Belföld

Kókával bukhat Gyurcsány

Csak idő kérdése, hogy megbuktassák Gyurcsány Ferencet. Az MSZP egyelőre az SZDSZ-re vár: ha a liberálisok élén váltás lesz, azonnal kilépnek a miniszterelnök mögül. Ha Kóka marad az elnök, akkor kisebbségi kormányzás vagy egy MSZP-MDF-koalíció is elképzelhető.

A FigyelőNet MSZP-közeli forrásai szerint csupán idő kérdése, mikor kell távoznia Gyurcsány Ferencnek. A kormányfő ugyanis nagyobb teher már a párt számára, mint amennyi hasznot hoz, a népszavazási kudarc pedig az eddig is éleződő elégedetlenségre rátett egy lapáttal.

Lapunk információja szerint ugyanakkor a miniszterelnök ebből szinte semmit sem érzékel, ő maga továbbra is elégedett munkájával.

Kókával bukna Gyurcsány

A lehetséges forgatókönyvekről több informátorunk is megerősítette, hogy az MSZP egyelőre kivár: Gyurcsány rövid távú jövője az SZDSZ-től függ. Egyik forrásunk úgy fogalmazott, hogy a legvalószínűbb Kóka és Gyurcsány közös távozása. Ha ugyanis a liberálisok leváltják jelenlegi elnöküket és Fodor Gábort választják helyette, az MSZP sem fog tétovázni, hogy megbuktassák a pártelnök-miniszterelnököt. A szocialisták március 29-én Országos Pártértekezletet tartanak, amelyen nem lehet ugyan bizalmatlansági szavazást tartani, ám – legkorábban két hétre rá – összehívhatnak egy kongresszust, ahol voksolhatnak Gyurcsány Ferenc további támogatásáról.

Ha azonban az SZDSZ mégis Kóka megtartása mellett dönt, a szocialistáknak maguknak kell lépniük. Az egykori gazdasági miniszter ragaszkodik Gyurcsányhoz, ám szocialista informátoraink szerint Kóka János újraválasztása sem tudná hatalomban tartani a kormányfőt. Egyes forgatókönyvek szerint megeshet, hogy egy miniszterelnök-váltás esetén az MSZP új koalíciós partner után néz, és nyit például az MDF felé. Az is lehet, hogy felvállalják a kisebbségi kormányzás kockázatát, ha alapvető kérdésekben sikerülne megegyezniük a Fidesszel.

Ki jöhet Gyurcsány után?

Ebben az esetben sem biztos azonban, hogy puccsszerű váltás lesz, az sem kizárt, hogy Gyurcsány Ferenc maga távozik, esetleg utódja megnevezésével. Ennek a lehetősége viszont bennfentesek szerint óráról órára csökken.

Csak idő kérdése, mikor távozik (Fotó: MTI)

Csak idő kérdése, mikor távozik (Fotó: MTI)

Egyes forrásaink szerint jelenleg Veres János pénzügyminiszter lehet a befutó a kormányfői posztért, ám mások úgy vélik, erre kicsi az esély, hiszen vele a párt „csöbörből vödörbe” kerülne. Az eddig felmerült nevek – elsősorban Szili Katalin, Szekeres Imre vagy Kiss Péter – közül azonban valószínűleg egyikük sem lesz befutó, hiszen bár egy-egy kör támogatja őket, ellenfeleik megfúrnák a megválasztását.

Egyik informátorunk arra látja a legnagyobb esélyt, hogy egy olyan ember lesz a következő miniszterelnök, akire senki sem gondolna, aki valószínűleg még nincs is a nyilvánosság előtt.

Nincs alternatíva?

Gyurcsány Ferenc sorsa továbbra is elsősorban az MSZP-től függ, és továbbra sincs olyan alternatív szocialista politikus, aki – saját politikai jövőjét kockára téve – nyíltan Gyurcsány leváltására törekedne – véli Juhász Attila. A Political Capital kutatási igazgatója szerint rövid távon, néhány hónapon belül ezért kicsi az esélye egy esetleges váltásnak. Hasonlóan vélekedik Szomszéd Orsolya is.

A Vision Consulting elemzője lapunk kérdésére úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnöknek még lehet esélye arra, hogy támogatottságát megerősítse. Jelentősen megnehezítheti a dolgát azonban, ha a szocialisták már csak ideiglenes kormányfőként tekintenek rá, akivel már nem lehet választást nyerni, aki nem hordozza a siker ígéretét.

Minden korábbinál rosszabb a koalíciós pártok viszonya

Az SZDSZ-ben kialakult belső vita és az estleges tisztújítás, valamint az egészségbiztosítási törvény sorsa minden bizonnyal befolyásolja majd a kormány összetételét. „Az SZDSZ hozzákötötte magát az egészségügyi reformhoz, így ha ennek legfontosabb elemét, azaz a biztosítási reformot felülírják a szocialisták, akkor az SZDSZ számára a koalícióból való kilépés, vagy az egészségügyi tárca elcserélése lehet a megoldás” – fogalmazott Juhász Attila. Hozzátette: a felszínen lévő egészségbiztosítási vita mellett számos más kérdésben is feszültség van a koalíciós pártok között, így például az energiapiaci liberalizáció, illetve az adócsökkentés ügyében. De a Horn Gábor elszólása nyomán kialakult adok-kapok is azt mutatja, hogy személyes, általános politikai vonatkozásban is minden korábbinál rosszabb a két párt viszonya.

Kóka János szerdai határozott kiállása a reform mellett, illetve a koalíciós szakítás kilátásba helyezése a jobb tárgyalási pozíció elfoglalását szolgálta, a párton belüli viszály és a megosztottság azonban jelentősen ronthat a helyzetén – hangsúlyozza ugyanakkor Szomszéd Orsolya. „Az MSZP számára is világos, hogy a szabad demokraták nem egységesek a kérdésben, mert bár az SZDSZ odakötötte magát az egészségügyi reformhoz, a létrejött megállapodás távol esik az eredeti liberális elképzelésektől, így többen úgy érezhetik a pártban, nem érdemes konfliktusokat vállalni egy rossz kompromisszumért” – véli a politológus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik