Belföld választás 2018
Fotó: Bielik István / 24.hu

Választási becslés: Fidesz 41, Jobbik 21, MSZP-Párbeszéd 19 százalék

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 04. 03. 06:01

Februárról márciusra befagytak az erőviszonyok a pártok népszerűségében: a választás előtti utolsó felmérés alapján a Fidesz-KDNP-re a pártválasztók fele szavazna, a Jobbikra és az MSZP-Párbeszédre kevesebb, mint az ötödük. A Republikon Intézet kutatását és a vasárnapi választás listás eredményére vonatkozó becslését az intézet médiapartnereként a 24.hu közli először.

A Fidesz januári és februári esését, valamint az ellenzék erősödését követően a párttámogatottsági adatok szempontjából a március eseménytelenül telt. A Republikon Intézet március 10. és 23. között készült reprezentatív felmérése szerint egyik pártnak sem változott érdemileg a támogatottsága, legfeljebb 1 százalékpontos elmozdulások történtek felfelé vagy lefelé.

Így a biztos pártválasztók körében Fidesz-KDNP 49 százalékon áll, a Jobbik az előző hónaphoz hasonlóan 19 százalékon, míg a harmadik az MSZP-Párbeszéd pártszövetség 17 százalékkal. A Demokratikus Koalícióra a megkérdezett pártszavazók 5, az LMP-re a 4 százalékuk szavazna, míg a Momentumra és az Együttre 2-2 százalék.

A teljes népesség körében a Fidesz támogatottsága 30 százalékos, a Jobbiké 12, míg az MSZP-Párbeszéd 11 százalékon áll. A DK és az LMP itt azonos, 3-3 százalékos támogatottsággal rendelkezik, a többieknek 1 százalék jut. A bizonytalanok aránya továbbra is magas: a megkérdezettek 38 százaléka márciusban sem tudta vagy nem akarta megmondani, hogy kire szavaz április 8-án.

Mivel azonban szinte teljes szakmai konszenzus van abban, hogy az intézetek felülmérik a Fidesz népszerűségét, a Republikon készített egy 65 százalék feletti részvétel esetén érvényes szakmai becslést is a pártok támogatottságára. Az intézet szerint a kampány alapján is arra lehet számítani, hogy a Fidesz rosszabbul szerepel majd, mint a 2014-es választáson.

A szakmai becslés alapja a mért párpreferencia, de számoltak az egyes pártok alul-, illetve felülmérésével is, valamint a jelenleg még bizonytalan, de aktív szavazók preferenciáival. A Republikon ez alapján a következő listás eredményeket várja:

Az elemzés szerint három a DK, az LMP és Momentum parlamentbe jutása kérdéses, de az előbbi kettő esetében a bejutást, az utóbbi esetében a kívül maradást tartja valószínűbbnek az intézet. Megjegyzik azonban, hogy e három párt eredményének becslését különösen nehézzé teszi a kisebb támogatottság mellett jelentkező hibahatár, és a részvételi arány alakulása is komoly hatással lehet e pártok bejutási esélyére. A Momentumnál a becslést különösen megnehezíti, hogy először indul választáson, így nem tudni pontosan, mennyire mérik őket alul vagy felül.

A Republikon becslése alapján a Fidesz abszolút többsége valószínűsíthető, ugyanakkor a választás előtti napokban még készítenek a 24.hu számára egy pontosabb mandátumbecslést is.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

vissza a címlapra

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.