Élő Belföld

Megvan a kétharmad a Fidesznek

Megjelent gomblyukában nemzeti szín zsinórt viselő Németh Szilárd

Gulyás Gergely és két-három másik fideszes politikus merészkedett eddig a sajtó számára elkülönített emeletre a Bálnában. Háromnegyed kilenckor azonban megjelent Németh Szilárd frontember is, aki a köztévé számára elemezte a helyzetet. A bejelentkezés előtt Németh Szilárd azon lamentált, hogy még mindig 2700-an állnak sorba, hogy leadhassák a szavazatukat, ami egyrészt sok, másrészt valószínű egyetemisták.

Fotó: Bielik István/24.hu

Több tucat választót kizártak a londoni követségről

A Magyar Nemzet azt írja, hogy több tucat választót egyszerűen kizártak a londoni magyar nagykövetségről. A cikkből kiderül, hogy ottani idő szerint hat órakor pontban beálltak a sor végére a külképviselet munkatársai és közölték: itt a vége, aki utánuk áll be, az már nem szavazhat. A baj csak az, hogy sokan, bár már korábban megérkeztek, a hosszú várakozási idő miatt kicsit arrébb álltak, így kint rekedtek.

Volt, aki szeretett volna jegyzőkönyvet felvetetni, de nem járt sikerrel, sőt, ahogy a zárt kapun próbált beszélni a bent lévő hivatalos személyekkel, egy biztonsági őr belülről még hátrébb is lökte. A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli tájékoztatási és ügyeleti központja arról tájékoztatta a lapot, hogy „akik a nagykövetségi szavazásokon sorban állnak, leadhatják szavazatukat”.

Fotó az útszélre szorult Echo TV-ről

Mint írtuk korábban, a Jobbik nem engedi be a nem baráti, de legfőképp kormányközeli, meglehetősen sokat kamuzó médiát az eredményváróra. Az Orbán Viktornak kedves és hű médiumok közül csak a köztévé juthatott be a szállodába. A Mészáros Lőrinc kormányközeli oligarcha tulajdonolta Echo TV még a parkolóból is ki lett kergetve, így az Árpád fejedelem útja járdáján forgatnak és rostokolnak órák óta. Az esetet külön szörnyűségessé teszi, hogy a kerékpárúton állnak, ami valljuk be, elég nagy gyomros a demokráciának.

Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu

Sickratman készen áll a képviselői munkára

A Mikulás után, a zenei munkásságáról ismert Paizs Miklós (alias Sickratman) is feltűnt az MKKP rákosrendezői “győzelemváró bulijában”, amely egy pesti házibuli és egy falunap hangulatát ötvözi. Az ingyen sörért álló sorban beszélgettünk arról, milyen eredményre számít, ugyanis ő a párt jelöltje a 11. választókerületben. Paizs elmondta, hogy nem szeret előzetesen eredményeket latolgatni, mert ő csak akkor foglalkozik a dolgokkal, mikor azok már kész tények. Elképzelései ezért még nincsenek arról, mit csinálna képviselőként, de úgy érzi, maximálisan készen áll a munkára. Már hozzászokott arról, hogy időnként újra kell szerveznie az életét. A szavazatát amúgy nem sikerült leadnia, mert vidékről érkezve nem ért oda a számára kijelölt szavazóhelységbe.

Elnézés, hogy eltűntünk, de interjú volt

Az előbb megkérdeztük Dúró Dórát és Z. Kárpát Dánielt pár dologról, azért nem volt itt semmi egy ideje. Beszéltek attrocitásokról, a Jobbik esélyeiről a sok szavazat miatt, illetve az első várható intézkedéseikről ellenzékben/kormányon. Türelem, készül a videó!

Pálffy: fél tíztől érkezhetnek a részeredmények

Fél 10 körül várhatók a választás első részeredményei – derült ki Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnökének sajtótájékoztatójáról. Közölte, amint a szavazásra még sorban álló emberek az épületeken belül kerülnek, meg tudják kezdeni az adatok nyilvánosságra hozatalát.

Elárulta azt is, hogy olyan nagyok a szavazólapok, hogy egy órán belül egy szavazatszámláló bizottság sem tudta feldolgozni az adatokat, így szerinte nem vesztettünk sokat azzal, hogy urnazárás után nem tudták elkezdeni a tájékoztatást.

Londonban vége a szavazásnak, néhányan nem tudták leadni a szavazataikat

A londoni magyar nagykövetség azt írja a Facebookon, hogy délután hat órakor lezárult a választás, bezárták a kapukat. Néhányan a kerítésen kívül rekedtek, nem tudták leadni a szavazataikat.

Lezàrult a szavazàs Londonban is! Minden választópolgár, aki 18:00-ig megkezdte a sorbanállást, le tudta adni a szavazatát. Köszönjük a megjelenôk együttműködését!

Közzétette: Embassy of Hungary in London/ Magyarország Londoni Nagykövetsége – 2018. április 8.

Soproni Tamás nem félti a Momentumot a magas részvételtől

A Momentum alelnöke röviden értékelte a helyzetet a 24.hu-nak, és úgy gondolja, hiába óvják a kis pártokat a magas részvételtől, szerinte sok jel utal rá, hogy sikerült a pártnak mozgósítani a fiatalokat, ez megítélése szerint külföldön kimagaslóan jól is sikerült. Soproni Tamás szerint az is optimizmusra ad okot a Momentum számára, hogy rengeteg fiatalt látni sorban állni a szavazóköröknél, és ez, hogy sokkal aktívabbak a fiatalok politikailag, mint korábban, szintén a párt malmára hajthatja a vizet.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben változtatna a Momentum politizálásán, hogy bejutnak-e a parlamentbe, Soproni azt mondta, hogy ugyan nyilvánvalóan a parlamentbe jutás az elsődleges cél, akkor sem változik semmi, ha esetleg mégsem jut be a párt, hiszen korábban is hangoztatták, hogy nem feltétlenül a parlamentben lehet hatékonyan politizálni a jelen keretek között.

Soproni szerint az is meggyőzhette a bizonytalanokat, hogy a Momentum konstruktívabban állt a pártközi egyeztetésekhez, mint az LMP, az Együtt-tel szemben pedig az a párt előnye, hogy komoly szervezetet építettek ki, vidéken is, ami az Együttről nem mondható el. A Momentum alelnöke azt is mondta, hogy a sok nyitva hagyott kérdés miatt simán lehet, hogy napokig nem fog eldőlni, bejut-e a párt a parlamentbe: 4,7 és 5,3 százalék közötti eredmény esetén még sok minden változhat a levélszavazatok miatt.

A XI. kerületben "tragikus" a helyzet

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke azt mondta, a XIII. kerületben, a VI., VII., VIII. és IX. kerületben “jó a helyzet”, bár itt napközben hosszú sorok voltak.  Ugyanakkor  a XI. kerületben “tragikus” a helyzet, annak ellenére, hogy három teremben szavaztatnak. Itt másfél kilométeres a sor, a 24.hu helyszínen lévő tudósítója szerint ezren várnak még szavazásra.

Itt vannak Budapest legtürelmesebb szavazói - fotók
Köszönöm, hogy szavazol! - üzennek egy panel erkélyéről a sorban állóknak. Galéria a legtürelmesebb szavazókról.

Londonban is nyitva van még a szavazókör, a londoni az egyetlen külképviselet, amely nem tudott bezárni este 7 órakor. Itt 9700-an jelentkeztek szavazásra előzetesen.

Ungár Péter: Inspiráló a magas részvétel

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja az Echo TV-nek azt mondta, nagyon inspirálónak tartják a magas részvételi arányt. Kiemelte, hogy külön örül annak, hogy az ő körzete (a Budapest 4. számú választókerület) produkálta a legmagasabb részvételt.

Az LMP képviselője bízik abban, hogy négy egyéni képviselője lesz a pártnak, mégpedig Csárdi Antal, Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Matkovich Ilona.

A végeredménnyel kapcsolatban elmondta, még a mai napon, de annak valószínűleg a legvégén várható sajtótájékoztató a végső számokról a párt részéről.

Olvasói sztorik