Belföld

Befektetésajánló – orosz válságból magyar profit

Az orosz belpolitikai válság hullámai nemcsak a leggazdagabb oroszt sodorták el, végigsöpörtek a tőzsdén és a régióban is. A pánik elültével látszik: ez remek lehetőség a hullámlovasok számára.

Hodorkovszkij letartóztatása 20 százalékos esést generált az amúgy is irreálisan túlfűtött orosz tőzsdén két nap alatt. A hullámok átcsaptak a térség más tőzsdéire is, a BUX háromszázalékos zuhanását is előidézve. Azt szokták mondani, hogy a tőzsde a gazdaság barométere, tehát az események arra utalhatnának, hogy a gazdaság kilátásaiban alapvető változás állt be egy ember letartóztatásával. Ennyire fontos lenne Hodorkovszkij?

Az orosz játékszabályok

 

Valahogy még mindig nem éreztek rá a nyugati befektetők Oroszország ízére. A kommunikáció terén nyugati vállalatok még mindig egy olyan gazdaságba beágyazottan működnek, amely számára az olajvezeték a köldökzsinór. Márpedig a magas olajár csodája elemzők szerint csak három évig tart(ott), az iraki olajszállítmányok megindulásával leáldoz a nagy orosz konjunktúra időszaka. No de ki tekint a jövőbe, mikor éppen választási kampány van, amit meg kell nyerni? Valószínűleg Putyin elnök, „minden oroszok cárja” is így gondolhatta, amikor a sokadik sárgalapos figyelmeztetése után piros lappal illette Mihail Hodorkovszkijt, Oroszország Bill Gates-ét, aki a legnagyobb orosz olajvállalat, a Jukosz elnöke és főtulajdonosa. A sárgalapos figyelmeztetések Hodorkovszkij politikai szárnybontogatásai miatt érkeztek, ezen naponta csámcsogott a gazdasági sajtó. Az első komolyabb figyelmeztető jelzést Hodorkovszkij társának, Lebegyevnek a letartóztatása jelentette, de az akkor elszenvedett veszteségeket a tőzsde hamar ledolgozta. Hodorkovszkij letartóztatása már régóta pletyka volt a piacon, de mindenki legyintett: egy Bill Gates-t nem szokás letartóztatni. Tévedtek, a vad keleten mások a játékszabályok. 

Egyedi eset?

Természetesen nem az, de az kétségtelen, hogy az ügy negatív hatást gyakorol Oroszország mint befektetési célpont megítélésére. Példának okáért nem lehet arra számítani, hogy akár a Standard & Poor’s, akár a Fitch hitelminősítő intézet felminősítené befektetési kategóriába Oroszország kötvényeit. Ez kézzel fogható lesz az orosz államkincstár számára is, ugyanis jelentősen növekedett a kötvények hozama az események hatására, ami nagyobb kamatkiadást fog jelenteni az oroszok számára.

Az orosz tőzsdén minden attól függ, hogy a Jukosz-ügy elszigetelt jelenség marad-e, vagy más társaságok és vezetők is belekeverednek. Azok a vádak, amelyekkel Hodorkovszkijt illették, valószínűleg bármely orosz oligarchával szemben megállnának. A többiek azonban, úgy tűnik, nem dédelgetnek ilyen mértékű politikai ambíciókat, vagy legalábbis nem a rossz oldalon…

Három cég lehet érintett

Az orosz hullámok átcsaptak a Kárpátok hágóin, és az események hétfőn éreztették hatásukat a Budapesti Értéktőzsdén is. A BUX 3 százalékot esett, a gyógyszergyári papírok, a Richter és az Egis vesztesége is meghaladta a 4 százalékot. A főbb részvények közül háromnak van jelentősebb orosz érdekeltsége, az említett két cégen kívül még a Molt lehet belerángatni a történetbe.

A Richter és az Egis árbevételének negyedét-harmadát adják az orosz eladások. Azáltal, hogy ezek a piacok kockázatosak, az elérhető profit is magasabb. Ez azt jelenti, hogy gyógyszergyáraink számára az árbevétel részesedésénél fontosabb piac az orosz. A gyógyszerek kereslete ugyan rugalmatlanabb a gazdasági ciklusok változásaira, mint más termékeké, de a valutahiányos állapotot megsínylené a magyar export. Ez egyelőre korántsem fenyeget, hiszen Oroszországnak a magas olajáraknak köszönhetően hatalmas, a GDP 8 százalékát elérő folyó fizetési mérlegtöbblete van.

A másik bajba kevert vállalat a Mol lehetne, amelynek a Jukosz a legfőbb partnere. Egy hosszú távú megállapodás szerint nagyrészt Hodorkovszkij cége látja el a Molt nyersolajjal. Ezenkívül a két vállalat közös olajmezőt működtet Nyugat-Szibériában, ami 50 százalékkal növelte a Mol nyersanyag-kitermelését. Sem az olajszállításokat, sem a ZMB-mező kitermelését nem fenyegeti a Hodorkovszkij-ügy, már csak azért sem, mert az orosz piacon jelentős túlkínálat van, beszállítóként könnyen pótolható lenne a Jukosz.

Hosszú távon nincs mitől tartani

Mindent összevetve világos, hogy az orosz helyzetnek gyakorlatilag semmilyen hatása nincs a magyar cégek fundamentumaira. Az árfolyamesés azonban bekövetkezett és mivel jószerivel hangulati alapon történt, így korrigálódnia is kell felfelé.

Különösen a Mol 6600-6700 forintos árfolyama tűnhet kecsegtetőnek annak tükrében, hogy akár már ezen a héten megismerhetjük az új gázárrendeleteket. A Richter esett ugyan a legnagyobb mértékben, de óvatosan kell vételi döntést hozni. A Richter árfolyama mintha enyhén túlfűtött lenne, az ING-től nemrég megjelent legfrissebb elemzés is eladásra javasolja a Richter részvényeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik