Belföld

IEB- és OTP-alkalmazottak a K&H-ügyben

Egyetlen esetben sem jelentette az Inter-Európa Bank (IEB) és az OTP Rt. alkalmazottja a K&H-üggyel kapcsolatban pénzmosással gyanúsított két szír összességében 6,2 milliárdos tranzakcióit a rendőrségnek - jelentette be az ORFK szerdán. Bejelentési kötelezettség gondatlan elmulasztása miatt az ORFK kedden meggyanúsított három banki alkalmazottat.

Az ORFK-tól szerdán válasz érkezett egy hosszú ideje nyitott kérdésre: miként lehetséges, hogy miközben évente több ezer pénzmosásgyanús esetet vizsgál a rendőrség, a K&H-ügyben a két szír által felvett 6,2 milliárd évekig nem akadt fenn a rostán. (Ebből ötmilliárdot az Inter-Európa Bank pénztárában vettek fel).

A válasz: egyetlen esetben sem tett egyik érintett pénzintézet sem bejelentést a szírekkel kapcsolatban, akkor sem, amikor heti több alkalommal százmillió forint készpénzzel távoztak a pénztártól – írja a Magyar Hírlap.

Bejelentési kötelezettség gondatlan elmulasztása miatt az ORFK kedden meggyanúsított három banki alkalmazottat – kettejük az Inter-Európa Banknak, a harmadik az OTP Rt.-nek a pénztárosa – jelentette be Molnár Csaba alezredes az ORFK tegnapi tájékoztatóján.

A nyomozás több mint egy hónapja az alapügytől elkülönítetten folyik. Nincs olyan adat a rendőrség birtokában, amely azt bizonyítaná, hogy szándékos volt a cselekedetük – mondta a pénzmosás elleni osztály vezetője. Egyetlen esetben sem jelentették a pénzmosásgyanús tranzakciókat a két szír számlavezető pénzintézetei – válaszolta Molnár.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik