Belföld

Tömeges elbocsátásoktól rettegnek a pedagógusok

mendrey-lászló (mendrey lászló, pdsz elnöke)
mendrey-lászló (mendrey lászló, pdsz elnöke)

Az érdekvédők szerint nem zárható ki, hogy a kirúgott tanárokon megspórolt pénzből vezetik majd be a pedagógus-életpályamodellt.

Egyeztetést kezdeményez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel a köznevelési törvény tervezett módosításáról, valamint a pedagógus-életpályamodell bevezetésének fedezetéről.

Mendrey László, az érdekképviselet elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: nagyjából 80 milliárd forint kell az életpályamodell bevezetéséhez, és a pedagógusok attól félnek, hogy ezt az összeget a tanárok egy részének elbocsátásával teremtik elő, ami rövid időn belül a közoktatás megroppanásához vezetne.

Ha csak kettővel emelik a pedagógusok kötelező óraszámát, az 8-10 ezer álláshely megszűnésével járna, de azt sem zárja ki semmi, hogy 26 helyett 32-ben határozzák meg az óraszámot, ami akár 20-30 ezer fős elbocsátást is hozhat.

Mendrey László szólt arról is, hogy eddig a fenntartók csínján bántak az iskola-összevonásokkal, mert amint felröppent a hír, ostromolták az érdekeltek a fenntartót, de ha távolabb helyezik a feladatot, akkor közlése szerint a “civil iskolamentési akciók” esélye minimálisra csökken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik