Belföld

Életbe lép a Semmelweis Terv

Pénz nem kerülhet ki az egészségügyből és sokkal nagyobb hangsúlyt kell fordítani a prevencióra a kormány tervei szerint.

Érvényes egészségpolitikai koncepciója van az országnak, amelyet a szakma széles rétegeivel való egyeztetés után fogadott el a kormány – mondta az egészségügyi államtitkár szerdán. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a Semmelweis Tervről szóló kormányhatározat hatályba lépésének alkalmából kijelentette, hogy a koncepció kidolgozása nem titkos műhelymunka, hanem nyilvánosan felvállalt fejlesztési folyamat volt.

A Semmelweis Terv elsődleges feladatairól szóló kormányhatározat kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. A kormány egyetértett azzal, hogy egy 1-1,6 millió lakos ellátásáért felelős térségi egységekre épülő állami egészségszervezési intézményrendszer jöjjön létre.

Döntés született a három fővárosi sürgősségi centrum, valamint az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet megvalósíthatósági tanulmányának elkészítéséről, az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központ év végéig történő felállításáról, továbbá a sport-egészségügyi ellátórendszer megújításáról is.

Az államtitkár leszögezte: pénz nem kerül ki az egészségügyből. Az ellátórendszerben keletkezett tartalékokat is az egészségügybe forgatják majd vissza, méghozzá elsősorban a dolgozók bérére.

A szaktárca népegészségügyi törekvéseiről elmondta, a szervezett szűrések felé fognak elmozdulni. A cél, hogy az ellátórendszerbe kevesebb beteg kerüljön, ezért a prevenció területén is áttörést kell elérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik