Belföld

Jogászok: ha lett is volna Sulyok-ügy, elévült

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Zamecsnik Péter, Hack Péter és Magyar György egyaránt úgy véli, el fogják utasítani az államfő elleni feljelentést.

Dobrev Klára szerdán azt állította, hogy még ügyvédként törvényellenesen játszott át a 2000-es évek elején külföldieknek magyar termőföldeket Sulyok Tamás. A köztársasági elnök hivatala erre jelezte, a rágalmazóval szemben megteszi a megfelelő jogi lépéseket.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában megszólaltatott jogászok szerint a DK EP-listavezetője csütörtökön hiába adja át a megszerzett iratokat az ügyészségnek, az elévülés intézménye miatt szinte biztosan elutasítják az államfő elleni feljelentést. Zamecsnik Péter ügyvéd szerint soha nem is fog kiderülni, megalapozott-e Dobrev Klára állítása, mert az eljárásjogi akadály miatt az ügyészség nem fog nyomozást elrendelni.

Hack Péter, az ELTE büntetőeljárás jogi tanszékének vezetője azt mondta: a törvény értelmében három napja lenne az ügyészségnek dönteni, de az elévülés miatt a törvény értelmében el kell utasítania a feljelentést, mert

a részletek viszonylag kevéssé ismertek, de az bizonyos, hogy ez nem lehet olyan bűncselekmény, ami húsz év távlatában is büntethető lenne. Tehát maximum a három év az elkövetéstől számított három éven belül elévült

– tette hozzá.

A műsorban elhangzott, problémás, ha valakit köztörvényes bűnözőnek neveznek, bírósági ítélet nélkül, mert az Alaptörvény értelmében az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, az elévülés miatt pedig nem lesz bíróság, amely ilyen ügyet tárgyalna.

A hvg.hu-nak Magyar György szintén azt hangsúlyozta, hogy az első kérdés minden ügyben, hogy van-e akadálya a büntetőjogi felelősségre vonásnak, azt kell vizsgálnia a hatóságnak, hogy büntethetőséget kizáró, megszüntető ok fennáll-e. Az ügyvéd szerint az elévülés ilyen, noha  jelenleg is bűncselekmény  a mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld jogellenes megszerzése, amiért a közreműködő ügyvéd is büntethető. Magyar György úgy véli, a Dobrev Klára által felvetett ügynek lehet esetleg polgári jogi, politikai, erkölcsi következménye, de az ügyészség a feljelentést valószínűleg el fogja utasítani.

Dobrev Klára csütörtökön azt mondta, függetlenül attól, lesz-e eljárás, magyar államfő nem lehet olyan ember, aki bármikor bűncselekményt követte el. A jogász végzettségű Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón nevetségesnek nevezte a vádat, azt mondta, Sulyok Tamás ügyvédként jogszerű szerződéseket készített, ami egy joghallgatónak is egyértelmű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik