Belföld

Ügynökper Strasbourgban: ki nyert igazán?

ungvary-krisztian(430x286)(1).jpg (ungváry krisztián, )
ungvary-krisztian(430x286)(1).jpg (ungváry krisztián, )

Kiss László alkotmánybíró szerint amellett, hogy a bíróság azt mondta ki, hogy a magyar bíróságok megsértették Ungváry Krisztián véleménynyilvánításhoz fűződő jogát, megbukott ellene az ügynökvád is.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága keddi ítéletében azt mondta ki, hogy a magyar bíróságok megsértették Ungváry Krisztián és az Élet és Irodalom kiadójának a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogát, azzal, hogy elmarasztalták őket, amiért azt állították, Kiss László korábban együttműködött a pártállami titkosszolgálatokkal.

Kiss László az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a strasbourgi bíróság azt mondta ki: Ungváry Krisztiánnak joga van véleményt nyilvánítani, és ezt a jogát a magyar bíróságok sem vonhatják kétségbe. Emellett azonban az ítéletben kimondták azt is, hogy a bíróság figyelembe vette a Legfelsőbb Bíróság megállapítását, amely szerint Ungváry Krisztián nem volt képes bizonyítani, hogy Kiss László rendszeres kapcsolatban állt volna az állambiztonsági szervekkel, sokszor elébe menve és meghaladva elvárásaikat – olvasható a közleményben.

Kiss László idézi azt is, hogy “a bíróság úgy találta, hogy ezek a kifejezések túlmentek a zsurnalizmus, a tudományos kutatás és a közéleti vita határain”.

Kitért arra is, hogy Ungváry Krisztián az Indexnek azt mondta: kíváncsian várja, milyen etikai következtetéseket von le az ügyből Kiss László. “Az etikai következtetést Ungváry Krisztiánnak mint tudományos kutatónak kell levonnia, mert az ügynökvád Strasbourgban is jogerősen megbukott” – zárta közleményét az alkotmánybíró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik