Belföld

Mekkora a szabadság az interneten?

A virtuális világ és a jogi valóság problémáit járja körbe Nehéz-Posony Márton az ÉS-ben. Vagyis azt, hogy az internet mennyire alkalmas mindenféle jogsértések elkövetésére. Például a fájlcserélők használatakor.

Az emberi méltóságból fakadó személyiségi jogok megsértésének jogi kezelése az egyszerűbb esetek közé tartozik, a bírói gyakorlat pedig a személyhez fűződő jogok megsértésének az interneten előforduló eseteit nem kezeli önálló esetkörként, hanem a polgári jog már meglévő szabályanyagát alkalmazza rájuk.

Más a helyzet viszont a szerzői joggal. Érdekes kérdés például, hogy fájlcserélő programok használatakor valóban engedélyhez kötött szerzői jogi felhasználás valósul-e meg – szegezi nekünk a kérdést Nehéz-Posony. A dolog trükkje abban áll, hogy a fájlcserélő programok használói lényegében nem tesznek mást, mint egymás műpéldányairól magáncélra másolatot készítenek, ami a szerzői jogban az engedélyhez nem kötött felhasználás egyik nevesített esete.

Csakhogy az internet, mint nagy nyilvánossági kör különössé teszi a helyzetet: a szerzői jog szerint ugyanis annál a ténynél fogva, hogy a fájlcserélők esetében a felhasználók személye előre meghatározhatatlan, a művek közzététele nyilvánosságra hozásnak minősül. Ezt a gondolatot toldotta meg a törvényalkotó azzal, hogy a hozzáférés helyét és idejét egyénileg megválasztó felhasználók összességét is nyilvánosságnak minősítette.

„A szerzői művekről, így különösen a hangfelvételekről és a filmalkotásokról számítógéppel készíthető magáncélú másolatok köre egyébként is korlátozott. A számítógépes másolatkészítés ugyanis nem minősül szabad felhasználásnak magáncél esetében sem, – állítja a szerző – ha a másolatot valaki más személlyel készítteti el.”

Vagyis kizárólag akkor minősül nem engedélyköteles magáncélú másolásnak az ilyen eljárás, ha magunknak másolunk, a saját gépünkkel. Említést érdemel viszont, hogy a szerzői jog a szoftvereket és a számítógépi adatbázisokat mint szerzői műveket egyaránt kizárja a magáncélra másolható művek közül.

Nem árt tudni, hogy framing sem szabad korlátlanul. A framing, vagyis egy egész oldal változatlan formában történő beemelése a saját oldalba, tekintettel arra, hogy az internetes oldal nyilvánvalóan számos jogcímen szerzői jogi védelem tárgya, szintén engedélyköteles felhasználásnak minősül.

(A teljes cikk az ÉS-ben olvasható)

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Scenic view over Hong Kong island, China, by night. Multicolored nighttime skyline with illuminated skyscrapers seen from Victoria Peak
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.