Belföld

Fegyveres adónyomozók tartottak házkutatást a korábban Datadatként ismert cég ügyvezetőjénél

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Csütörtök hajnalban fegyveres adónyomozók tartottak házkutatást az Estratos Digital (korábban Datadat) ügyvezetőjének, Szigetvári Viktornak az újbudai otthonában – értesült a Telex, amit maga az érintett is megerősített.

Szigetvári beszámolja szerint reggel hét óra előtt a NAV Bűnügyi Igazgatóságának hatfős, fegyverrel felszerelt csapata jelent meg a lakásunknál. A nyomozóknak szerinte „udvariatlan” és „erőszakos” volt a fellépése, amit a családtagjai rosszul viseltek. Szigetvári elmondta azt is, hogy a nyomozás tárgya nincs konkretizálva, ami szerinte arról árulkodik, hogy „fogalmuk sincs, mit akarnak kihozni – máskülönben nevesítenék, hogy áfacsalás, tb-csalás vagy mi egyéb tárgyában feltételezik a költségvetési csalást – , de alapot ad megfigyelésre, lehallgatásra, tanúkihallgatásra, házkutatásra”. Szigetvári szerint a házkutatás során érdemben nem is találtak semmit – a lakásából egyetlen tabletet vittek el, azt is csak azért, mert teljesen le volt merülve, ezért nem tudták bekapcsolni, hogy átnézzék.

A nyomozók nem az egykori Datadat, hanem Szigetvári és Ficsor Ádám másik közös cégének, az Észtországban bejegyzett, észtországi székhelyű Seven Chieftains and Partner OÜ iratait keresték.

Szigetvári ezért teljes mértékben indokolatlannak tartja a fellépést, már csak azért is, mert miért lennének egy észtországi cégnek Magyarországon az iratai, és mit is akarna ellenőrizni a magyar adóhatóság egy Észtországban működő cégnél.

A házkutatás apropóját a Magyar Nemzet egy nemrég megjelent cikke adta, amely azt sejteti, hogy Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesteri kampányát külföldről finanszírozták. A lap ezt azzal vélte bizonyítani, hogy Perjés Gábor párbeszédes politikus, Tordai Csaba városházi jogi tanácsadó élettársának cége ez időben egy tanulmány fejében jelentős összeget számlázott egy külföldi cégnek. Az érintett külföldi cég volt Szigetváriék észtországi vállalkozása, ám Szigetvári szerint annyi történt, hogy szabályszerűen rendeltek egy tanulmányt, amivel elégedettek is voltak, és kifizették.

Az egykori Datadat-csoport kulcsfontosságú szereplő volt az ellenzéki kampányban. A cég kommunikációs kampány- és rendezvényszervezés, kommunikációs tanácsadás, adatbázis-építés, illetve közösségi média alapú kampányszervezés ellátása tárgyában kötött szerződést a Mindenki Magyarországa Mozgalommal, Márki-Zay Péter egykori miniszterelnök-jelölt szervezetével. Az ellenzéki kampányba az USA-ból érkező támogatásokról az alábbi cikkünkben írtunk.

A cég régóta a kormány és propagandagépezete célkeresztjében van. A 2022-es választások előtt azt állították, hogy a cég illegális adatbázist hozott létre, ám azóta a Datadat sorban nyeri a pereket a témában cikkeket közlő propagandatermékekkel, így az Indexszel és a közmédiával szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik