Belföld

“Castingolja” a rendőrség a gyanúsítottakat

A Kulcsár Attilát rács mögé juttató, majd pár száz forintos ajándékok elfogadásáért megvádolt egykori rendőr alezredes máig nem tudja a választ a miértekre, bár az ellene indított eljárások során eddig öt felmentő ítélet született. Molnár Csaba ma nem menne vissza rendőrnek, szerinte a szervezet bizonytalan, néhány ügyben esetenként olyan, mintha „castingolná” a gyanúsítottakat. Interjú.

Megvan még az a pár száz forintos fatolltartó, amelynek elfogadása miatt emeltek vádat ön ellen?

Nincsen, annak ellenére, hogy az utolsó felmentő ítélet szerint a lefoglalt dolgokat vissza kellett volna kapnom. Bár nem okoz nagy szívfájdalmat, tudok élni nélküle is.

Hány évig tartott pontosan az eljárás ön ellen?

Múlt időben még nem beszélhetünk, hiszen a második eljárás mind a mai napig tart. Tavaly márciusban volt egy felmentés, de az ügyész fellebbezett, úgyhogy ismét várok egy újabb – most már a harmadik vagy negyedik – másodfokú ítéletre.

Az eddigi felmentő ítéletek adtak önnek némi elégtételt? A 2009 márciusi, elsőfokú ítélet például minden vádpontban tisztázta önt.

Nem. Nem is adhat. Ez volt az ötödik felmentő ítélet. Az adott pillanatban ez persze egy öröm, de egyébként düh van bennem, hogy miért vagyok itt, mire fel volt a hétéves eljárás? Miért örüljek olyan dolgoknak, amiket nem én kezdtem, nem rajtam múlt?

Vannak válaszai a miértre, hogy mire volt jó az elmúlt hét év, és miért pont ön?

Hogy miért pont én? Talán mert én nyomoztam a Kulcsár-ügyben. Butaság lenne azt gondolni, hogy ennek semmi köze a hét évhez, amely mögöttem áll. Valahol itt kéne keresni a válaszokat, itt kéne feltenni a kérdéseket, csak persze nincs kinek.

Mennyire viselték meg önt és családját a történtek?

Minden szempontból. Előtte már 15 évet dolgoztam a rendőrségen, és ez nem az a nyolcórás munka, ahol délután négykor leteszem a tollat és hazamegyek, elfeledve minden problémát. Ez tehát egy folyamatos munkavégzést jelent, de én szerettem ezt csinálni. Ezek után váratlanul olyan élethelyzetbe kerültem, hogy nem volt valódi munkám. Ez az ember pénzügyi helyzetét és az ember életét is alapvetően változtatja meg minden szempontból. Mivel még mindig nincsen vége, még arra sincs esélyem, hogy egy új szakmát elkezdjek, egy új egzisztenciát teremtsek. Ebben a korban sok idő ez a hét év. Amikor elkezdődött, alig voltam 35 éves. Akkor azt mondtam, így is jó, ha váltani kell, bár nem szeretnék, de képes leszek rá. Most viszont 40 évesen még mindig ott tartok, hogy váltani szeretnék, de nincs hova.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt hét évben lényegében nem dolgozott?

Ha az addigiakhoz képest nézem, akkor lényegében nem. Nyilván így nem lehetne megélni, így természetesen dolgozom most is, csak nem építhetek fel egy új szakmát. Bár megvan az ügyvédi szakvizsgám, nem lehetek például ügyvéd, mert aki ellen eljárás folyik, annak a kamarai tagságát felfüggesztik, e nélkül pedig nem praktizálhatok. Azaz ezt a szakmát most nem űzhetem, mást meg nem szeretnék csinálni.

Jelenleg mivel foglalkozik?

Pénzügyi és jogi tanácsadással.

Az felmerült önben, hogy visszatér rendőrnek?

A jogi lehetőség talán meglenne, de ma azt mondom, nem mennék vissza.

Mit gondol, miért kezdik elölről Kulcsár Attila perét? Ön ezt indokoltnak tartja?

Ahhoz, hogy erről szakmai véleményt tudjak mondani, ismernem kéne az első fokon született ítéletet, amelyről az ügyészség ma ismert álláspontja az, hogy alkalmatlan a felülvizsgálatra. De ahogy hallom, nagyjából a vádnak és a védelemnek is ez az álláspontja.

Mindenesetre nem tartja furcsának, hogy egy ilyen fontos ügyben elölről kezdik az egész eljárást?

Ha ez indokolt, és tényleg annyira hibás és megalapozatlan az elsőfokú ítélet, akkor nem tartom furcsának. Azt viszont igen, hogy ennyire rossz egy ítélet. Sokan összeesküvést látnak e mögött, én nem. Ez egy fontos és szerteágazó ügy, nagy kárértékkel, így akár a hiba is belefér. Ez egyébként velem is előfordult: az én egyik ügyemnél is megismételték az eljárást.

Mennyire figyeli a Kulcsár-ügyet? Mint egy átlagos újságolvasó vagy annál mélyebben?

Annál picit talán mélyebben, több oldalról is vannak információim. De azt nem mondanám, hogy még mindig nyomoznék ebben az ügyben, vagy minden áron utána járnék. Ha van információ, meghallgatom, de emiatt nem szoktam ismerősöket felhívni vagy találkozókat szervezni.

Az egykori kollégáival tartja még a kapcsolatot?

A közvetlen kollégákkal jó kapcsolatban vagyok, nem napi szinten, de rendszeresen beszélünk.

