Belföld

A Fitch korainak tartja, hogy változtasson Magyarország besorolásán

A Fitch hitelminősítő intézet a Magyarországon foganatosított legutóbbi stabilizációs intézkedések és a gazdaságban érzékelhető kedvező jelek ellenére korainak tartja még annak eldöntését, hogy változtat-e az ország besorolásán.

David Riley vezérigazgató szerint nem valószínű, hogy az átminősítésre, a hitelminősítés rontására rövid időn belül sor kerülne, ám a Fitch fenntartja a hosszú távú magyar valutatartozások “A-mínusz” besorolását negatív kilátásokkal.

– Az idei pénzügyi helyzet változása és a 2005-re szóló költségvetés döntő szerepet játszanak majd a döntésben, amikor az év második felében véleményt alkotnak Magyarország hitelmegítéléséről – jegyezte meg. Riley szerint az államháztartás idei GDP-hez viszonyított hiányára megjelölt 4,6 százalékos cél túlzó, tekintettel az adósságszolgálati terhekre és a tervezettet meghaladó egészségügyi kiadásokra.

A Fitch vezetője azt is megjegyezte, hogy a Magyar Nemzeti Banknak óvakodnia kellene a további kamatmérsékléstől azután, hogy a hó elején 25 bázisponttal 12,25 százalékra mérsékelte az irányadó kamatot.

A Fitch február végén, a Draskovics-csomag ismeretében azt az álláspontot alakította ki, hogy a várható minősítési lépésekről majd a költségvetési célok teljesítése függvényében dönt, vagyis nem az adott gazdaságpolitikai lépések puszta kihirdetésére, hanem a megvalósítás hatékonyságára koncentrál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik