Belföld

Új éjjeli menedékhelyet nyitnak Budapesten

A várhatóan még több napig tartó extrém hideg miatt új éjjeli menedékhely nyitását rendelte el Budapesten Tarlós István főpolgármester - tájékoztatta a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) hétfőn az MTI-t.

A főpolgármester egyeztette lépéseit a fővárosi hajléktalankonzorcium vezetőivel, akik indokoltnak tartják azokat.

Közleményük szerint Tarlós István döntése értelmében a FÖRI V. kerület, Akadémia utca 1. szám alatti székházának színháztermét hétfő este hat órától nyitják meg a rászorulók előtt. Matracokat és alapvető élelmezést a Máltai Szeretetszolgálat és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei biztosítja.

Ezzel most első lépcsőben ötven krízishellyel növelik a szociális ellátók által üzemeltetett állandó és ideiglenes kontingenst (amelynek kihasználtsága 90-93 százalék között van) – írták.

Hozzátették, ha kell, akkor további, éjjeli és nappali tartózkodásra alkalmas krízishelyeket nyit meg az önkormányzat.

Mindemellett Tarlós István utasította a FÖRI közterület-felügyelőit és természetvédelmi őreit, hogy különös figyelmet fordítsanak az életvitelszerűen közterületen tartózkodókra, próbálják meggyőzni őket, hogy legalább az aluljárókba vagy egy közeli ideiglenes menedékhelyre húzódjanak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta, éjszaka ismét mindenütt mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet. A legkevésbé hideg térség a Nyugat-Dunántúl tartósan felhős vidéke lesz. A Dunától keletre azonban sokfelé lehet mínusz 20 fok körüli hőmérséklet, sőt az Északi-középhegység havas, szélvédett völgyeiben akár mínusz 25 fok is várható.ű

Mint arról korábban írtunk, már nyolcvan halálos áldozata van az idei télnek Magyarországon.

(MTI, Getty Images Hungary)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik