinte érdemes megvárni a hivatalos eredményeket, de természetesen nagyon örülne, ha ez igaz lenne.

Csárdi szerint a magas részvétel Budapesten azt jelzi, hogy a budapestiek nemet mondtak két dologra. Egyrészt a Fidesz korrupcióra épülő kormányzására, másrészt pedig elutasították azt, hogy Orbán szerint Budapest csak egy irodalmi kérdés.

Nekünk Budapest az otthonunk, a hazánk, ugyanúgy, mint Magyarország, nem mehet ez úgy tovább, erre utal ez a magas részvétel

– közölte.

Hozzátette, nagyon sok pozitív visszajelzést kapott ma is és az elmúlt hetekben egyaránt, szerinte a budapestiek tele vannak tűzzel és reménnyel, ő pedig azért fog dolgozni, hogy a reményük megvalósuljon.

A választási eredményt tekintve azt mondta, optimistának tartja magát, úgy érzi, az LMP története legjobb eredményét fogja elérni.

Mindent elmond az eseményről

Hogy a fotósok és újságírók olyan reménytelien ugranak fel, amikor meglátnak egy politikust a helyszínen, mintha éppen a választási eredményeket hozná a postás.

Demeter Márta is megérkezett

Az LMP politikusai egymás után tűnnek fel a helyszínen, de mindannyian hangsúlyozzák, hogy egy nagyobb tájékoztató majd csak éjfél körül várható.

Ungár Péter: Inspiráló a magas részvétel

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja az Echo TV-nek azt mondta, nagyon inspirálónak tartják a magas részvételi arányt. Kiemelte, hogy külön örül annak, hogy az ő körzete (a Budapest 4. számú választókerület) produkálta a legmagasabb részvételt.

Az LMP képviselője bízik abban, hogy négy egyéni képviselője lesz a pártnak, mégpedig Csárdi Antal, Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Matkovich Ilona.

A végeredménnyel kapcsolatban elmondta, még a mai napon, de annak valószínűleg a legvégén várható sajtótájékoztató a végső számokról a párt részéről.

Szél Bernadett Sziget-körrel vezette le a feszültséget

Szél Bernadett futással vezette le a választás napján felgyülemlett feszültséget, Facebook-oldalán pedig egy fotót is megosztott erről.

Feszültségoldásképp kimentem egy Sziget-körre és egy kedves szavazónk mondta, két és fél órát állt sorban ahhoz, hogy az LMP-re szavazzon. Nagyon köszönöm mindenkinek az extra kitartást és ne adjátok fel!

– írta az LMP miniszterelnök-jelöltje.

Hadházy Ákos: A magas részvétel az ellenzéknek kedvez

Remélem, hogy ez egy jó jel

– mondta Hadházy Ákos a 24.hu-nak a magas választási részvétellel kapcsolatban, aki szerint mindez az ellenzéknek kedvez. Az LMP társelnöke arról is beszélt, lemond-e, ha nyer a Fidesz.

A teljes beszélgetést itt megtekinthetik:

Ezeken a helyeken pedig az LMP javára léptek vissza

Több olyan egyéni körzet is van, amiben viszont az LMP jelöltje bizonyult a legesélyesebbnek, így a párt javára is történtek visszalépések.

  • A Budapest 1. választókerületben, a Belvárosban hosszas huzavona után az MSZ-P, a Momentum és az Együtt léptette vissza jelöltjét az LMP-vel szemben. Az LMP-s jelölt a körzetben Csárdi Antal.
  • A Pest megye 2. választókerületben, Budakeszin az Együtt, a DK és a Momentum is visszalépett az LMP javára, itt a párt miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett indul.
  • Vácon, Pest megye 4. választókerületben a DK lépett vissza, itt Matkovich Ilona az LMP-s jelölt.
  • Tolna 1. választókerületben, Szekszárdon az utolsó pillanatban született döntés a visszalépésekről, itt a Momentum, az Együtt és az MSZP-P lépett vissza az LMP javára. A párt színeiben itt Hadházy Ákos indul.

Az LMP-t érintő visszalépések

Az LMP az elmúlt hetekben több egyéni választókerületben is visszalépett az esélyesebb ellenzéki pártok javára, ezeket a helyeket soroljuk:

  • A budapesti 10. választókerületben az Együtt és az LMP jelöltje lépett vissza az MSZP-Párbeszéd javára.
  • Szintén a fővárosban, a 15. választókerületben az LMP és a Momentum lépett vissza az MSZP-P javára.
  • A budapesti 17. választókerületben az MSZP-P, az LMP és a Momentum jelöltjei léptek vissza az Együtt javára.
  • A balatonfüredi választókerületben az LMP a Jobbik javára léptette vissza jelöltjét.
  • A Miskolc 2. választókerületben az Együtt, a Momentum és az LMP is visszalépett az MSZP-P javára.
  • Pest megye ötös számú választókerületében, Dunakeszin pedig az LMP és az Együtt lépett vissza a DK javára.

Ezeken a helyeken pedig az LMP javára léptek vissza:

  • A Budapest 1. választókerületben, a Belvárosban hosszas huzavona után az MSZ-P, a Momentum és az Együtt léptette vissza jelöltjét az LMP-vel szemben. Az LMP-s jelölt a körzetben Csárdi Antal.
  • A Pest megye 2. választókerületben, Budakeszin az Együtt, a DK és a Momentum is visszalépett az LMP javára, itt a párt miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett indul.
  • Vácon, Pest megye 4. választókerületben a DK lépett vissza, itt Matkovich Ilona az LMP-s jelölt.
  • Tolna 1. választókerületben, Szekszárdon az utolsó pillanatban született döntés a visszalépésekről, itt a Momentum, az Együtt és az MSZP-P lépett vissza az LMP javára. A párt színeiben itt Hadházy Ákos indul.

Szél: Azt kell elvenni a Fidesztől, amit csak lehet

Néhány nappal a választások előtt interjút készítettünk az LMP miniszterelnök-jelöltjével, Szél Bernadett ekkor többek között arról beszélt, hogy nincs B-terve, kormányváltásra készül.

Szerinte a Jobbik és a baloldal egyaránt felelős azért, mert nem sikerült összehozni a teljes ellenzéki koordinációt, de visszalépésekkel, és magas részvétellel simán leváltható a Fidesz.

Viszont előre hozott választások kiírásában tudna csak együttműködni az LMP más pártokkal, Szél a koalíciókötést egyik oldallal sem látja reálisnak.

Szél Bernadett ekkor kijelentette:

kétharmadra szerintem nincs reális esély. Az abszolút többség a kérdés. Azt kell elvenni a Fidesztől, amit csak lehet.

Így szerepelt az LMP négy éve

Az LMP önállóan indult a 2014. április 6-án tartott országgyűlési választáson , ekkor 5,38 százalékos támogatottságot kapott, így öt mandátumot szerzett az új országgyűlésben.

Ezzel az eredménnyel a párt benne volt abban az négy listában, ami mandátumot nyert.

Frakcióvezetőjük ekkor Schiffer András, frakcióvezető-helyettesük pedig Szél Bernadett lett.

Itt léptek vissza az LMP javára

Több olyan egyéni körzet is van, amiben viszont az LMP jelöltje bizonyult a legesélyesebbnek, így a párt javára is történtek visszalépések.

  • A Budapest 1. választókerületben, a Belvárosban hosszas huzavona után az MSZ-P, a Momentum és az Együtt léptette vissza jelöltjét az LMP-vel szemben. Az LMP-s jelölt a körzetben Csárdi Antal.
  • A Pest megye 2. választókerületben, Budakeszin az Együtt, a DK és a Momentum is visszalépett az LMP javára, itt a párt miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett indul.
  • Vácon, Pest megye 4. választókerületben a DK lépett vissza, itt Matkovich Ilona az LMP-s jelölt.
  • Tolna 1. választókerületben, Szekszárdon az utolsó pillanatban született döntés a visszalépésekről, itt a Momentum, az Együtt és az MSZP-P lépett vissza az LMP javára. A párt színeiben itt Hadházy Ákos indul.

Itt lépett vissza az LMP

Az LMP az elmúlt hetekben több egyéni választókerületben is visszalépett az esélyesebb ellenzéki pártok javára, ezeket a helyeket soroljuk.

  • A budapesti 10. választókerületben az Együtt és az LMP jelöltje lépett vissza az MSZP-Párbeszéd javára.
  • Szintén a fővárosban, a 15. választókerületben az LMP és a Momentum lépett vissza az MSZP-P javára.
  • A budapesti 17. választókerületben az MSZP-P, az LMP és a Momentum jelöltjei léptek vissza az Együtt javára.
  • A balatonfüredi választókerületben az LMP a Jobbik javára léptette vissza jelöltjét.
  • A Miskolc 2. választókerületben az Együtt, a Momentum és az LMP is visszalépett az MSZP-P javára.
  • Pest megye ötös számú választókerületében, Dunakeszin pedig az LMP és az Együtt lépett vissza a DK javára.

Szél Bernadett: Azt kell elvenni a Fidesztől, amit csak lehet

Néhány nappal a választások előtt interjút készítettünk az LMP miniszterelnök-jelöltjével. Szél Bernadett ekkor többek között arról beszélt, hogy nincs B-terve, kormányváltásra készül.

Szerinte a Jobbik és a baloldal egyaránt felelős azért, mert nem sikerült összehozni a teljes ellenzéki koordinációt, de visszalépésekkel, és magas részvétellel simán leváltható a Fidesz.

Viszont előre hozott választások kiírásában tudna csak együttműködni az LMP más pártokkal, Szél a koalíciókötést egyik oldallal sem látja reálisnak.

Szél Bernadett kijelentette:

kétharmadra szerintem nincs reális esély. Az abszolút többség a kérdés. Azt kell elvenni a Fidesztől, amit csak lehet.

Így szerepelt az LMP négy éve

A párt önállóan indult a 2014. április 6-án tartott országgyűlési választáson, ekkor 5,38 százalékos támogatottságot kapott, így öt mandátumot szerzett az új országgyűlésben. Ezzel az eredménnyel az LMP ekkor benne volt abban az négy listában, ami mandátumot nyert. Frakcióvezetőjük ekkor Schiffer András, frakcióvezető-helyettesük pedig Szél Bernadett lett.

Olvasói sztorik