Belföld

Ügyviteli szoftver pályázati forrásból

A pályázati források felhasználásának egyik legsikeresebb területét az üzleti informatikai fejlesztések, ezek közül is az ERP-rendszerek bevezetései jelentik. A siker több szempontból is igaz: egyrészt a pályázatok kiírói is preferálják az ilyen irányú fejlesztéseket, másrészt a vállalkozások is az egyik lehető legjobb beruházási lehetőséget választják, üzleti informatikai megoldások bevezetésével.

Új lendületet vesznek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló pályázati támogatások, és továbbra is az egyik leginkább ösztönzött fejlesztési terület a vállalati folyamatmenedzsment támogatását célzó informatikai megoldások megvalósítása. Két pályázatra is felhívjuk ezzel kapcsolatban a figyelmet: a GOP-2008-2.2.1 és a KMOP-2008-1.2.5 kódszámúakra.

A pályázatba belevágó vállalkozások egyik fő problémája, a pályázat megírásához és szakszerű, hiánytalan összeállításához szükséges tudásbázis. Ebből – és még jó néhány más szempontból is – a vállalakozások szerencsésebb helyzetben vannak idén, mint az előző években próbálkozó társaik. Ennek a legfőbb oka, hogy az üzleti szoftverek beszerzésére szóló pályázatok terén jelentős tapasztalat halmozódott fel e szoftverek egyes szállítóinál, így ha hozzájuk fordul a pályázni kívánó, akkor gyakorlatilag egy helyről kaphat meg minden szükséges információt.

A pályázatokra felkészült üzleti szoftverszállítók a legtöbb esetben pályázatíró partnerirodákkal együttműködve kínálják szolgáltatásaikat, és az így kialakult rendszeres együttműködés még gördülékenyebb ügyintézést jelent a pályázaton induló vállalkozások számára.

Ügyviteli szoftver pályázati forrásból 1

Alapvetően két csoportba osztható az a szaktudás, amivel a pályázatokon egy üzleti szoftver szállítója segítheti a vállalkozásokat:

  1. Melyik pályázat illik a vállalkozás fejlesztési terveihez?
  2. Melyik üzleti megoldás és milyen formában szolgálja leginkább a vállalkozás érdekeit?

Egy olyan informatikai megoldásszállító, amely már több sikeres fejlesztést is megvalósított EU-s pályázatokon keresztül, és egyébként is kiterjedt ügyfélköre van Magyarországon, minden bizonnyal sikeresen tudja megválaszolni ezeket a kérdéseket, és egy jól bejáratott pályázatíró kapacitást is tud ajánlani ügyfelének. Érdemes tehát ezeket a szempontokat figyelembe venni a szoftvert szállító cég kiválasztásánál.

Az üzleti informatikai fejlesztések igen összetett folyamatokat jelentenek. Ezt figyelembe veszik a jelenlegi pályázatok is, és így nemcsak a szoftverek, hanem a szükséges hardverek beszerzését és a szükséges tanácsadási költségeket is támogatják. Ez viszont felveti azt a kérdést, hogy az informatikai fejlesztés során a támogatás szempontjából is optimalizálni kell a fejlesztés összetételét, vagyis a szoftver, a hardverek és a tanácsadás arányát. Súlyos millióktól eshet el az a vállalkozás, amely ezeket az összetevőket nem hangolja össze a pályázati feltételek szempontjából. Ez az optimalizálás szintén elvárható az üzleti megoldások szállítóitól, és a pályázatok terén jártas szállítók képesek is lesznek hatékony segítséget nyújtani ebben is.

További részletek az Epicor honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik