Belföld

Érdekellentétek a szervátültetéseknél

Súlyos érdekellentétek kerültek felszínre, amikor hazánk csatlakozási tárgyalásokat kezdett a nemzetközi szervátültetéseket koordináló Eurotransplanttal. A csatlakozáspárti miniszter ugyanakkor leváltotta a tagságot szintén favorizáló Hungarotransplant vezetőjét – írja legfrissebb számában a Figyelő.

Alig néhány hónappal ezelőtt még a magyarországi szervátültetés dicséretétől volt hangos a sajtó. Februárban ugyan egy súlyosan májbeteg négyéves kislány, Rebeka életét két egymás utáni műtéttel sem tudták megmenteni az orvosok, a másik páciens esetében viszont sikeres volt a beavatkozás. Az első két hazai élő donoros májátültetés után nyomban fel is gyorsultak a tárgyalások a nemzetközi szervátültetéseket koordináló Eurotransplant nevű szervezettel. Akkoriban úgy tűnt, elsősorban a rendelkezésre álló átültethető szervek hiánya okoz fennakadásokat a hazai rendszerben. Mára ezzel szemben korrupciógyanú lengi körül a szakmát. A szervátültetések itthoni koordinációjáért felelős Hungarotransplant Kht. igazgatóját pedig felmentette a miniszter, és rendőrségi feljelentést tett külföldi orvosok állítólagos illegális szervkivétele miatt – írja legfrissebb számában a Figyelő.

Az Eurotransplant által felajánlott, egyelőre részleges csatlakozás azon betegek érdekében történne, akik itthon nagyon kis eséllyel juthatnak megfelelő szervhez. A tervezet szerint a 6 uniós országot (s ezzel 114 milliós népességet) képviselő Eurotransplant közös várólistájára a kiemelten sürgős esetek, a gyerekek, valamint az úgynevezett hiperimmunizált vesebetegek – vagyis azok, akiknek a szervezete túl sok ellenanyagot termel, így nagy a kilökődés veszélye – kerülnének, azaz ha bárhol találnak alkalmas donort, ők kapnák a szervet. Ez a számítások szerint évente 12-25 embert jelent. Az előkészítés alatt álló szerződés azt is tartalmazta, hogy minden szervért egy ugyanolyan típusú másik jár cserébe az adott az Eurotransplant-tagországnak.

Érvek a csatlakozás mellett és ellene

Az Eurotransplanthoz való csatlakozási tárgyalások során azonban súlyos érdekellentétek kerültek felszínre. A Figyelő több forrása állítja: Járay Jenő professzor, a SOTE Sebészeti és Transzplantációs Klinika (TK) igazgatója, minden tekintélyét latba vetve, harcosan kiállt a csatlakozás ellen. Az ő személye megkerülhetetlen: a klinikáján végzik a hazai szervátültetések felét – májátültetés kizárólag ott zajlik –, és ő a hazai transzplantációs műtétek szakfelügyelő főorvosa is. A nemzetközi együttműködést a professzor Ausztriára szűkítette volna, a szélesebb körű kooperáció ellen többek szerint még azt is felhozta érvként, hogy „a jó magyar veséért rossz német vesét” kapnánk cserébe. Ráadásul sokallotta a csatlakozás költségeit ahhoz képest, hogy évente tucatnyi betegről lenne szó. A professzor érveit ismerők azonban úgy gondolták: a csatlakozást valójában azért ellenzi, mert az számára érdeksérelemmel járna. (Járay professzor a Figyelő megkeresését azzal hárította el, hogy az egészségügyi miniszter nyilatkozati tilalmat írt elő.)

Ezzel szemben a Hungarotransplant igazgatója, Borsi József a betegszervezetek vezetőivel együtt azt az álláspontot képviselte, hogy az Eurotransplanthoz való csatlakozással átláthatóbb lesz a hazai rendszer. Emellett több műtétre kerülhet sor, így több életet lehet megmenteni. Ráadásul nem vesznek el szervek, mert fel lehet ajánlani külföldre azokat, amelyeket itthon nem tudnak felhasználni.

Támadás indult a Hungarotransplant ellen

Az egészségügyi tárca mindenesetre a részleges tagsággal járó csatlakozás mellett döntött, ám ehhez néhány apró törvénymódosításra lett volna szükség. A kampányidőszakban erre már nem került sor, így a szerződéstervezetet sem írták alá. Ebben lehetett része annak is, hogy Rácz Jenő miniszterségének utolsó időszakában összevont támadás indult a Hungarotransplant Kht. és annak vezetője ellen. A szakfelügyelő főorvosként eljáró Járay Jenő forrásaink szerint levelet írt a minisztériumnak, amelyet megkapott még az Egészségügyi Tudományos Tanács, az Országos Tisztiorvosi Hivatal és több parlamenti képviselő is. A megfogalmazott gyanú szerint külföldi orvoscsoportok nem a törvényi előírásnak megfelelően vettek ki szerveket Magyarországon a Hungarotransplant szervezésében.

Borsi József pedig, miután értesült arról, hogy ellene bejelentést tettek, maga is kérte a minisztertől a vizsgálatot. Azt állítja: minden esetben a szükséges dokumentáció birtokában zajlott a szervkivétel. „Mindenki felfogta, hogy életmentésről van szó. Volt, hogy a helyettes tiszti főorvost vagy a helyettes államtitkárt éjjel vagy hétvégén riasztottuk, és mindig azonnal segítettek” – magyarázza Borsi.

Mikola szerepe

A kormányváltás után a tárca új vezetője, az Eurotransplanthoz való csatlakozást egyébként pártoló Molnár Lajos ebben a fázisban örökölte meg az ügyet. Ám a történet hamarosan erős politikai „löketet” kapott: Mikola István – aki minisztersége idején kinevezte Borsit – interpellációt nyújtott be a kormányfőnek. A parlamenti felszólalásnak már a címe is súlyos bűntényre utalt: „Illegális szervkivétel miniszteri jóváhagyással?” Így Molnár Lajos kényszerpályára került. Másfél héttel később ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen, egyúttal felmentette a Hungarotransplant Kht. igazgatóját. A Nemzeti Nyomozóiroda szervezett bűnözés elleni főosztályának emberkereskedelemmel foglalkozó alosztálya folytatja a nyomozást.

(A történet folytatását, a Hungarotransplant jövőbeli szerepét és a veseátültetések különös hazai rendszerét a Figyelő legfrissebb, csütörtökön utcára kerülő számából ismerheti meg.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik