Belföld

Rogán sarokba állítaná Szanyit

A Fidesz már holnap szavazni akar az árfolyamgát lehetőségének meghosszabbításáról. Rogán Antal azt is bejelentette, hogy Szanyi Tiborra súlyos büntetés vár.

Az Országgyűlésben ma szavaznak arról, milyen büntetést kapjon Szanyi Tibor. A szocialista képviselő egy hete az általa elmondott interpellációt követően középső ujját felfelé tartva „bemutatott” a többi frakció irányába. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője közölte: a Fidesz támogatja, hogy a lehető legsúlyosabb pénzbírságot szabják ki a honatyára. Mint mondta: Szanyi kisgyerektől is elfogadhatatlan módon viselkedett, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy zsidózás miatt reagált volna így, vagyis védekezése gyenge és álságos. „Ha gyerekem így viselkedne, sarokba állítanám” – mondta a frakcióvezető.

Árfolyamgát újratöltve

Rogán Antal arról is beszámolt, hogy három témát is a házszabálytól eltérve szeretne tárgyalni a Fidesz, hogy azokról minél előbb – már holnap – szavazni lehessen. Elsőként a Fidesz azt javasolja, hogy kedden szavazzanak a devizahiteleseket segítő árfolyamgát lehetőségének meghosszabbításáról. Indítványuk alapján március vége helyett május 31-ig lenne igényelhető az árfolyamgát, amellyel a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni.

Eddig a jogosultak 29 százaléka, azaz 133 ezer család lépett be az árfolyamgátba, nekik ez összesen hatmilliárd forint megtakarítást jelentett. A legfontosabb az, hogy minél többen belépjenek az árfolyamgátba – hangsúlyozta Rogán Antal, aki minden érintettet arra biztatott, vegye igénybe ezt a lehetőséget. A forint árfolyamát firtató kérdésre azt mondta, a költségvetés és a magyar gazdaság alapjai nem indokolnak olyan forint-euró árfolyamot, mint a jelenlegi. Korábban is többször volt “kilengése” az árfolyamnak, de szerinte az most is vissza fog térni egy “csillapított pontra”. Arra viszont semmilyen garancia nincs, hogy nem lesz újabb “kilengés” például azért, mert a ciprusit esetleg egy másik európai uniós ország válsága követi – hívta fel a figyelmet.

Fordított áfa: hátra arc

A Fidesz kezdeményezi a fordított áfatörvény visszavonását, vagyis mégsem lépne hatályba április 1-jén a fordított adózás az élősertés, a félsertés és a takarmányok értékesítésére vonatkozóan. Ezt azzal indokolták, hogy az intézkedés bevezetéséhez szükséges felhatalmazást Magyarország nem kapta meg az EU-tól. Az Európai Bizottság ugyanis március 19-i közleményében elutasította Magyarország kérelmét, arra hivatkozva, hogy ez csak átterelte volna a csalásokat. A magyar kormánynak nincs módja önállóan bevezetni a fordított áfát. Az eredeti terv szerint áprilistól az élő sertésre, a hasított félsertésre és a takarmánykeverékekre is kiterjesztette volna a kormány a fordított áfarendszert.

Adatvédelem

Rogán Antal azt is közölte: kezdeményezik az adatvédelmi törvény módosítását, mert a polgárok felkeresése otthonaikban nem fér össze a magánszféra védelméhez való joggal. A jelenleg hatályos jogszabály nem teszi lehetővé, hogy megteremtse két alkotmányos alapjog, a véleménynyilvánítás szabadsága és a magánszféra védelme közötti egyensúlyt – magyarázta. A cél: legyen mód arra, hogy az állampolgárok aláírásgyűjtés céljából történő felkeresésekor egyszerre legyen biztosítva a tisztességes adatkezelés követelménye, a magánszféra védelme és a véleménynyilvánítás szabadsága. A Fidesz erről az indítványról is már kedden szavazna az Országgyűlésben. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke megtiltotta az aláírásgyűjtést a lakásokban, mert szerinte az adatvédelmi szempontból nem elfogadható.

Visszavont indítvány

A Fidesz frakcióvezetője elmondta: indítványozta képviselőtársának, Potápi Árpádnak, hogy vonja vissza az állampolgársági törvény módosítására tett javaslatát, mert az, bár nem veszélyeztette volna a választások tisztaságát, nem tudta volna betölteni a célját. Frakciótársa, Potápi Árpád már vissza is vonta indítványát, amelynek alapján – nemzetbiztonsági érdekből vagy a külügyi kapcsolatok védelme érdekében – az állampolgársági kérelmet beadók állampolgárság szerinti megoszlására és a benyújtás földrajzi helyére vonatkozó adat megismerése iránti igény teljesítése megtagadható lett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik