Választási becslés: Fidesz 41, Jobbik 21, MSZP-Párbeszéd 19 százalék

Februárról márciusra befagytak az erőviszonyok a pártok népszerűségében: a választás előtti utolsó felmérés alapján a Fidesz-KDNP-re a pártválasztók fele szavazna, a Jobbikra és az MSZP-Párbeszédre kevesebb, mint az ötödük. A Republikon Intézet kutatását és a vasárnapi választás listás eredményére vonatkozó becslését az intézet médiapartnereként a 24.hu közli először.

A Fidesz januári és februári esését, valamint az ellenzék erősödését követően a párttámogatottsági adatok szempontjából a március eseménytelenül telt. A Republikon Intézet március 10. és 23. között készült reprezentatív felmérése szerint egyik pártnak sem változott érdemileg a támogatottsága, legfeljebb 1 százalékpontos elmozdulások történtek felfelé vagy lefelé.

Így a biztos pártválasztók körében Fidesz-KDNP 49 százalékon áll, a Jobbik az előző hónaphoz hasonlóan 19 százalékon, míg a harmadik az MSZP-Párbeszéd pártszövetség 17 százalékkal. A Demokratikus Koalícióra a megkérdezett pártszavazók 5, az LMP-re a 4 százalékuk szavazna, míg a Momentumra és az Együttre 2-2 százalék.

A teljes népesség körében a Fidesz támogatottsága 30 százalékos, a Jobbiké 12, míg az MSZP-Párbeszéd 11 százalékon áll. A DK és az LMP itt azonos, 3-3 százalékos támogatottsággal rendelkezik, a többieknek 1 százalék jut. A bizonytalanok aránya továbbra is magas: a megkérdezettek 38 százaléka márciusban sem tudta vagy nem akarta megmondani, hogy kire szavaz április 8-án.

Mivel azonban szinte teljes szakmai konszenzus van abban, hogy az intézetek felülmérik a Fidesz népszerűségét, a Republikon készített egy 65 százalék feletti részvétel esetén érvényes szakmai becslést is a pártok támogatottságára. Az intézet szerint a kampány alapján is arra lehet számítani, hogy a Fidesz rosszabbul szerepel majd, mint a 2014-es választáson.

A szakmai becslés alapja a mért párpreferencia, de számoltak az egyes pártok alul-, illetve felülmérésével is, valamint a jelenleg még bizonytalan, de aktív szavazók preferenciáival. A Republikon ez alapján a következő listás eredményeket várja:

Az elemzés szerint három a DK, az LMP és Momentum parlamentbe jutása kérdéses, de az előbbi kettő esetében a bejutást, az utóbbi esetében a kívül maradást tartja valószínűbbnek az intézet. Megjegyzik azonban, hogy e három párt eredményének becslését különösen nehézzé teszi a kisebb támogatottság mellett jelentkező hibahatár, és a részvételi arány alakulása is komoly hatással lehet e pártok bejutási esélyére. A Momentumnál a becslést különösen megnehezíti, hogy először indul választáson, így nem tudni pontosan, mennyire mérik őket alul vagy felül.

A Republikon becslése alapján a Fidesz abszolút többsége valószínűsíthető, ugyanakkor a választás előtti napokban még készítenek a 24.hu számára egy pontosabb mandátumbecslést is.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.