Mit tippel, mikor lesz ítélet a Kulcsár-ügyben, és mi lesz a végeredménye?

Még azt sem tudom megtippelni, hogy az én ügyemnek mikor lesz vége, pedig ahhoz közelebb vagyok. Nem tudom, hogy a Kulcsár-ügyben mikor lesz a másodfokú tárgyalás, nem tudom, hogy ott hatályon kívül helyezik-e az elsőfokú ítéletet. Ha nem helyezik hatályon kívül, akkor akár idén vége is lehet. Ha hatályon kívül helyezik, akkor viszont 3-4 év vagy akár több is lehet még. Azt azért nem hiszem, hogy a mostani ítélet szöges ellentéte, azaz felmentés születne.

Hisz a magyar igazságszolgáltatásban?

Hinni egy egész rendszerben nagyon nehéz, főleg azok után, hogy volt egy móri ügyünk. Ez egy olyan igazságszolgáltatás, amelyben hibák vannak, ahogy a többi ilyen rendszerben is. Ha önző lennék, azt mondanám, majd akkor hiszek benne, ha engem felmentettek és még kártérítést is kaptam. De ez nem szakmai vélemény lenne.

Ezek szerint követel kártérítést?

Amikor az első ügy befejeződött 2007-ben, már akkor megtettük a lépéseket, és tavaly a jogi képviselőm nyújtott be keresetet, melynek tárgyalása január végén lesz.

Mekkora összegről szól ez a per?

Az összeg két részből tevődik össze. Van egy tényleges, vagyoni kár, hiszen én ebben az időben nem tudtam azt a munkát végezni, amit szerettem volna. Ez egy jelentősebb összeg, hiszen én az akkori lehetőségeim szerint külföldön dolgoztam volna, volt egy élő felkérésem, amit azért nem tudtam elfogadni, mert eljárás indult ellenem. Az ottani fizetésemnek megfelelő kártérítést kérek. Illetve van egy erkölcsi kár, hiszen a karrierem akkor ott körülbelül egy nap alatt tönkrement.

Ez nagyságrendileg mekkora összeget jelent?

Körülbelül negyvenmillió forint.

Sokan bírálják a magyar rendőrséget. Ön hogy látja, milyen állapotban van most a szervezet?

Erre némileg válaszoltam már azzal, hogy én magam se mennék vissza. Nagyon-nagyon fiatal az állomány, a rendőrségből hiányzik legalább egy generáció, amely taníthatná a fiatalokat. Azt látom, hogy nagyon bizonytalan, rossz helyzetben van a rendőrség. A politikai csatározásoknak is a része lett. Egyik nap azért támadják, mert egy fellépése túl gyengére sikeredett, a következőn azért, mert túl erősre, soha nem sikerül jót tennie. Ez mindenkire kihatással van: nincs olyan biztonságérzet a rendőrségen belül szerintem, mint amilyen régen volt. Sokan most is azon gondolkodnak, hogyan tudnak kedvezményesen nyugdíjba menni, azaz szivárognak el a szervezetből. Ráadásul sok olyan hiba volt, hogy mindig kételkedünk: biztos, hogy ez az eredmény a jó eredmény?

Itt Mórra gondol?

Elsősorban igen. De azóta minden komolyabb ügyben felmerül, hogy ezek a tettesek biztosan azok a tettesek? Legyen az a Cozma-ügy vagy a romagyilkosságok. Ott is úgy tűnt, mintha „castingolna” a rendőrség és keresné az elkövetőket, hiszen ott is meggyanúsítottak korábban másokat is.

Mit szól ahhoz, hogy Orbán Viktor számonkérést helyezett kilátásba megválasztása esetén? Ön szerint fel van készülve a nyomozóhatóság, illetve a bíróság az akár tömeges vádemelésekre korrupciós ügyekben?

Nem tudom, hogy ezeknek az ügyeknek a száma vagy a hordereje lesz jelentős, de gondolom, hogy a választások után felálló új kormány, mindent megtesz annak érdekében, hogy a kellő személyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre álljanak ezen ügyek feldolgozására, mind a nyomozó hatóság, mind a bíróság szervezetében.

molnár csaba életrajza

Molnár Csaba 1969-ben született, Szombathelyen. 1993-ban végzett a Rendőrtiszti Főiskola Bűnügyi Szakán, ám 1992 és 1999 között a József Attila Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karát is elvégezte. 2002-ben végzett az ELTE Európa Jogi Szakjogász képzésén. 2004-ben jogi szakvizsgát tett. 2005 óta a PTE Állam és Jogtudományi Kar Doktori Iskolájának PhD-képzésén vesz részt. 1993-tól a BEFK X. kerületi kapitányságán gazdaságvédelmi nyomozóként dolgozott, 1994-től az ORFK Gazdaságvédelmi Főosztály Pénzmosás Elleni Alosztályának kiemelt főnyomozója, 1996-tól az ORFK KBI Pénzmosás Elleni Alosztályvezetője, 1998. november elsejétől pedig az ORFK SZBEI Pénzmosás elleni Osztályának vezetője lett. Közben számos európai országban és az Egyesült Államokban szerzett külföldi tapasztalatot. 2004. július elsejétől az ORFK SZBEI Felderítő Osztályát vezette, október 28-án azonban rendelkezési állományba helyezték. 2005. szeptember 1-jétől jogi, pénzügyi tanácsadó. Angolul és németül beszél. Nőtlen, két gyermeke van.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik