Belföld

Két orvos kapott kémiai Nobel-díjat

Peter Agre és Roderick MacKinnon kapta idén a kémiai Nobel-díjat - jelentették be szerdán. Az amerikai kutatóórvosok megosztva jutottak a díjhoz a sejtek ion- és vízcsatornáinak felfedezéséért.

A bírálóbizottság szerint Agre és MacKinnon felfedezései tisztázták, hogy miként „közlekednek” a különböző sók (az ionok) és a víz és az emberi sejtekben. Pontosabban miként hagyja el a sejtet a víz, és miként lép be oda.

Mindennek óriási a jelentősége a Frankfurter Allgemeine Zeitung kommentárja szerint, hiszen az emberi test 70 százaléka sós vízből áll. A két amerikai felfedezései látványos eredményeket jelentenek, minthogy például tisztázták, hogy miként nyeri vissza a vese az úgynevezett elsődleges vizeletből a vizet. Ugyancsak fontos hozzájárulást jelentett a két kémikus munkássága abból a szempontból, hogy megértsük az emberi idegsejtek működését, azt, hogy miként továbbítják az elektromos jeleket a neuronok.

Agre és MacKinnon felfedezései a vese, a szív, az izmok és az idegrendszer betegségeinek kezelésében lehet a későbbiekben döntő jelentőségű.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a felfedezések kapcsán megjegyzi, hogy a Nobel-díjat immár olyan biokémikusok kapták, akik atomi szinten vizsgálják az élettani folyamatokat. Mindez a biokémia óriási léptékű fejlődését mutatja a német lap elemzői szerint.

Forrás: www.geographic.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik