Belföld

Mindenki tanító akar lenni?

iskola (iskola, )
iskola (iskola, )

A szakma változatlanul alacsony presztízse és bérszínvonala ellenére óriási a kereslet a tanítói állásokra.

A közszféra állásportálján az évzárók idején, amikor az intézményvezetők már a következő tanéven gondolkodnak, összesen 77 tanítói állást találunk. Bár ezekre a helyekre még zajlik a jelentkezés, az állásokat hirdető iskolák igazgatói megkérdezésünkre egyöntetűen arról számoltak be, hogy az elmúlt évek arányait jócskán meghaladó számú pályázat érkezik egy-egy tanítói álláshelyre. Budapesten és környékén van olyan iskola, ahol egy helyre kétszázan adták be a jelentkezésüket, de a vidéki városok iskoláiba is jellemzően több tízen pályáztak.

A tanítói állás immár állandósultan alacsony presztízséről árulkodik, hogy a pályakezdő pedagógus – a közalkalmazotti bértábla alapján – ma is mindössze 122 ezer forintos bruttó fizetésre számíthat. A kormányzati ígéretek szerint 2013 szeptemberétől vezetik be a pedagógus életpályamodellt, amely többek között némi béremelést is tartalmaz, de ha valóban bevezetik (a Széll Kálmán Terv 2.0 azt írja, csak akkor, ha a gazdaság “úgy áll”), akkor is arcpirítóan kevés marad az alsó tagozatban tanítók fizetése.

Épp ezért meglepő, hogy ennek ellenére ilyen túljelentkezést tapasztalnak az iskolák. Az igazgatók több okra vezetik vissza ezt a trendet. Sokan vannak a jelentkezők közt az elmúlt évek iskolabezárásaival és összevonásaival munkájukat vesztett pedagógusok, akik a szűkülő lehetőségek között keresnek új állást. Ennél talán még érdekesebb, hogy az eddig a multik világában munkát vállaló pályaelhagyók – az ott is tapasztalható leépítési hullámnak köszönhetően – egyre többen térnének vissza eredeti foglalkozásukhoz.

Egy budai gimnázium igazgatója úgy becsüli, hogy a meghirdetett tanítói állásra jelentkezők 90 százaléka tartozik e csoportba. Mint mondta, ő nem igen bízik meg azokban a tanítókban, akik a diploma után rögtön átigazoltak a versenyszférába, s most, esetleg úgy jönnének vissza pedagógusnak, hogy „húsz éve nem láttak közelről gyereket”. Egy másik fővárosi iskola igazgatója viszont arról számolt be, hogy rengetegen vannak a jelentkezők közt olyan álláskeresők is, akik a megfelelő képesítés hiánya ellenére is megpályázzák a pozíciót.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztatása szerint 2011-ben mintegy 6800 álláskereső, szakképzett pedagógus volt. Ezek közül 3203-an általános iskolai tanárok és tanítók. Ehhez képest mindössze 2173 pedagógusi álláslehetőséget jelentettek be a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz. Ahogy a hivatal szemfüles munkatársa megállapította: a kereslet felülmúlta a kínálatot.

A pedagógus álláspiac a felső tagozatos szaktanároknál és a középiskolai tanároknál nyilván egészen más, differenciált képet mutat. Míg egyes szaktárgyakat tanító pedagógusok arról panaszkodnak, hogy alig tudják kitölteni a kötelező óraszámukat (azaz túl sokan vannak), s e probléma csak fokozódik az egyre fogyatkozó gyereklétszám miatt, más – elsősorban természettudományos – tárgyak tanítására kiképzett pedagógust viszont „lasszóval sem lehet fogni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik