Belföld

Akik nagyon leégtek a választáson

Összeválogattuk a leggyengébben szereplő képviselőjelölteket: meglepetésünkre számos országosan ismert politikus még 750 voksot sem kapott, pedig korábban ennyi ajánlócédulát gyűjtöttek.

Gyengén szerepeltek az MDF képviselőjelöltjei a vasárnapi választásokon. Legtöbbjüknek még a 750 szavazatot sem sikerült produkálniuk. Herényi Károly mindössze 688 szavazatot kapott Budapest VIII. kerületében.

Volt olyan körzet, ahol még az Összefogás Pártjának (ÖP) jelöltje is maga mögé tudta utasítani MDF-es ellenfelét. Például Miskolcon Csanálossi Béla maradt alul az ÖP-pel szemben, míg Encsen az ÖP-ös Egerszegi Sándor előzte meg az MDF-es Szabó Gyulát. Igaz, kettejüknek összesen nem sikerült megszerezniük 750 szavazatot.

Ugyanakkor Budapest V. kerületében az MDF-es Debreceni József (7,02%, 1422 szavazat) rávert a Jobbik jelöltjére, Hegedüs Lórántnéra (6,18%, 1252 szavazat).

A Somogy megyei Nagyatádon a második helyen 22,19%-kal, 5288 szavazattal a Somogyért Egyesület jelöltje Gyenesei István, volt önkormányzati miniszter végzett, megelőzve az MSZP, a Jobbik és az MSZDP jelöltjeit.

Ózdon nemcsak az MDF és a Munkáspárt jelöltje szerepelt gyengén, hanem az MCF Roma Összefogás Párt keretein belül induló Kolompár Orbán is, aki mindössze 491 szavazatot kapott. Ő egyébként az egyetlen olyan MCF-es képviselőjelölt, akire egyáltalán a szavazók leadhatták vasárnap a voksukat.

Kolompár a szavazatok 2,32 százalékát szerezte meg, aminél ő jobb eredményre számított ugyan, de hozzátette, hogy ennek ellenére tisztességesen helytállt a megmérettetésen, és örül, hogy az LMP által roma politikus, Osztolykán Ágnes képviselhet a cigányságot.

Választási eredmények: itt.

Torgyán József is csupán 731 voksot kapott, így a Torgyán- Kisgazda Koalíció hét jelöltjének egyike sem nyerte el újra a 750 kopogtatócédulát leadó szavazó bizalmát.

A MIÉP-es jelöltek közül Pápai István szerezte a legkevesebb szavazatot, mindössze nyolcvanhármat. Elmondása szerinte ennek fő oka az, hogy a média elhallgatta a MIÉP-et, és csak a nagy pártokra koncentrált, valamint semmilyen anyagi támogatást nem kaptak, így a kampányra sem tudtak komoly összegeket fordítani. Viszont ennek a kevés szavazónak is örül, mert legalább az emberek tudják, hogy a MIÉP a mai napig létezik, és lát esélyt arra, hogy a párt a jövőben feltámadjon, még ha ez egy rendkívül lassú folyamat is lesz.

Az MSZDP összesen tíz jelöltet méretetett meg a választásokon. A legtöbb szavazatot Kapolyi Lászlónak sikerült begyűjtenie Vásárosnaményban, összesen 897 voksot. Valószínűleg ő volt a leggazdagabb jelölt is, mivel vagyonát körülbelül ötmilliárd forintra becsülik. A legkevesebb MSZDP-s szavazatot Nagy Norbert kapta, mindössze negyvenhetet.

Tolna megyében Magyarok Egymásért Szövetségére is lehetett szavazni, igaz csak két választási kerületben tudtak összesen 4 jelöltet állítani, ott is csak elenyésző sikerrel (0,38%, illetve 1,93%).

Baranya megyében volt az egyik leggazdagabb a választási paletta, mivel itt lehetett a legtöbb pártra szavazni: itt indult a Torgyán-Kisgazda-Koalíció, az Összefogás Párt, Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt valamint a Munkáspárt.

Hiába próbált az SZDSZ az MDF-fel kart karöltve mandátumhoz jutni, mind a hét jelöltjük az utolsó helyen végzett a budapesti választókörzetekben.

A szerzők a Sanoma Médiaakadémia hallgatói

Ajánlott videó

Olvasói sztorik