Belföld

Nem titok az állampolgárságot kérők száma

Visszavonta a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítására benyújtott javaslatát hétfőn a fideszes Potápi Árpád.

A kormánypárti képviselő azt kezdeményezte, hogy – nemzetbiztonsági érdekből vagy a külügyi kapcsolatok védelme érdekében – az állampolgársági kérelmet beadók állampolgárság szerinti megoszlására és a benyújtás földrajzi helyére vonatkozó adat megismerése iránti igény teljesítése legyen megtagadható.

Az indítványt a múlt héten kezdte tárgyalni az Országgyűlés, a részletes vita a napirendi javaslat szerint most hétfőn folyt volna róla. Az előterjesztő a parlamenti vitában azt mondta, célja a magyar állampolgárok biztonságának megóvása. Az ellenzék támadta a javaslatot, bírálva a “titkolózást” és felvetve a választás manipulálásának lehetőségét.

Korábban a Fidesz-frakció közleményében azt írta: senki sem akarja titkosítani az állampolgárságot kérők számát, az továbbra is nyilvános lesz. A parlament előtt lévő törvénymódosítás célja – magyarázták -, hogy az állampolgárságot kérők személyi adatai, és ezáltal ők maguk is biztonságban legyenek, emiatt ne zaklathassák, bántalmazhassák őket.

Múlt héten a Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd Magyarországért (PM) is bírálta az állampolgársági törvény tervezett módosítását. Molnár Csaba, a DK alelnöke szerint „kékcédulás választási csalás gyanúját” veti fel, ha titokban lehet tartani az újonnan állampolgárságot szerzők statisztikai adatait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik