Belföld

Schiffer: Nem látjuk hová folyt a pénz Kolontáron

Az LMP frakcióvezetője szerint a kormány által kármentesítésre felhasznált közpénzek sorsa ismeretlen, jelentős részük pedig alvállalkozóknál landolt. Villáminterjú.


Fotó: Kummer János

Schiffer András az iszapkatasztrófa emlékművénél, Kolontáron tartott sajtótájékoztatóján a kormány által kármentesítésre szánt 30 milliárd forintot kereste. A frakcióvezető az elköltött pénzek útjának nyilvánosságra hozatalát sürgette.

Mi lett a sorsa a beígért 30 milliárd forintnak?

Ebből eddig 15 milliárdot használt fel a kormány, ráadásul ennek több mint 90 százaléka különböző alvállalkozói munkákon keresztül hasznosult, nem pedig a környezeti károk felszámolásával megbízott Mecsekérc Zrt. kapta.

A lakóépületek pótlása, a kárpótlás megtörtént, akkor melyek azok területek, ahol Ön szerint még nem történt előrelépés?

Először is a mezőgazdasági dolgozók kárpótlása elmaradt, márpedig a helyi gazdasági élet újraindulásához az ő támogatásukon és a talaj rekultivációján keresztül vezet az út, hiszen amíg nincs tiszta földterület, nincs hol dolgozniuk. Fontos lenne továbbá pszichológusok jelenléte a településeken, hogy foglalkozzanak a tragédiát átélt emberekkel, főleg a gyerekekkel.


Fotó: MTI / Varga György

Erre már sor került a katasztrófát követően, nem?

Igen, ez közvetlenül a katasztrófa után megtörtént, de folyamatos jelenlétre lenne szükség.

Az egészségügyi kockázatokat az állandó és időszakos szűrési központokkal igyekeztek elhárítani, ez sem volt két fillér.

A porszennyezettség továbbra is határérték felett van a környéken. A lebontott épületek törmelékeit ráadásul a tárolók mellett helyezték el a település határában, lakóterületek közelében, szelektálatlanul. Ezek elszállítása is ebből az állami pénzből valósulhatna meg. A Dankó-telep mellett pedig még mindig található vörösiszap. Arról nem is beszélve, hogy Lőrinte és Csótapuszta két apró, de az iszapömlés által szintén érintett terület, melyekkel eddig senki sem foglalkozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik