Belföld

Bochkorék állást keresnek

Akár már ma eldőlhet a Neo FM sorsa.

A Médiatanács máig adott határidőt, hogy a rádió vezetése elfogadja a hatóság mentőcsomagjának feltételeit. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elengedné a rádiót üzemeltető FM1 Zrt.-nek a tartozás késedelmi kamatait, kedvező lehetőséget adna az adósság törlesztésére. A médiatanács világossá tette, nem méltányolja a rádió tulajdonosainak javaslatát, amely szerint a több mint 750 millió forintos adósság kétharmad részének (540 millió forint) rendezése időpontjáról és módjáról jelenleg nem akarnak megállapodni.

A testület szerint a rádió tulajdonosainak szándékairól sokat elárul, hogy a horribilis kötelezettségből mindössze 46 millió forintnyi tartozást törlesztenének. A Médiatanács emlékeztetett rá, hogy az elmúlt évben hétszer biztosított fizetési könnyítéseket a rádió fennmaradása érdekében, ha a tulajdonosok visszautasítják a mentőcsomagot, ezt a testület úgy értelmezi: a tulajdonosok üzleti érdekei azt kívánják: tetemes adósságot hátrahagyva maguk készítsék elő a Neo FM bezárását.

A Bors úgy tudja, hogy Bochkor Gáborék tavaly több helyen is puhatolózó tárgyalást folytattak a rádió reggeli rműsorának átmentéséről. Állítólag az is szóba került, hogy interneten közvetítenék a Bumerángot. A lap információi szerint Bochkor az egész stábot szeretné magával vinni, de a műsorvezető erről nem beszélt, elhárította a lap érdeklődését. Földes Ádám, a Neo FM vezérigazgatója sem nyilatkozott a Borsnak, csak annyit mondott, hétfőn tájékoztatja a nyilvánosságot a fejleményekről.

A Népszava szerint a Neo FM nem véletlenül került ebbe a helyzetbe. Míg a Nyerges Zsolt tulajdonában lévő Class FM sorra nyeri az állami hirdetéseket, a baloldalhoz köthető Neo FM-nek idén egyetlen ilyen reklám sem jutott. A Class és a Neo hallgatottsága csaknem megegyezik a teljes lakosság körében, a 7 milliós rádiós piacból csaknem 3 millióan hallgatják őket. Ennek ellenére – a hvg.hu információja szerint – tavaly a Class FM-en 16 központi állami intézmény, illetve 100 százalékos tulajdonú állami cég reklámozott. Köztük a Miniszterelnökség, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a fejlesztési tárca, de még a paksi atomerőmű és az Agrármarketing Centrum is itt próbálta elérni ügyfeleit. A Neo FM-en 6 ilyen állami intézmény reklámozott 2011-ben, idén egy sem. A Class FM-en viszont idén már 8 állami intézmény és vállalat jelent meg. A legszembetűnőbb a Szerencsejáték Zrt. hozzáállása: tavaly bruttó 707 millió forintot költött rádiós felületekre, amiből a Class FM-en 580 millió forintnyi hirdetést vásároltak, míg a Neo FM-re 8 milliót költöttek.

A Class FM-et üzemeltető Advenio Zrt. a Közgépet irányító Simicska Lajos üzlettársaként ismert Nyerges Zsolt 72 százalékos tulajdonában áll, a Lánchíd Kereskedőház Kft. pedig 26 százalékot birtokol. Egyébként a kft.-ben 50 százalékos részesedése van Nyergesnek. A baloldalhoz köthető FM1 Zrt. tulajdonosa az FM1 Friends Kft., amelynek 95 százalékos tulajdonosa Székely Gábor, 5 százalékot pedig a Geomedia Zrt. vezetője, Horváth László birtokol. Székely Gábor az első ciklusban Budapest SZDSZ-es főpolgármester-helyettese volt, 2002 és 2010 között pedig a Szerencsejáték Zrt.-t vezette. A Népszavának nem kívánt nyilatkozni a kialakult helyzetről.

A Neo FM vezérigazgatója korábban új, országos hallgatottsági kutatás kidolgozását sürgette. Földes Ádám úgy vélte: a most alkalmazott hallgatottságot mérő módszer instabil. Azt a kutatást végző szakemberek is elismerik, hogy a célcsoport leszűkítésével és a havi adatközléssel nagyon lecsökkenhet az eredmények megbízhatósága, és túl nagy – esetenként 10 százalékos – az ingadozás hónapról hónapra.

Közben kiderült, hogy az amerikai Arnold&Porter LLP ügyvédi iroda képviseli több mint félmilliárd forintért a magyar államot a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) előtt zajló választottbírósági eljárásban. Előzőleg a Sláger és Danubius rádió tulajdonosai fordultak a Magyar Állammal szemben az ICSID-hez 2010 júniusában, miután az általuk korábban használt frekvenciákat az akkori médiahatóság, az ORTT két másik pályázónak, a Neo FM koncepciójával induló FM1 konzorciumnak, illetve az Advenio Zrt. által működtetett Class FM-nek ítélte.

Többen politikai befolyással való visszaélésnek nevezték a döntést, amely után a Danubius Magyarországon pert indított az ORTT és az Advenio, a Sláger pedig az ORTT és az FM 1 konzorcium ellen. A Legfelsőbb Bíróság tavaly februárban, miközben az egykori Danubius frekvenciájának pályáztatásáról kimondta, hogy jogsértő volt, a Sláger esetét az összes korábbi ítélőszéki döntést felülbírálva jogszerűnek minősítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik