Belföld

OÉT: kifogások az adótervek ellen

Az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén a munkaadók és munkavállalók egyaránt talának kifogásolnivalót a kormányzat adóterveiben.

A munkaadók továbbra is csalódottak a kormányzat elképzeléseit illetően, bár pozitívumokat is látnak a tervekben. Így például a kiszámítható, öt évre szóló adócsökkentési programot is üdvözölték, remélik, hogy az ígéretek betartásra is kerülnek majd. A munkavállalói oldallal egyetértésben a természetbeni juttatások adóterhének növelését és adható mértékének korlátozását kifogásolják. A munkaadók egyenletesebb teherviselést képzelnének el.

Kifogások az adóváltozások ellen

A munkavállalói oldal szerint a személyi jövedelemadó (SZJA) rendszer kialakításánál nem az egyszerűséget, hanem az igazságosságot kellene szem előtt tartani. Éppen ezért négy kulcsos SZJA bevezetését javasolják, így az évi 6-7 millió forintos jövedelemnél 42, esetleg 46 százalékos adókulcsot ajánlanak.

Veres János pénzügyminiszter nehezen megváltoztathatónak nevezte a kormány javaslatát, de hozzáfűzte: ha a szakszervezetek elképzelésével is elérheti a kormány a célját, lehet róla tárgyalni.

A munkaadói és a munkavállalói oldal is tiltakozott az adómentes természetbeni juttatások korlátozási mértéke ellen, a pénzügyminiszter szerint a korlátozásra mindenképpen szükség van, a mikéntjéről azonban lehet tárgyalni. A munkaadók támogatták a munkavállalóknak az étkezési hozzájárulás növelésére vonatkozó javaslatát.

A pénzügyminiszter szerint egy év alatt ki lehet dolgozni azt a rendszert, amellyel az iparűzési adó 2007-et követő megszűnése után az önkormányzatok kieső bevételeit pótolni lehet. A munkaadói oldal ezt csak az önkormányzati rendszer reformjával együtt találja elfogadhatónak.

A munkaadók kifogásolták a vállalkozások adminisztrációs terheinek emelkedését, amit a bejelentési kötelezettség módosítása miatt keletkezett. A kormányzat azonban ragaszkodik a változtatásokhoz, mivel szerintük az egészségügyi ellátásra való jogosultságot csak így tudják ellenőrizni.

A munkaadók számításai szerint az adórendszer módosításával a vállalkozások élőmunka terhei nemhogy csökkennek, de tovább nőnek majd jövőre.

Vita a béremelésről

A munkavállalói oldal kevesellte a jövő évi költségvetésben szereplő, 3,5-4 százalék közötti bruttó béremelési elképzeléseket. A szakszervezetek 4 százalékos reálbéremelkedést szeretnének elérni, amihez 6 százalékos bruttó bérnövekedés lenne szükséges. A munkaadók mértéktartó bérnövekedési ütemet javasoltak.

Veres János pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a jövőre várhatóan 2 százalékra csökkenő infláció és az adóváltozások miatt ugyancsak 2 százalék körüli adótehercsökkenés mellett szolid mértékű, a reálbérnövekedéssel megegyező bruttó bérnövekedéssel számol a költségvetés.
A munkavállalói oldal a gazdasági növekedés szempontjából méltatta a belső fogyasztás jelentőségét, és ezzel összefüggésben a reálbér növekedésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

A munkaadói oldal képviselője jelezte: minden olyan, a maastrichti kritérium teljesítésének érdekében tett lépésben támogatja a kormányt, amely nem gátolja a versenyképesség növekedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik